31 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Amersfoortse trust-Rus kan fluiten naar vergunning

HomeLandenCuraçaoTelegraaf | Amersfoortse trust-Rus kan fluiten naar vergunning

Door Bart Mos

Toezichthouder DNB krijgt gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven bij het intrekken van de vergunning van trustkantoor Blaustein Ⓒ ANP/HH

Amsterdam – Het Amersfoortse trustbedrijf Blaustein krijgt z’n vergunning niet terug, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) trok de vergunning enkele jaren geleden in, nadat de FIOD een inval deed bij het trustkantoor, waarbij de directeur in de boeien werd geslagen.

De in Sint-Petersburg geboren Blaustein-directeur Vadim B. (44) wordt sindsdien verdacht van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen.

Desondanks kwam B. afgelopen oktober in hoger beroep tegen de ingreep van DNB, onder meer omdat de toezichthouder illegaal gebruik zou hebben gemaakt van informatie die verstrekt was door het Openbaar Ministerie.

Administratie

B. verwerpt het verwijt van DNB dat hij onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan naar de achtergrond van zijn cliënten, door te stellen dat cliëntenonderzoek simpelweg onmogelijk is geworden nadat de FIOD bij de inval in 2016 zijn totale administratie in beslag heeft genomen.

Ook maakte hij bezwaar tegen sommige vragen van DNB omdat hij zich bij het OM als verdachte in dezelfde kwestie op zijn zwijgrecht beroept. Bovendien was volgens B. de intrekking van de vergunning van zijn bedrijf een veel te zwaar middel voor de door DNB geconstateerde vergrijpen.

Betrouwbaarheid

Maar het College van Beroep onderschrijft de maatregel van DNB, aangezien het bedrijf van B. diverse artikelen van de Wet Toezicht Trustkantoren heeft overtreden en „de betrouwbaarheid van B. als enig bestuurder niet langer buiten twijfel staat”, aldus het dinsdag gepubliceerde vonnis.

Uit eerdere mededelingen van DNB valt overigens op te maken dat Vadim B. zich afgelopen jaren weinig heeft aangetrokken van de intrekking van zijn vergunning. DNB legde hem begin dit jaar nog een bestuurlijke boete van €236.500 op wegens het aanbieden van trustdiensten zonder vergunning vanuit Monaco in de periode van 2018 tot 2020.

Nepkantoren

Vadim B. zou zich volgens ingewijden ook niet beperken tot het leveren van trustdiensten. Het trustbedrijf uit Amersfoort vormde volgens direct betrokkenen afgelopen jaren voor diverse Russen en Oekraïners een illegaal achterdeurtje naar Nederland. Met behulp van valse arbeidscontracten en nepkantoren zou Vadim B. hen van verblijfsvergunningen hebben voorzien. Blijkbaar was dat een florerend handeltje, aangezien hij er volgens justitie binnen enkele jaren miljoenen euro’s mee verdiende. Bij zijn arrestatie in 2016 werd beslag gelegd op onder meer €7 miljoen en een Bentley.

Daarnaast zou Blaustein kantoren bezitten, waar buitenlanders met valse contracten op de loonlijst van een van B.’s bedrijven stonden. „Een van die nepvestigingen, aan de Ganzenstraat in Amersfoort, kreeg een vooraf aangekondigd bezoek van de Belastingdienst, om te controleren of daar überhaupt een bedrijf gevestigd was. Speciaal voor die controle werden snel bureaus en computers naar dat pand verhuisd”, vertelde een direct betrokkene kort na de arrestatie van B. aan De Telegraaf.

Vadim B. laat via zijn advocaat Jasper Hagers weten geen commentaar te willen geven op de uitspraak van het College van Beroep. Diens oordeel is overigens bindend, B. kan er geen protest meer tegen aantekenen.

De strafzaak tegen B. is vorig jaar door het Functioneel Parket (FP) aangebracht bij de rechter-commissaris. B.’s strafrechtadvocaat Gerard Spong heeft sindsdien diverse onderzoekswensen ingediend. Daar is nu het wachten op, aldus een FP-woordvoerster.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties