26 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 23:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Ollongren door het stof nadat ze Caribisch Nederland opriep minder te douchen

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) Ⓒ ANP / ANP

Den Haag – Demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat door het stof nadat ze Caribisch Nederland opriep minder te douchen en minder vaak de airco te gebruiken, en daarbij een vergelijking maakte tussen het energieverbuik daar en in Nederland. Het kwam haar op woedende reacties te staan uit Bonaire.

„Ik ben het met u eens dat een directe vergelijking met Europees Nederland niet kan worden gemaakt. De referentie naar elektriciteitsverbruik bij huishoudens in Europees Nederland in mijn brief naar de Kamer is dan ook ongelukkig,” reageert Ollongren.

De D66-bewindsvrouw komt op haar woorden terug in een brief aan gedeputeerden van Bonaire Nina den Heyer en Hennyson Thielman, die de minister eerder stevig op de vingers tikten om haar uitspraken. De oproep van Ollongren zou ’opnieuw onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland verraden”, sneerden de gedeputeerden.

Bekijk ook: Woede om Ollongren die bevolking Caribisch Nederland maant korter te douchen: ’Wat een dedain’

- Advertentie -

De minister krabbelt terug en legt de schuld voor een deel bij de media, die aandacht aan haar eigen woorden hebben besteed. „Temeer omdat juist dat element in de publiciteit is uitgelicht en daarmee de intenties van het kabinet heeft overschaduwd.”

’Besparing is ook mogelijk door energiezuinige alternatieven’

De bewindsvrouw blijft bij haar boodschap dat het allemaal duurzamer moet en dat het gebruik van water en elektriciteit daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. Maar ze nuanceert die nu na woedende reacties. „Een besparing op deze gebieden kan een verlaging van de elektriciteitsrekening betekenen. Dat wil niet zeggen dat het gebruik van bepaalde apparaten omlaag moet. Besparing is ook mogelijk door energiezuinige alternatieven in te zetten.” Besparing op de energierekening is ook mogelijk „door kleine veranderingen – daar waar mogelijk – binnen huishoudens,” aldus Ollongren.

Om Caribisch Nederland duurzamer te maken moet de bevolking daar korter douchen en minder vaak de airco gebruiken, stelde Ollongren twee weken geleden. De D66-bewindsvrouw schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat er ’nog veel winst te behalen is met het vergroten van draagvlak, kennis en ervaring omtrent energiebesparing in de woning onder de bevolking’.

Bekijk ook: Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Energierekening verlagen

- Advertisement -

Dat scheelt volgens haar ook geld. „Omdat het gemiddelde elektriciteitsverbruik per huishouden in Caribisch Nederland hoger ligt dan in Europees Nederland, kunnen energiebesparingen de lokale huishoudens helpen om de energierekening te verlagen.”

De uitspraken riepen woedende reacties op. Zo klonk regelmatig de vraag of de minister wel weet hoe warm het op de eilanden kan zijn. Ook wordt haar voorstel als koloniale bemoeienis afgedaan. De gedeputeerden Den Heyer en Thielman wezen erop dat de inwoners Caribisch Nederland vaak al noodgedwongen beknibbelen op hun energieverbruik.

„Omdat 40% van onze bevolking onder het bestaansminimum leeft en de tarieven voor water en elektriciteit aanzienlijk hoger liggen dan in Europees Nederland, rantsoeneren veel burgers al noodgedwongen op energieverbruik.”

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Minister Ollongren zou geen minister mogen zijn. Ze deugt niet. Eerst zomaar…per ongeluk….je papieren te kijk zetten. Wat een kul.
  Dan deze onzin over het energiegebruik in Bonaire. Waar het gros uit zichzelf wel zuinig moet zijn. Ik vraag me af wie de grootgebruikers zijn in Bonaire.

 2. Iemand zegt weer iets verkeerd en hier gebruiken de politici het meteen om hun eigen falen te maskeren. Dezelfde politici met dikke salarissen.

  In Nederland gaven ze ook het advies om een extra trui aan te doen en om korter te douchen maar dan ligt niemand er wakker van.

 3. Ik herinner mij de jaren 80, toen Super Mario bij Aqualectra directeur was. Er moest bezuinigt worden op electra en water. Na een jaar kwam Super Mario weer voor de buis: het volk van Curacao heeft haar best gedaan maar helaas door de bezuinigingen heeft Aqualectra veel minder verdiend en zelfs met verlies gedraaid. En de prijzen voor water en elektra werden verhoogd.
  Maar trouwens de winter staat voor de deur, gaan de mensen in NL. extra kleding aantrekken dag en nacht nu er geen gas meer komt uit Rusland. Of worden er andere voorraden aangeboord zodat het volk van Nl. comfortabel maar duurder door de winter kunnen komen?

 4. Dit is e 2e alweer die geen begrip kan tonen voor mensen in een tropen klimaat….
  Ze schieten bokken, is een goed vergelijkbaar gezegde…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -