28 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

HomeNieuwsPolitie en JustitieVolkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht
Dairo Antonio Usuga David, alias “Otoniel”, top leader of the Gulf clan, poses for a photo while escorted by Colombian military soldiers inside a helicopter after being captured, in Turbo, Colombia | Colombia’s Military Forces/Handout via REUTERS

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een beloning van drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Dairo Antonio Usuga (50), ook bekend als Otoniel, gezet. ‘Deze klap aan de drugshandel is alleen te vergelijken met de val van Pablo Escobar in de jaren negentig’, aldus de Colombiaanse president Ivan Duque.

‘Otoniel’ was de meest gezochte misdadiger van het land en gold als de grootste drugscrimineel van Colombia, de belangrijkste exporteur van cocaïne ter wereld. Hij wordt beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder drugshandel en -smokkel, moord, ontvoering en afpersing. Ook de Verenigde Staten wilden hem graag ingerekend zien en loofden eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfsplaats.

Usuga was al jaren op de vlucht. Hij was zeer behendig in zich schuilhouden en wist steeds uit handen te blijven van de politie. Zijn luxeleven moest hij de laatste jaren opgeven vanwege de grootscheepse jacht die er op hem werd gemaakt. Hij reisde volgens de Colombiaanse autoriteiten alleen te voet of op de rug van een ezel, gebruikte geen telefoon en sliep nooit langer dan twee opeenvolgende nachten op dezelfde plaats. ‘We zaten al zeven jaar achter Usaga aan’, zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger na de arrestatie van de bendeleider.

Colombia Drug Trafficker Detained
Dairo Antonio Usuga, who worked under the alias “Otoniel”

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo kreeg de Nationale Politie twee weken geleden informatie over de verblijfplaats van Usuga. Zaterdagmiddag (lokale tijd) kon hij worden aangehouden in de stad Turbo, in het departement Antioquia in het noordwesten van het land, niet ver van de grens met Panama. Dat is ook het gebied waar de bende van ‘Otoniel’ zijn oorsprong vond. Later zaterdag is hij overgebracht naar de hoofdstad Bogotá.

Bij de operatie, Osiris gedoopt – dat onder meer verwijst naar de god van de doden uit de Egyptische mythologie – waren meer dan 300 militairen en politieagenten betrokken. Er werden 24 helikopters ingezet.
Drugshandel en illegale mijnbouw

Usuga David werd op 15 september 1971 geboren in het noordwestelijk gelegen Neclocli, in hetzelfde departement als waar hij zaterdag werd aangehouden. Op 18-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij het Volksbevrijdingsleger (EPL), een marxistische guerrillabeweging die in 1991 de activiteiten staakte. Toen de machtsverhoudingen in het land veranderden, sloot hij zich aan bij een extreemrechtse paramilitaire organisatie.

Uit die groepering putte hij ook voor de leden van de bende die hij samen met zijn broer Juan de Dios opbouwde. De Clan, die bestaat uit 1200 gewapende leden van wie de meeste voormalige extreemrechtse paramilitairen, is actief in tien van de 32 provincies van Colombia. Het criminele netwerk heeft vertakkingen in bijna 300 van de 1.102 gemeentes in het land. Naast drugshandel zouden ze ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw.

‘Otoniel’ kwam aan het hoofd van de Clan del Golfo nadat zijn broer Juan de Dios in 2012 tijdens een confrontatie met de politie om het leven kwam.

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen hem. Tientallen bendeleden werden gedood of gevangengenomen, de overheid pakte hem financieel aan en sindsdien is Otoniel op de vlucht, aldus de politie. De bendeleider kondigde in 2017 in een videoboodschap aan zichzelf aan te geven, maar zover kwam het nooit.

In maart dit jaar arresteerden de Colombiaanse politie en de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA zijn zus, Johana Usuga. Zij werd uitgeleverd aan de VS om daar terecht te staan voor drugshandel en het witwassen van geld.

‘Zwaarste slag’
De aanhouding van Usuga was groot nieuws in Colombia. President Ivan Duque meldde de arrestatie aan het volk in een speciale toespraak van bijna een half uur, waarin hij leger en politie dankte voor de jarenlange inspanningen en de uiteindelijke arrestatie van ‘Otoniel’. ‘Dit is de zwaarste slag die we de drugshandel konden toebrengen. Deze klap is alleen vergelijkbaar met de val van Pablo Escobar in de jaren negentig’, aldus de Colombiaanse president, die de overblijvende leden van de clan opriep om zich over te geven. Pablo Escobar was de gevreesde leider van het beruchte en gewelddadige Medellín-kartel, dat Colombia jarenlang in zijn greep had. Hij werd in 1993 doodgeschoten door de politie.

Minister van Defensie Diego Molano Aponte deelde het nieuws op Twitter. ‘Symbool van het kwaad, ronselaar van kinderen’, schreef hij over Usuga. ‘Dank aan onze soldaten en politieagenten! De belofte om een ​​einde te maken aan drugscriminaliteit wordt vervuld’, aldus de minister.

Bron: Volkskrant

2 reacties

  1. On his way to the rackrooms, courtesy of FBI/DEA.
    Gulf clan had a new top banana installed 3.06 minutes after his capture.

  2. Mooie vangst, maar je kan er de klok op gelijk zetten dat zijn opvolger ( s ) al geboren zijn of niet dan Leerling Pastor Gerrit de Raaf !, jij bent er toch ook effen wezen rond neuzen toen je MP van de crim was en daar over een rode loper mocht lopen om daarna te praten over meer samen werking met de landen de drug handel samen perfect te laten verlopen. Alleen heeft NL een stokje voor gestoken?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties