28 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 19:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Amersfoortse trust-Rus kan fluiten naar vergunning

- Advertentie -

Door Bart Mos

Toezichthouder DNB krijgt gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven bij het intrekken van de vergunning van trustkantoor Blaustein Ⓒ ANP/HH

Amsterdam – Het Amersfoortse trustbedrijf Blaustein krijgt z’n vergunning niet terug, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) trok de vergunning enkele jaren geleden in, nadat de FIOD een inval deed bij het trustkantoor, waarbij de directeur in de boeien werd geslagen.

De in Sint-Petersburg geboren Blaustein-directeur Vadim B. (44) wordt sindsdien verdacht van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen.

Desondanks kwam B. afgelopen oktober in hoger beroep tegen de ingreep van DNB, onder meer omdat de toezichthouder illegaal gebruik zou hebben gemaakt van informatie die verstrekt was door het Openbaar Ministerie.

Administratie

- Advertentie -

B. verwerpt het verwijt van DNB dat hij onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan naar de achtergrond van zijn cliënten, door te stellen dat cliëntenonderzoek simpelweg onmogelijk is geworden nadat de FIOD bij de inval in 2016 zijn totale administratie in beslag heeft genomen.

Ook maakte hij bezwaar tegen sommige vragen van DNB omdat hij zich bij het OM als verdachte in dezelfde kwestie op zijn zwijgrecht beroept. Bovendien was volgens B. de intrekking van de vergunning van zijn bedrijf een veel te zwaar middel voor de door DNB geconstateerde vergrijpen.

Betrouwbaarheid

Maar het College van Beroep onderschrijft de maatregel van DNB, aangezien het bedrijf van B. diverse artikelen van de Wet Toezicht Trustkantoren heeft overtreden en „de betrouwbaarheid van B. als enig bestuurder niet langer buiten twijfel staat”, aldus het dinsdag gepubliceerde vonnis.

Uit eerdere mededelingen van DNB valt overigens op te maken dat Vadim B. zich afgelopen jaren weinig heeft aangetrokken van de intrekking van zijn vergunning. DNB legde hem begin dit jaar nog een bestuurlijke boete van €236.500 op wegens het aanbieden van trustdiensten zonder vergunning vanuit Monaco in de periode van 2018 tot 2020.

Nepkantoren

Vadim B. zou zich volgens ingewijden ook niet beperken tot het leveren van trustdiensten. Het trustbedrijf uit Amersfoort vormde volgens direct betrokkenen afgelopen jaren voor diverse Russen en Oekraïners een illegaal achterdeurtje naar Nederland. Met behulp van valse arbeidscontracten en nepkantoren zou Vadim B. hen van verblijfsvergunningen hebben voorzien. Blijkbaar was dat een florerend handeltje, aangezien hij er volgens justitie binnen enkele jaren miljoenen euro’s mee verdiende. Bij zijn arrestatie in 2016 werd beslag gelegd op onder meer €7 miljoen en een Bentley.

Daarnaast zou Blaustein kantoren bezitten, waar buitenlanders met valse contracten op de loonlijst van een van B.’s bedrijven stonden. „Een van die nepvestigingen, aan de Ganzenstraat in Amersfoort, kreeg een vooraf aangekondigd bezoek van de Belastingdienst, om te controleren of daar überhaupt een bedrijf gevestigd was. Speciaal voor die controle werden snel bureaus en computers naar dat pand verhuisd”, vertelde een direct betrokkene kort na de arrestatie van B. aan De Telegraaf.

Vadim B. laat via zijn advocaat Jasper Hagers weten geen commentaar te willen geven op de uitspraak van het College van Beroep. Diens oordeel is overigens bindend, B. kan er geen protest meer tegen aantekenen.

De strafzaak tegen B. is vorig jaar door het Functioneel Parket (FP) aangebracht bij de rechter-commissaris. B.’s strafrechtadvocaat Gerard Spong heeft sindsdien diverse onderzoekswensen ingediend. Daar is nu het wachten op, aldus een FP-woordvoerster.

Bron: Telegraaf

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnissen | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -