30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 17:07

Laatste reacties

- Advertentie -

NPO | Mick van Wely vreest Colombiaanse en Mexicaanse toestanden

Uit het rapport van Europol en de VN blijkt dat Nederland en België de belangrijkste doorvoerlanden zijn van cocaïne. Het valt nu ook in de internationale onderzoeken terug te lezen: wij zijn een narcostaat geworden. “Het probleem wordt alleen maar groter en groter en groter”, zegt misdaadverslaggever van de Telegraaf Mick van Wely bij 1 op 1.

“In deze business gaan miljarden rond. Er komt een punt dat die criminele organisaties zo machtig zijn dat je niets meer kunt betekenen”, zegt misdaadverslaggever Mick van Wely die al sinds maart 2015 voor de Telegraaf criminelen nauwgezet volgt en erover bericht.

Nu ook de Colombiaanse en de Mexicaanse kartels naar Nederland komen en hier hun cocaïne via de havens naar binnen smokkelen en in leegstaande boerderijen de drugs verder verwerken, worden we een epicentrum van de handel in verdovende middelen. Met alle gevolgen van dien: ondermijning in gemeentebesturen en geweld dat ook in woonwijken plaatsvindt.
Liquidaties

“Er waren in de afgelopen jaren tweehonderd liquidaties die coke-gerelateerd zijn. Denk aan de broer van de kroongetuige (Nabil B.) en aan Peter R. de Vries”, zegt Van Wely die somber is over de aanpak van de geweldsspiraal waar we als land in zijn terecht gekomen. “Voordat je echt terug kunt slaan, ben je minimaal tien jaar verder.”

- Advertentie -

“In de vijftig jaar drugsbestrijding is de beschikbaarheid van verdovende middelen alleen maar uitgebreid. Ook de criminaliteit die eraan is verbonden, is alleen maar toegenomen.” Van Wely schetst een gitzwart beeld voor de toekomst, want “een oplossing is er eigenlijk niet”.

Van Wely legt de zorgwekkende neerwaartse spiraal uit: “Meer gebruikers betekent meer smokkel. Meer smokkel betekent meer beschikbaarheid. Meer beschikbaarheid betekent dat het weer goedkoper wordt en daar krijg je weer meer gebruikers van.”
Nederland doet niet meer onder

Volgens de misdaadjournalist zijn er rond de honderd organisaties in Nederland die zich bezighouden met de handel in cocaïne. “Nederlandse criminelen spelen een hoofdrol op het allerhoogste niveau. Nederland doet niet meer onder voor de ‘ndrangheta en de maffia.”

Hoe dat komt is niet makkelijk te verklaren, maar Van Wely denkt dat de grote havens bij Antwerpen en Rotterdam als een trechter werken voor de coke-smokkel. Daar in die havens is nu al sprake van veel corruptie. “Alleen al het afgelopen jaar zijn er rond 150 mensen gearresteerd die hand- en spandiensten hebben verricht voor de criminele organisaties. Dat zijn kraanmachinisten, maar ook beveiligers. Er worden zelfs hele bedrijven opgericht om die criminele organisaties te faciliteren.”
Mexicanen en Colombianen

- Advertisement -

Een nieuwe ontwikkeling is dat er naast de smokkel van het product cocaïne, ook mensen uit Zuid- en Midden-Amerika meekomen. “Eerder gooiden die kartels die coke hier over de schutting en werd het hier verder gedistribueerd. Nu zorgen ze ook dat het chemische proces van het produceren van de cocaïne hier in laboratoria gebeurt. Dan pak je niet de 2.000 euro per kilo, maar de verkoopwaarde van 25.000 euro per kilo.”

Die mensen komen binnen via Spanje, vertelt van Wely, en worden hierheen vervoerd via vrachtwagens om hier die labs op te zetten en te helpen bij het proces van de verwerking van de drugs. “Vervolgens kruipen ze weer terug in hun holletje in Spanje waar ze door de taal niet opvallen.”
Aanpak overheid

Met de toename van drugsactiviteiten, neemt ook het keiharde moordende geweld toe. Het kabinet heeft aangegeven met 400 miljoen euro extra te komen voor de bestrijding van de misdaad. Maar volgens Van Wely is dat “net genoeg om de gaten te vullen” en is dat nog maar een kwart van het bedrag dat echt nodig is om weerstand te bieden aan de groeiende drugssmokkel en -productie.

Je moet investeren, vooruitkijken, en de criminelen op de huid zitten, vindt hij. “Pak ze desnoods voor verkeersovertredingen, zodat je ook aan de maatschappij het signaal afgeeft dat je hier niet mee wegkomt.”

Bron: NPO/Radio1

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Ernstig dit.
    Het levert problemen op met te weinig politie, velen stappen op las ik recent in de VK, het werk wordt gewoon te gevaarlijk.
    Ondertussen gaan de liquidaties en intimidaties gewoon door.
    Er is gewoon geen houden meer aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -