29 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NTR | Spoedcursus tumba-muziek: Dit zijn de 4 lessen voor prinses Amalia

Eva Breukink Koning Willem-Alexander, koningin Máxima i prinses Amalia zijn op Curaçao. Vrijdagavond wordt er een speciale tumba-avond voor hen georganiseerd op het Brionplein.  Het bezoek van de koninklijke...

CC | Last day of royal visit to Curaçao

WILLEMSTAD - The royal visit will be given a tour of Bandabou on Friday. It is the last day of the visit of King Willem-Alexander, Queen Máxima...

DH | Royals in Willemstad

They were received by Governor Lucille George-Wout, Prime Minister Gilmar Pisas and President of Parliament Charetti America-Francisca, But there was also close contact with bystanders such as while...
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, February 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

NTR | ‘Ik heb hard gerend om koningin Juliana en de koets te zien!’

Oscar van Dam In oktober 1955 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan Curaçao. De nu 76-jarige Romuldo Specht kan zich het bezoek nog goed herinneren....

NTR | Tumba-festival 1987: ‘Een dansende prins Willem-Alexander, het was iets magisch’

Oscar van Dam Prinses Amalia brengt haar eerste bezoek uit aan Curaçao. Haar vader, koning Willem-Alexander, maakte in 1987 ‘diepe indruk’ bij de finale van het Tumba-festival. Voor...

CC | Royal visit to Brionplein and Otrobanda focused children, sports and music

WILLEMSTAD - His Majesty the King's visit to Brionplein today was all about children and sports. The king gave the starting shot for registration for the King's...
- Advertentie -

Telegraaf | Amerikanen strijken vlag op ambassade in Afghanistan

Een Amerikaanse Chinook-helikopter evacueert ambassadepersoneel van de VS in Kabul Ⓒ AP

KABUL/WASHINGTON – De Verenigde Staten hebben de evacuatie van hun ambassade in Kabul afgerond. Nadat de hele dag helikopters af en aan hadden gevlogen, is in de nacht van zondag op maandag als laatste daad de Amerikaanse vlag op het gebouw gestreken.

Bijna al het ambassadepersoneel is naar de luchthaven van Kabul gebracht, in afwachting van verdere evacuatie.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken dat stappen worden gezet om de luchthaven te beveiligen. 6000 Amerikaanse soldaten moeten de duizenden diplomaten en burgers die zich de afgelopen dag op het vliegveld verzamelden beschermen.

Ook veel Afghanen zijn naar het vliegveld gevlucht en de situatie is er chaotisch. Op sociale media is te zien hoe mensen vechten om bij vliegtuigen te komen om te worden geëvacueerd.

Volgens de verklaring neemt het Amerikaanse leger de luchtverkeersleiding over. Sinds zondag vertrekken er alleen nog maar militaire vliegtuigen uit Kabul, maar het is de bedoeling dat het civiele luchtverkeer wordt hersteld.

De ambassade in Kabul was een van de grootste ter wereld. In totaal werkten meer dan 4000 mensen voor de ambassade, zowel Amerikanen als Afghanen. Vijfhonderd van hen zijn inmiddels het land uit.

Trump: Biden moet weg

Oud-president Donald Trump van de Verenigde Staten vindt dat zijn opvolger moet opstappen wegens de snelle verovering van Afghanistan door de Taliban. In een verklaring zei Trump zondag dat „het tijd is dat Joe Biden in schande aftreedt voor wat hij heeft laten gebeuren.”

Verwijzend naar de door hem aangevochten uitslag van de presidentsverkiezingen van vorig jaar, voegde hij daaraan toe: „Het zou niet moeilijk moeten zijn, want hij was toch al niet legitiem gekozen.”

Biden gaf eerder dit jaar na twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan het bevel de troepen terug te trekken uit het land, waarop NAVO-partners volgden. De Taliban grepen de terugtrekking, die aan het eind van de maand voltooid moet zijn, aan om met hun razendsnelle opmars te beginnen.

Het was echter de regering van Trump die vorig jaar tijdens onderhandelingen in Doha, in Qatar, overeenstemming bereikte met de Taliban over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

60 landen: grenzen open

Meer dan zestig landen hebben in een gezamenlijke verklaring de Taliban opgeroepen mensen die weg willen uit Afghanistan daartoe de kans te geven. Vliegvelden en grensovergangen moeten open blijven, zodat Afghaanse en buitenlandse burgers het land kunnen verlaten.

„Zij die aan de macht zijn in Afghanistan en die de autoriteit hebben zijn verantwoordelijk – en aansprakelijk – voor de bescherming van mensenlevens en bezittingen en voor het onmiddellijke herstel van orde en veiligheid”, aldus de verklaring, die ook door Nederland is ondertekend. Andere ondertekenaars zijn onder meer de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Zuid-Korea en Italië.

De verklaring stelt verder dat „het Afghaanse volk het verdient om in veiligheid, zekerheid en waardigheid te leven. Wij als internationale gemeenschap staan klaar om hen te helpen.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. In dat land kwam het uiteindelijk nog goed.

  Opmerkelijk. Vele mensen kregen de kogel en honderden duizend werden in opvoedkampen gezet waar ze werden vermoord of gemarteld. Daarnaast was Vietnam een communistisch land waar veel mis ging.
  Vergeten dat er jaren daarna nog mensen probeerde te vluchten met bootjes?

 2. Het leek net Vietnam toen de Vietcong oprukte en de Amerikanen hals over kop moesten vluchten. Nederland leert het ook nooit onder de vorige vrouw op defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert ging er van alles mis en nu weer een vrouw op defensie Ank Bijleveld-Schouten worden tolken niet op tijd weggehaald terwijl de Taliban oprukt.

 3. Doet mij denken aan de Vietnam oorlog waar de Verenigde Staten na 20 jaar oorlogvoering in 1975 zich uiteindelijk zich terugtrokken. In dat land kwam het uiteindelijk nog goed. Het lied Goodnight Saigon is nu van toepassing op Afganistan.
  Echter een Goodnight Kabul heeft nu een andere strekking. De mensen aldaar zijn niet zeker van hun leven. Als je nu de chaos ziet vraag je je af waarom de diverse regeringen dit niet voorzien hebben.
  De inlichtingendiensten staan nu voor joker ten koste van misschien straks vele mensenlevens.
  De snelle terugtrekking van de Amerikaanse soldaten zijn medeverantwoordelijk daarvoor.
  Het oorlogje spelen van de VS, die zogenaamd de sterkste legermacht ter wereld bezitten blijkt nu een doorgeprikte ballon. Niets waard!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -