24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Telegraaf | Dodental loopt op na explosies in Kabul: meerdere Amerikaanse soldaten omgekomen

IS eist bloedige aanslag op, slachtoffers in kruiwagens afgevoerd Ⓒ AP

Kabul – Door twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kabul en een ernaast gelegen hotel zijn zeker negentig doden gevallen, onder wie twaalf Amerikaanse soldaten. Meer dan 150 mensen rond het drukbezochte en chaotische vliegveld in de Afghaanse hoofdstad raakten gewond, melden Amerikaanse media.

Een terreurgroep uit de regio, gelieerd aan Islamitische Staat, heeft de bloedige aanslag opgeëist vanwege de ’samenwerking’ van de Taliban met de Amerikanen.

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn meerdere Amerikaanse militairen, onder wie veel mariniers, om het leven gekomen. Het zou gaan om twaalf dodelijke slachtoffers uit de VS; nog eens vijftien andere Amerikaanse soldaten raakten (zwaar)gewond. Volgens gezondheidsdiensten ter plaatse zijn er door de ontploffingen in totaal meer dan 150 mensen gewond geraakt, meldt The New York Times. Zeker tachtig Afghanen zouden zijn omgekomen, onder wie ook kinderen en vrouwen.

Volgens generaal McKenzie, die sprak via een videoverbinding op een persconferentie van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington, schoten terroristen na de bomaanslagen nog in de menigte rond – ook op burgers.

Bij de aanslagen zijn voor zover bekend geen Nederlandse militairen of diplomaten betrokken, meldt Defensie. Beelden die rondgaan op sociale media kondigen erger nieuws aan. Gewonden en mogelijke doden worden in kruiwagens weggevoerd. Lichamen van slachtoffers liggen opeengestapeld over elkaar heen. Omstanders weten niet waar ze moeten beginnen met het verlenen van eerste hulp.

Zeker één terrorist zou zich bij een ingang hebben opgeblazen. Sommige lokale waarnemers melden op sociale media dat er mogelijk drie zelfmoordterroristen waren. Na een van de explosies zou ook nog het vuur zijn geopend op burgers en militairen. Om de mensen die waren samengedromd bij de toegang tot het vliegveld te verspreiden hebben Amerikaanse militairen die het vliegveld in handen hebben, traangas afgevuurd nadat er een explosie was geweest.

Tweede explosie

Zowel Turkse autoriteiten als experts melden op sociale media dat er een tweede explosie zou zijn geweest in de buurt van de luchthaven. „Tweede zelfmoordaanslag bevestigd, waarschijnlijk bij het Baron Hotel, meerdere slachtoffers”, meldt Charles Lister, een expert verbonden aan het Middle East Institute in Washington.

Terroristische aanslag

De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie dat er inlichtingen waren van een „zeer waarschijnlijke dreiging” van een aanval op de mensenmassa’s bij het vliegveld van Kabul. Onder meer België stopte met de evacuatieoperatie uit veiligheidsoverwegingen, ook Nederland houdt het voor gezien. Volgens minister Kaag is het laatste Nederlandse toestel met diplomaten en militairen inmiddels vertrokken, werd donderdag begin van de avond gemeld door Buitenlandse Zaken.

Islamitische Staat

De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de Taliban. De Taliban veroordelen de aanslag en stellen dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen een belangrijke reden voor deze terreur is.

Bekijk ook: Rutte over Afghanistan: ’Mensen staan letterlijk doodsangsten uit’

Bekijk ook: Beslissen over lot laatste evacués uit Kabul: ’Alsof je Schindler’s List hanteert’

Islamitische Staat heeft de aanslag donderdagavond opgeëist. IS motiveert de aanslag met kritiek op de „samenwerking” tussen de Amerikanen en de Taliban bij de grootscheepse evacuatie-operatie uit Kabul, die door de VS wordt gecoördineerd.

Media spreken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land. De aanslag bij het vliegveld van Kabul komt enkele dagen voor de eerder dit jaar door president Joe Biden aangekondigde terugtrekking, die op 31 augustus moet zijn afgerond. Hij houdt donderdagavond een persconferentie over het terreurdrama, meldt het Witte Huis. Hij spreekt om 23.00 uur Nederlandse tijd tot het Amerikaanse volk.

De aanslag vlakbij de luchthaven van Kabul mag de laatste evacuaties van mensen uit Afghanistan niet blokkeren, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van „een afgrijselijke terroristische aanval”, maar heeft beklemtoond dat „de strijdkrachten van de alliantie door moeten gaan zo veel mogelijk kwetsbare mensen uit Kabul te evacueren als ze kunnen. Onze prioriteit blijft zo veel mogelijk mensen zo snel als mogelijk over te brengen naar veiligheid.”

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslagen. In een tweet betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden. „Afschuwelijke berichten”, twittert de premier. „Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.”

Bekijk ook: ’Als Nederland me niet helpt, is dat het einde van de weg’

Bekijk ook: Analyse: voorschot Rutte op evaluatie Afghanistan, kabinet ziet bui al hangen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft de permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN uitgenodigd maandag spoedoverleg te houden over de toestand in Afghanistan. Hij wil volgens diplomaten in New York dat de VN-ambassadeurs van China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS met hem in gesprek gaan over de situatie. De VN hebben sancties tegen de Taliban afgekondigd en veel mogendheden beschouwen de soennitische extremisten als een terroristische organisatie.

Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS blazen uiterlijk dinsdag de aftocht uit het land van circa 33 miljoen inwoners en hebben hun ambassades vrijwel opgedoekt.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Sjonge jonge.

  Dit artikel gaat over Kabul en ericlapas schrijft over Kabul.
  En springt Abraham Mossel meteen naar zijn Curacao en zijn Curacrim.
  Wat slaat dat nou op man ? Is dat jouw comfort zone ?

  Er zijn voldoende topics om jouw favoriete slogan weer uit de kast te halen. Prima als je dat naar voren brengt waanneer het terecht is. Maar I miss the point here bro. I often do.

 2. @ Abraham. Volgens mij gaat dit artikel over Kaboem in Kaboel en dat er meerdere amerikanen zijn omgekomen. Ik denk dat er in Kabul niemand is die de heer Schotte kent, Curacao niet kan aanwijzen op de blinde kaart van Azie en ook bij God’s, Allah’s, Buda’s, Jaweh’s naam niet zouden weten wie de heer Pik Pisas is. Dus waarom je een tirade daar over begint ontgaat mij.

  @Ericlapas. U heeft grotendeels gelijk. Echter laten we niet uit het oog verliezen dat in eerste instantie er 111 tolken en hun gezinnen geevacueerd zouden worden. Daarna begon deugend links Nederland, oud soldaten en familieleden in Nederland te schreeuwen dat ook de bewakers (sommigen hadden een maandje gediend), schoenpoetsers, koks, tuinmannen etc. geevaccueerd moesten worden. En opeens bleken vele “vluchtelingen” die hun leven niet zeker waren en vervolgd zouden worden ook nog eens vrolijk op vakantie daar te zijn. Dat werd daarna verzacht door te zeggen dat ze op familiebezoek waren want van allemaal lagen de omas en tantes op sterven. Dus de lijst werd steeds langer en langer en elke dag opnieuw melden mensen zich met huilie huillie verhalen bij de NOS, NU.NL en de andere media. Er wordt nu gesproken over een totaal van 8900 mensen die geevaccueerd zouden moeten worden, waarvan er nu 2500 daadwerkelijk zijn geevaccueerd. Ik weet niet of u weleens in de logistieke planning hebt gewerkt, maar als daar elke keer een last minute wijziging plaatsvind, dan zal het ook gauw in de soep lopen.

  Ten overvloede wil ik besluiten met te zeggen dat men niet mag klagen, immers wil men graag vrouwen in de top. Die zijn er nu, dus niet zeuren over de 3 dames aub

 3. Inderdaad @ Plasje, Nederland doet het inderdaad verkeerd en te laat, net zoals ze hier op de crim te werk zijn gegaan. NL had na het jaar 10 – 10- 2010 het hele Curacrim zooitje aan de regering incl Gerrit de Raaf voor 1 gulden weg moeten geven aan het zooitje ongeregeld, nee NL gaf 2 miljard en het eiland schulden vrij in handen van een stelletje straatrovers zoals men nu ziet, maar ja alles kan nog gebeuren, zet PIK & CO gewoon voor de keuzen, of Pik & Co vertrekt met het NARRENSCHIP naar een Woestijn met zijn volk incl 1 kameel en 100 duizend Ader slangen, of hij geeft zich geheel over aan DEN HEER en zal DE HEER elke dag op zijn blote knieen danken dat hij nog leeft. En Niet meer elke minuut van de dag op een foto hoeft te staan incl Baard en Klap Oog. Laat het hopen A U B , LOOFT DEN HEER en GIJ ZIJT GEPREZEN volk van NL. Kom er maar In Platje, Drekkie

 4. Het blijkt weer dat de Nederlanders niet aan militaire missies moeten meedoen. Nederland bleef maar vergaderen over wie wel of niet naar Nederland mag reizen terwijl de ambassade personeel als eerste gevlucht was.

  Bij velen staat de debacle van Srebrenica nog vers in het geheugen toen de Dutch batters onder de voeten zijn gelopen.

  Blijkbaar doen de Nederlanders graag aan deze internationale missies want het levert leuke functies op zoals Jeanine Hennis bij de verenigde naties en Jaap de Hoop – Scheffer ooit bij de NAVO.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -