30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Is het vaccineren van kinderen tegen corona nodig? De voordelen en de risico’s op een rij

HomeNieuwsGezondheidTrouw | Is het vaccineren van kinderen tegen corona nodig? De voordelen...

Marco Visser

Ouders met kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen vanaf maandag een brief van het RIVM met de oproep hun kind te laten vaccineren | ANP

Ouders met kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen vanaf maandag een brief van het RIVM met de oproep hun kind te laten vaccineren. Is vaccineren van mijn kind nodig, vragen ouders zich al weken af. Het antwoord hangt af van hoe zwaar ouders tillen aan de risico’s van covid, de kans op bijwerkingen en/of het tegengaan van verspreiding van het virus.

1. Tegengaan verspreiding

Kinderen zijn verspreiders van het virus. Als daar al twijfel over was, dan is dat in november en december vorig jaar wel verdwenen toen corona door de klaslokalen raasde. In navolging van de kinderen werden ook de ouders ziek. Die beweging was goed terug te zien in de wekelijkse statistieken van het RIVM.

Vaccinatie helpt ziekte te voorkomen. Pfizer haalt bij kinderen een effectiviteit van 90 procent. Tegenover 100 ongevaccineerde kinderen die besmet raken staan dus 10 gevaccineerde kinderen die ondanks hun prik positief testen. Dat helpt verspreiding tegen te gaan.

Is een kind besmet, dan zal hij het virus thuis verspreiden. Hoe gedraagt het virus zich binnen gezinnen? Onder meer het RIVM heeft daar in augustus en september vorig jaar onderzoek naar gedaan. De onderzoekers keken daarbij niet specifiek naar de rol van kinderen en omikron was nog onbekend.

Uit het onderzoek blijkt dat gevaccineerden die toch positief testen, het virus minder vaak overdragen op hun huisgenoten. De percentages lopen uiteen van 40 tot 63 procent minder verspreiding. Dat zijn niet de percentages van 90 procent die de fabrikanten van vaccins claimen, maar die percentages gaan over het grote geheel. Binnen huishoudens is de omgeving ideaal voor virussen, dus de kans op besmetting is daar groter. Samengevat: door het vaccin worden kinderen minder vaak besmet, en als zij besmet zijn, zorgen zij voor minder verspreiding binnen huishoudens. Wat opgaat voor gezinnen, geldt in mindere mate ook voor de klaslokalen.

2. De risico’s van bijwerkingen

De bijwerkingen die kort na vaccinatie optreden zijn gelijk aan die bij volwassenen. Kinderen kunnen hoofdpijn krijgen, koorts, spierpijn, een zere plek op de arm waar is geprikt en/of misselijk worden. Langetermijneffecten zijn bij vaccins ‘zeer onwaarschijnlijk’, zeggen gezondheidsdiensten binnen en buiten Europa.

De ernstigste bijwerking is myocarditis, een ontsteking van de hartspier. Dat komt volgens onderzoekers voor bij 4 op de miljoen jongens die 5 tot 12 jaar oud zijn. Bij meisjes ligt dat aantal op 2 op de miljoen. Dat risico loopt wel op met de leeftijd. Zo krijgen bij jongeren van 12 tot en met 15 bijna 46 op de miljoen jongens met de ontsteking te maken. Bij meisjes blijft de kans klein, 4 op de miljoen in de leeftijdscategorie 12 tot en met 15.

3. De risico’s van het coronavirus

Aangezien naar schatting 2 op de 3 kinderen ondertussen besmet is geweest, weet elke ouder dat covid bij kinderen meestal weinig voorstelt. Kinderen die besmet zijn geweest, bouwen immuniteit op. Voor hen zijn de voordelen van vaccinatie kleiner dan bij ‘onbesmette’ kinderen. Wel voegt vaccinatie extra immuniteit toe die vooral helpt om verspreiding binnen en buiten het gezin tegen te gaan.

Medisch is er voor kinderen, de eerder besmette en onbesmette, geen dringende noodzaak voor vaccinatie. Toch zijn er wel kleine risico’s. Zo kan een kind MIS-C krijgen, een ernstige ontstekingsreactie. Sinds het begin van de pandemie zijn 66 kinderen met MIS-C op de ic terecht gekomen.

Long covid komt vaker voor. Eén tot twee procent van de besmette kinderen houdt maandenlang last.

Dan de kans op myocarditis, die ook als bijwerking van vaccinatie is genoemd. De kans dat een kind door covid myocarditis krijgt is aanzienlijk groter dan na een vaccin. Een Amerikaanse studie laat zien dat kinderen onder de 16 jaar na covid 40 keer zo vaak een ontstoken hartspier krijgen als een kind zonder covid. Al is het risico groter, de kans dat een kind myocarditis krijgt blijft ook na covid klein.

Zolang een groep volwassenen zich niet laat vaccineren tegen het coronavirus, mogen we kinderen niet gebruiken om een hogere vaccinatiegraad te bereiken, vinden kinderarts Károly Illy en socioloog Danielle Jansen.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. @Kliko

  Maskers werken idd niet tegen de pandanoia nee en corona dien je niet uit te hoesten maar op de drinken jij wijsneus.

  @ Lionfish, deskundige wetenschappers zeg je? Bedoel je nu deskundigen of wetenschappers?
  Bij mijn beste weten bestaat er vooralsnog óók onder hun totaal geen consensus. Dus pretendeer niet dat dit wel zo is want dat maakt je tot een leugenaar nietwaar?
  Mij mogen ze idd in gezicht hoesten ja, dat mocht altijd al en er wat dat betreft idd niks verandert in de afgelopen 2 jaar.
  Ik heb geen enkel probleem met besmetting… Besmetting is goed want daar krijg je antistofjes door…
  Degenen die een shot laten zetten krijgen die ook maar helaas in veel mindere mate naar het blijkt…
  Ik ben vorig jaar dag doodziek geweest en heb er sindsdien veel wisselende kontakten op nagehouden met zowel lokalen als toeristen. Hoop van die kontakten hebben wél shot(s) gehad en werden toch ziekjes van de Coronitïs aangezien die flutvaccins maar paar maanden “beschermen”.
  Ik daarintegen, ben sinds April 21 niet meer ziekjes geweest en dat terwijl ik er zéér innige kontakten op nahield met verscheidene personen die dat wel werden ondanks dat ze shots hadden laten zetten.

  Mijn welgemeende advies is dan ook niet te gaan enten maar beter gewoon besmet te worden… Enten is sowieso BS tegen de griep voor gezonde mensen… Val ons dus niet lastig met jullie angst voor de eeuwige jachtvelden

 2. Onzin artikel en overwegend heel domme reacties van naieve mensen die denken het op basis van vage zelfverzonnen redenen beter te weten dan deskundige wetenschappers die er op onze kosten voor hebben doorgeleerd. Vaccineren van kinderen draagt altijd bij aan het verminderen van leed. Dat is met covid niet plotseling anders dan met al de andere vaccinaties als polio, basrmoederhalskanker etc. Verplichten dus en geen onzin verspreiden.

 3. FYI:
  mondkapjes, welk type dan ook zijn zowel voor kinderen als volwassenen niet aan te raden in de strijd tegen de pandanoia…

  Échter heb ik ervaren dat ze wel zeer geschikt zijn om mijn reet mee af te vegen… Vooral die babyblue exemplaren zijn een genot om je cloaca mee te limpiëren beste mensen…
  Zo kan het zomaar zijn dat een ongewenst en uiterst discutabel mondkapje toch nog van meerwaarde voor je kan zijn. Denk er aub wel aan uw mundkapf niet door te spoelen na het poepen, deze kan nl voor verstoppingen zorgen nietwaar…

 4. O ja, nog een opmerking over de foto van dat kind met een textielen mondneuskapje: Gebruik deze niet, want ze geven geen/nauwelijks bescherming, het advies is om medische mondneusmaskers type II of IIR (staat op de verpakking) te gebruiken.

  EN:
  Gebruik mondneusmaskers op de goede manier!
  Het is belangrijk om een mondneusmasker op een goede manier te gebruiken. Anders werken ze veel minder goed. Zo moet het mondneusmasker goed op het gezicht aansluiten en gedragen worden over mond én neus. Op deze manier kunnen druppeltjes niet in de ruimte komen en is de kans dat je virusdeeltjes inademt het kleinst. De maskers zijn altijd voor eenmalig gebruik en ze kunnen maximaal 3 tot 4 uur gedragen worden.

 5. Het vaccineren van kinderen daar gaan de ouders over denk ik, die bepalen of ze hun kinderen laten vaccineren of niet want die hebben zeggenschap over hun kinderen.

  Er zijn natuurlijk gevallen waarbij de ouders wel het ouderlijk gezag over hun kinderen verliezen maar dan moeten ze het wel heel bont hebben gemaakt, denk ik.

  Zo zag ik onlangs een video op facebook van de krant “Vigilante”, moet zeggen dat het wel van september vorig jaar was, maar ik schrok wel van moet ik zeggen.

  Het ging over een alleenstaande bijstandmoeder in Buena Vista met 2 kinderen waarbij de vader die 20 jaar bij Selikor werkt en nog woningen verhuurd maar met geen cent alimentatie bijdraagt.

  Het verhaal; de dochter van 13 werd door een jongetje op school gepest en onzedelijk betast. Moeder heeft bij alle instanties aangeklopt zelfs bij de zedenpolitie en de vader van het dadertje geklaagd maar niemand gaf thuis.

  De vader van het jongetje een zekere Jamanika verdedigde zelfs zijn zoon en bedreigde zelfs de moeder van het slachtoffer.

  Uiteindelijk resulteerde die pesterijen in een vechtpartij tussen dat meisje van 13 en die kleine viezerik, tot verbazing van iedereen (met een gezond verstand) werd het meisje van school weggestuurd en zit ze thuis zonder onderwijs te kunnen volgen.

  Het verhaal wordt nog vreemder toen de politie met getrokken pistool dat meisje (het slachtoffer) en haar broertje van 11 kwamen ophalen om ze uit huis te plaatsen.

  Nou zal de moeder hier en daar wel iets niet verteld hebben maar de vraag is, hoe is dat allemaal in hemelsnaam mogelijk? Het is een verhaal met alle ingrediënten waarvan wij ons als samenleving zouden moeten schamen; pesterij op school, aanranding, alimentatie, politiegeweld en ga zo maar door.

  Wat ik met mijn verstand niet bij kan is dat “Vigilante” een nieuwsmedia is en dit verhaal niet verder heeft uitgezocht want alle instanties hebben hier gefaald en sommigen zelfs misbruik hebben gemaakt van hun positie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties