27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 01:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Gerel Palm: vertrouweling van Taghi en ’Bad Boy’ van het eerste uur

Meedogenloze killer opgepakt in Brazilië | John van den Heuvel en Mick van Wely

Ⓒ Politie, Gerel Palm, Ridouan Taghi, spyshop eigenaar Ronald Bakker | illustratie Petra Urban

Amsterdam – Met de arrestatie in Brazilië van Gerel Palm (38) uit Nieuwegein hebben politie en justitie een enorme slag geslagen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de levensgevaarlijke bende rond Ridouan Taghi in het bijzonder. Palm geldt al sinds de jaren negentig als diens vertrouweling.

Het is de meest ijzingwekkende, dodelijke aanslag die op de ’moordlijst’ van het liquidatieproces Marengo staat: de moord op de volstrekt onschuldige ondernemer Ronald Bakker uit Huizen. De eigenaar van een spyshop in Nieuwegein werd op 9 september 2016 bij zijn woning in zijn auto doodgeschoten.

De reden? De ’moordgroep’ rond Ridouan Taghi dacht volkomen ten onrechte dat de spyshop onder één hoedje speelde met de politie bij een lopend onderzoek naar de groep. Toen de groep volgens justitie afzag van het plan om de winkel voor spionagespullen met werknemers erin op te blazen met een raketwerper, werd volgens politie en OM besloten om Bakker verantwoordelijk te stellen en te liquideren.

- Advertentie -

Onderschepte PGP-berichten tussen verdachten hebben een schat aan bewijs opgeleverd in vooral de zaak van de geplande aanslag. Ook die staat op de tenlastelegging in het Marengo-proces.

Weiland

Op 10 december 2016 is het raak in Rotterdam, waar de gealarmeerde politie een bizar tafereel ontdekt in een weiland aan de N214 bij Noordeloos. Twee mannen, Shernon B. (35) en Eduardo P. (28), liggen zwaargewond met schotwonden op de grond. Ze overleven de dubbele aanslag maar net.

De recherche maakte een huiveringwekkende reconstructie en krijgt al snel Gerel Palm in het vizier na intensief onderzoek. De twee bleken van hun kennis Palm een opdracht te hebben gekregen. Een klus om ’geld te maken’. Ze stapten op die 10e december in de gestolen A6 van Palm, die met hen naar Noordeloos reed. Hier aangekomen stapten de mannen uit en trok Palm ineens een machinegeweer uit zijn broekband. Hij schoot de twee in hun schouders, heup en romp. De mannen deden alsof ze dood waren en overleefden de aanslag door een wonder. Het motief is nooit duidelijk geworden.

Bad Boys

Na de dubbele liquidatiepoging vluchtte Palm naar Suriname. De bende van Taghi had leden met een hoofdzakelijk Surinaamse en Marokkaanse afkomst. De kern van de bende bestond al in de jaren tachtig en droeg de naam ’Bad Boys’. Taghi was toen een nieuwkomertje en droeg de bijnaam ’Kleine’. Langzaam werkte hij zich op tot leider van de bende.

- Advertisement -

De broers Mao en Mario R. uit die groep zitten net als Taghi vast in de zaak-Marengo. Feno D. is een belangrijke verdachte uit het proces Eris rond de motorbende Caloh Wagoh, die volgens politie en OM door Taghi werd ingezet als moordcommando. Jaouad ’Joey’ W. werd later veroordeeld in het onderzoek 26Koper naar een bende die liquidaties voorbereidde. Taghi zou voor deze moorden de opdracht hebben gegeven. W. zit nog steeds vast.

Peter R. de Vries

Opvallend is dat twee plaatsen die een hoofdrol speelden in dit onderzoek, ook voorkomen in het onderzoek naar de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat zijn Tiel en Maurik. Jaouad W. komt uit Tiel. In Tiel en Maurik zijn huiszoekingen gedaan en zijn verdachten opgepakt voor de moordaanslag op De Vries.

De broers Mao en Mario R. bevonden zich in Suriname toen Palm daar na de dubbele aanslag belandde. Op 1 maart 2017 werd Palm in dat land opgepakt. En waar politie en OM al zo bang voor waren, gebeurde. De huurmoordenaar ontsnapte na twaalf dagen uit de beruchte Flora-gevangenis. Palm hield een bewaker onder schot met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen en wist hem te ontwapenen. Daarna ging hij ervandoor in een auto die voor de ingang van de bajes klaarstond.

Woensdag kon Palm alsnog worden aangehouden in Brazilië, mede dankzij hulp van de opsporingsunit FastNL van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. Hij is bij verstek inmiddels veroordeeld tot 20 jaar cel. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Palm zal na uitlevering in ons land worden vervolgd voor de moord op Bakker.

De advocaat van Palm laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. Hij zoekt contact met zijn cliënt in Brazilië.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Nos mes ta sigi daña pa nos mes.
    Voor de landstaal-gehandicapten: we blijven het zelf voor onszelf verpesten

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -