27 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

HomeLandenBonaireRTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen
Historische ‘slavenhuisjes’ op het kwetsbare zuidpunt van Bonaire.

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire. Deze bijzondere gemeente van Nederland is heel kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

De Vrije Universiteit deed er een studie naar in opdracht van Greenpeace. “We zijn erg geschrokken van de resultaten”, zegt hoofdonderzoeker Pieter van Beukering van de VU.

Vergeten gebied

“Caribisch Nederland is grotendeels vergeten in het klimaatbeleid en in het klimaatonderzoek”, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace. Er zijn zelfs geen overstromings- en andere waterveiligheidsnormen voor de bij Nederland horende BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ter vergelijking, in Europees Nederland mag de kans op overlijden door een overstroming niet groter zijn dan 0,001% per jaar.

Het gebrek aan kennis en informatie was de reden dat Greenpeace opdracht gaf om de situatie in Bonaire in detail de onderzoeken. Al geeft Oulahsen aan dat dat eigenlijk de taak is van de Nederlandse overheid.

Overstroming

Een groot deel van Bonaire is laaggelegen en daarom kwetsbaar voor zeespiegelstijging. Daar komt bij dat tropische stormen sterker worden door klimaatverandering: het warmere zeewater geeft als het ware extra brandstof aan de storm. En als klap op de vuurpijl staat de natuurlijke kustverdediging, de koraalriffen, onder grote druk door het gecombineerde effect van opwarming en oceaanverzuring (zie kader).

Die combinatie – hogere zeespiegel, sterkere stormen, minder natuurlijke golfbreking – zorgt voor een groter risico op overstromingen. Als de wereldwijde CO2-uitstoot hoog blijft kan dit op termijn leiden tot een ‘volledig ontregeld eiland’, stelt VU onderzoeker Elco Koks.

Hij laat plattegronden zien van het eiland onder verschillende toekomstscenario’s. Zelfs bij forse emissiereductie lopen delen van het eiland later deze eeuw onder water. Als we onverminderd veel broeikasgassen blijven uitstoten zullen op termijn ook stedelijke gebieden en de vitale infrastructuur (vliegveld, brandweerstation, ziekenhuis) van Bonaire overstromen.

Bron: RTL Nieuws

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties