33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Bill Cosby vrijgelaten vanwege fouten in proces, veroordeling seksueel misbruik geschrapt

HomeLandenInternationaalVolkskrant | Bill Cosby vrijgelaten vanwege fouten in proces, veroordeling seksueel misbruik...

Jarl van der Ploeg

Cosby na zijn vrijlating uit de gevangenis in Elkins Park, Pennsylvania. Beeld EPA

Acteur en komiek Bill Cosby, de eerste beroemdheid die voor zijn daden moest boeten sinds de wereldwijde #MeToo-campagne begon, is weer een vrij man. De hoogste rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania schrapte Cosby’s veroordeling wegens seksueel misbruik omdat er volgens het hof fouten zijn gemaakt in het proces. De komiek heeft de gevangenis inmiddels verlaten.

Cosby heeft zijn fans, supporters en vrienden bedankt die achter hem zijn blijven staan ‘tijdens deze toestand’. In een tweet liet hij ook weten: ‘Ik heb mijn standpunt en verhaal nooit veranderd. Ik heb altijd volgehouden dat ik onschuldig ben’.

De nu 83-jarige tv-persoonlijkheid, die in de jaren tachtig wereldberoemd werd als huisvader Cliff Huxtable in The Cosby Show, werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens drie jaar en maximaal tien jaar op vanwege het drogeren en misbruiken van Andrea Constand in 2004.

Zijn advocaten gingen direct tegen dat vonnis in beroep, mede omdat er tijdens de rechtszaak gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een andere, oudere rechtszaak. Volgens de advocaten had die verklaring nooit ingebracht mogen worden, omdat Cosby met de toenmalig aanklager had afgesproken dat hij op basis van die verklaring nooit vervolgd zou mogen worden. De hoogste rechter gaf de advocaten woensdag gelijk in hun bezwaar.

Beschuldigd door meer dan zestig vrouwen

Het schrappen van Cosby’s vonnis zal voor velen een bittere pil zijn. Constand was namelijk niet de enige vrouw die zei door Cosby verkracht te zijn. In totaal zijn er meer dan zestig vrouwen naar voren gekomen met verhalen over misbruik door de komiek. De eerste beschuldigingen dat hij vrouwen verdoofde en verkrachtte, stammen al uit 1967. Omdat het gros van die beschuldigingen verjaard was toen Cosby vanaf 2014 echt onder vuur kwam te liggen, was de aangifte die Constand deed de enige op basis waarvan hij veroordeeld kon worden.

Constand zei in 2018 dat de acteur haar tijdens hun avond samen drie blauwe pillen gaf die hij ‘jouw vrienden’ noemde. Daarna zou hij Constand met zijn vingers hebben gepenetreerd terwijl ze niet in staat was zich te bewegen of verzetten. In haar slachtofferverklaring zei ze dat het leven zoals ze het kende op dat moment abrupt ten einde kwam. ‘De man die ik zag als mijn mentor en vriend, drogeerde me en misbruikte me. In plaats van op kunnen springen, wegrennen, of alles wat ik fysiek wilde doen, was ik verlamd en hulpeloos. Ik kon mijn armen of benen niet bewegen. Ik kon niet praten of zelfs bij bewustzijn blijven. Ik was volkomen machteloos.’
‘Seksueel roofdier’

Een van de rechters noemde Cosby in 2018 een ‘seksueel gewelddadig roofdier’ – een classificatie die betekende dat hij voor de rest van zijn leven elke maand therapie moet krijgen en zich elk kwartaal bij de autoriteiten moest melden. Zijn naam werd gepubliceerd in het register voor zedendelinquenten dat zou worden opgestuurd naar buren, scholen en slachtoffers.

Hoewel Cosby heeft toegegeven dat hij inderdaad quaaludes, een partydrug, gaf aan vrouwen met wie hij naar bed wilde, heeft de acteur altijd volgehouden dat hij niet schuldig is aan verkrachting. De seksuele contacten vonden volgens hem met wederzijdse instemming plaats. Het hele proces uit 2018 was volgens hem en zijn advocaten vooral een heksenjacht, ontketend door de #MeToo-beweging, die seksueel wangedrag en scheve machtsverhoudingen aan de kaak wil stellen. Cosby weigerde dan ook consequent spijt te betuigen, waardoor het aannemelijk was dat hij nog tot zeker 2028 in de gevangenis zou moeten doorbrengen.

De openbaar aanklagers hebben nog niet laten weten of ze in beroep gaan, of Cosby nogmaals zullen aanklagen voor zijn vermeende verkrachtingen. Beroep is nog wel mogelijk, mits het gebeurt bij het federale hooggerechtshof in Washington D.C. Er zijn geen beroepsmogelijkheden meer in Pennsylvania zelf.

Constand heeft laten weten dat ze de uitspraak van het hof van Pennsylvania ‘teleurstellend en zorgwekkend’ vindt. In een statement dat ze deelde op sociale media, schrijft Constand dat ze bang is dat de uitspraak ertoe zal leiden dat minder slachtoffers van seksueel geweld juridische stappen zullen nemen, of dat zij zich gedwongen zullen voelen te kiezen tussen een civiele zaak en een strafrechtelijke procedure.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. @ Mano, correct geschreven. Vooral in Nederland zijn mannen doetjes geworden door toedoen van tuinbroekdragende kort pittig kapsel mormels. Het erge is dat diezelfde dames die blerren over dat hun man charmant moet zijn blablabla, zonder nadenken het bed induiken van een “exotische” woesteling. Ja want dat is een echte man. Ik heb mijn ogen gekregen om te kijken dus ik bewonder graag een aantrekkelijke dame, maar tegenwoordig kun je al voor smeerlap uitgemaakt worden daarvoor. En vrouwen maar klagen dat er geen echte mannen meer zijn.

 2. @Tico Martina schreef;
  “Tegenwoordig is een one night stand waar de dame later spijt van heeft al genoeg om je aan de hoogste boom op te hangen.”

  Ik kan niet anders dan jou in het gelijk stellen. Ik heb het gelukkig niet meegemaakt en zal het ook niet meemaken. Natuurlijk zijn er onder mannen ook klootzakken die niet weten hoe een vrouw het hof te maken, of denken dat iedere vrouw meteen het bed met ze wil induiken.

  Maar nu is het toch wel heel erg geworden. Een gezonde man kijkt graag naar een leuke goed uitziende dame, zeker als ze sexy gekleed is. Maar zelfs kijken naar zo’n dame mag je als normale man niet eens meer, want je loopt kans beschuldigt te worden haar met je ogen uit te kleden. Kortom, mannen zijn compleet gekortwiekt, ze mogen hun ‘man zijn’ niet meer tonen, maar verbergen. Een man mag niet meer op de versiertoer. Terwijl het heel natuurlijk is dat mannen een vrouw proberen te versieren.

  Natuurlijk moeten verkrachters, misbruikers etc. wel in het gevang gesmeten worden, dat is niet meer dan logisch.

  Ik neem aan dat alle manspersonen op dit forum zeer voorbeeldige mannen zijn? Logisch, want over alles en iedereen wordt er gezeken. Dus op dit forum zijn er alleen perfecte mensen die nooit, maar dan ook nooit een scheve schaats hebben gereden. (lol)

 3. @ Brian S, nogmaals ik weet niet of ome Bill zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan de ten laste gelegde zaken. Ik weet wel dat er opeens een hetze is begonnen tegen alles en iedereen die met een piemel is geboren. Ik ben blij dat ik niet rijk en beroemd ben en mijn wilde haren allang geleden ben verloren. Tegenwoordig is een one night stand waar de dame later spijt van heeft al genoeg om je aan de hoogste boom op te hangen. Vandaar ook dat ik bij elke vrouw uit de buurt blijf. Ik vertrouw ze niet

 4. @Tico. Aan de andere kant zijn dingen van 20 jaar geleden verjaard dus heeft die viespeuk alles uitgespookt zonder er straf voor te krijgen.

 5. Ik ben blij dat ik niet rijk en beroemd ben. Tig jaar na dato duiken er dan verhalen op dat je iemand gemolesteerd zou hebben. Of het waar is of niet doet er niet toe, je bent al veroordeeld voordat je voor de rechter verschijnt (trial by media). Dezelfde vrouwen die je jarenlang uitbundig bedanken op het podium dat je hun zo goed hebt geholpen, keren zich opeens tegen je en noemen je verkrachter. Uit het niets duiken vrouwen op die je niet eens kent, maar die, in de veronderstelling dat er een leuk filmpje gekeken zou worden of gesprek zou plaatsvinden, in je hotelkamer zouden zijn geweest en daar zouden zijn aangerand. Iemand beweert 30 of 40 jaar geleden gezoend te zijn door een beroemdheid en zie daar een heksenjacht is ontketend, films of series worden gecancelled, en weer een trial by media. Er zijn leraren kapot gemaakt door valse beschuldigingen. Nadat uitkwam dat het groffe leugens van het vermeende “slachtoffer” waren, werden ze niet in ere hersteld. Neen er werd gezegd “waar rook is is vuur”. En de echte slachtoffers? Die worden door dit soort zaken nog harder de verdoemenis ingeschopt. Advies aan alle beroemdheden, zorg dat je nooit alleen met een vrouw ergens bent. Spreek altijd af in een openbare plek, zorg dat er meerdere mensen ten alle tijden aanwezig zijn en wees altijd op je hoede. Indien je in een hotel bent laat niemand binnen in je kamer. Komt men schoonmaken zorg dat jij ver uit de buurt bent en altijd een alibi hebt.

 6. Freed on a judicious glitch, mention of prior malicious deeds by an ambitious elected official, seeking re-election. Dr. Huxtable, you is still a sick sexual predator.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties