28 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 18:24

Laatste reacties

- Advertentie -

RTL | Hotel ontslaat conciërge die met corona naar werk kwam

De ontslagen conciërge werkte al 35 jaar in een hotel op Sint Maarten.

Een 67-jarige conciërge met een lange en onberispelijke staat van dienst is door een hotel op Sint Maarten ontslagen omdat hij met corona naar zijn werk kwam.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg van Sint Maarten. De man werkte al 35 jaar voor het hotel, en was na zijn pensioen blijven doorwerken tegen een salaris van 1094 Antilliaanse gulden (525 euro) netto per maand.

Met corona naar werk

Begin april namen collega’s waar dat de man er flink ziek uitzag en spraken hem daarop aan. De conciërge kon nauwelijks een voet voor de ander zetten, was ernstig afgevallen en zag er volgens waarnemingen uit ‘alsof hij halfdood’ was.

Verschillende collega’s spraken de man daarop aan en waarschuwden hem dat hij thuis moest blijven als hij ziek was. Maar de conciërge zou hebben doorgewerkt omdat hij zich naar eigen zeggen prima voelde.

Besmet met coronavirus

- Advertentie -

Op 7 april bleek dat de man besmet was met het coronavirus en werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Daaruit werd hij vijf dagen later ontslagen. Een arts verklaarde hem minstens 6 maanden arbeidsongeschikt.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook: Smetteloos dienstverband van 13 jaar, ontslagen na coronaconflict

Nadat het hotel van de besmetting hoorde werd de man op staande voet ontslagen wegens extreme nalatigheid. Volgens de werkgever had de man de gezondheid van collega’s en klanten in gevaar gebracht. Ook zou hij de financiële toestand en het voortbestaan van het hotel op het spel hebben gezet.

Niezen over prikklok

Volgens de verklaringen had het doorwerken van de man tot situaties geleid waarbij hij zijn collega’s kon besmetten. Zo zou de man geniest hebben over de prikklok en reed hij samen met een collega in een auto naar het werk. Later bleek deze collega eveneens besmet met het coronavirus.

- Advertisement -

Omdat de conciërge niet met zijn ontslag akkoord ging, stapte de werkgever naar de rechter om het arbeidscontract te laten ontbinden.

Te zware straf

Volgens de rechtbank is het ontslag op staande voet een te zware straf. Daarbij wijst de rechter op het lange en onberispelijke dienstverband van de man. Een minder zware straf als werkontzegging of schorsing had meer voor de hand gelegen.

Ook weegt mee dat het hotel het dossier over de zaak niet op orde had. Pas nadat bleek dat de conciërge corona had, stelde de werkgever rapporten van de incidenten op waarin collega’s verklaarden dat de conciërge er ziek had uitgezien en daarop was aangesproken. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat de man zich van geen kwaad bewust was.

Toch ontslag

Toch mag het hotel de conciërge ontslaan, op grond van zogenoemde ‘veranderde omstandigheden’. Die bestaan eruit dat zijn werkgever en zijn collega’s als gevolg van het doorwerken het vertrouwen in de man zijn kwijtgeraakt.

Wel moet het hotel de conciërge een ontslagvergoeding betalen. Volgens de cao zou hij bij een niet-verwijtbaar ontslag aanspraak kunnen maken op een vertrekpremie van 17 maandsalarissen. Maar volgens de rechter is dat in dit geval te ruimhartig.

Mede omdat de man al met pensioen is, moet hij het doen met een vergoeding van slechts drie maandsalarissen. Dat komt neer op nog geen 1600 euro netto.

Ander rechtssysteem

Arbeidsrechtdeskundige Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS wijst erop dat op Sint Maarten een iets ander rechtssysteem bestaat dan in Nederland. “Er zijn veel overeenkomsten tussen de systemen, maar op details ook verschillen.”

Een van die verschillen is dat de ontslaggrond ‘veranderende omstandigheden’, op basis waarvan de conciërge zijn baan verloor, in Nederland niet meer bestaat.

Vergelijkbare uitspraak

Toch acht Besselink de kans groot dat in Nederland een vergelijkbare uitspraak zou zijn gedaan. “Een ontslag op staande voet op grond van verwijtbaar handelen had hier in Nederland denk ik evenmin standgehouden. Maar ook hier zou de arbeidsovereenkomst uiteindelijk wel kunnen zijn ontbonden, alleen dan op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.”

De jurist ziet overeenkomsten met een andere recente coronazaak in Nederland, waarbij een werknemer van chemiebedrijf DuPont zijn baan verloor omdat hij met corona hoestend op het werk was verschenen, en niet was ingegaan op advies om naar huis te gaan.

“Hoewel er natuurlijk tussen alle zaken verschillen zijn, was ook deze arbeidsovereenkomst ontbonden, niet wegens verwijtbaar handelen, maar een verstoorde arbeidsverhouding.”

Bron: RTL Nieuws

- Advertisement -

Artikel delen

16 reacties

 1. @ babybilletjeszalf. Lezen mijn beste. De beste man kwam door weer en wind naar zijn werk toe zelfs na zijn pensioen. Jij zou bij een ontstoken teennagel je maanden ziek melden, maar niet deze bikkel

  En ik geef Lapas groot gelijk. Beter wat centjes uitgeven bij ladiesnight inclusief un anochi agradabel, dan jarenlang met een verzuurd persoon op de bank te zitten. Vrouwen zijn leuk in het begin maar daarna begint het gezaag en geklaag. Daarom is Tico Martina een ZVVMGAVE (Zeer Vrijwillige Vrijgezel Met Gezonde Appetijt Voor Eennachtsvliegen)

 2. @Lapas zegt: “…op een goede avond op ladiesnight geef ik op één avond meer dan dat uit. Nou ja wel met de hele nacht bijgerekend…”

  Moet jij daar dan voor betalen? Is dat omdat je te lelijk bent?

 3. @Tico zegt: “…Hij is een bikkel en heeft laten zien hart voor de zaak te hebben…”

  Willens en wetens collegea in gevaar brengen is hart voor de zaak hebben?

  Rare moraal hou jij er op name.

 4. De man kreeg na 35 jaar dienstverband een salaris van 1094 Naf per maand en dit terwijl toeristen voor een 2 wekelijkse vakantie $4500,00 betalen.

  Ik vraag me af of ik mij zou moeten schamen, op een goede avond op ladiesnight geef ik op één avond meer dan dat uit. Nou ja wel met de hele nacht bijgerekend.

 5. Dat gezegd hebbende hoop ik dat de trouwe medewerker alsnog langdurig van zijn pensioen kan genieten. Hij is een bikkel en heeft laten zien hart voor de zaak te hebben.

 6. @ Joep, ik ben voor. Ik probeer al de hele tijd besmet te raken maar het lukt maar niet. Heb een paar collegas die trouw hun twee prikjes hebben gehaald en alsnog besmet zijn geraakt. We werken in dezelfde ruimte maar bij mij is niks aangetroffen en ik heb 4 testen moeten doen (sneltest, antigeentest en 2x PCR) maar niks. Men staat voor een raadsel. Dus tja waarschijnlijk het feit dat ik niet rook, gezond leef, elke dag buiten ben weer of geen weer en me niet gek laat maken dat het meespeelt. Wie weet. Dus als jij zo een event kunt regelen dan ga ik er graag naar toe.

 7. Ben reuze benieuwd hoe bepaalde figuren die nu nog op een inmens leeghoofdig manier
  het hele vaccinatie gebeuren bagatelliseren, zullen piepen als ze straks horizontaal piepend het toneel moeten verlaten!

 8. @ Tico Martina,

  Je hebt gelijk, wij kunnen alleen maar hopen dat al die wappies zo snel mogelijk corona krijgen en dan zien we wel wie het overleeft en wie niet. Zij die het overleven hebben dan ook anti-stoffen (voor ong 6 maanden), maar dan zijn we er eindelijk even vanaf. Na 6 maanden doen we weer even alle wappies besmetten en wie het dan overleeft is weer goed voor de komende 6 maanden.
  Maar zo aan blijven modderen heeft ook geen zin. De wappies bezetten ons ziekenhuis nu al voor ruim een maand en al die tijd moeten de gewone patienten fluiten naar hun behandeling. Sterker nog, de wappies vinden het ook heel normaal dat zij het ziekenhuis bezet houden.

  Dus daarom alle wappies even door de zure appel heen laten bijten, gewoon even een super spread event en klaar kees. De wappies zijn er toch niet bang voor, het is immers maar een griepje, dus kan geen kwaad.

  Wanneer kunnen we beginnen ?

 9. @ Lionfish. Ja klopt. En wat doe je ertegen behalve als een laffe wezel achter je toetsenbord verschuilen? Precies NIKS. Jij bepaalt niet of iemand zich wel of niet laat prikken. Heb je daar problemen mee dan is het pech gehad. Heb je jezelf al die jaren ook ingespoten tegen de griep? Elk jaar trouw je griepprik etc gehaald? Neen? Dan is het stil zitten en braaf kwispelen. Erger je maar groen en geel aan de mensen die wel doorhebben dat er een PANTOMIE gaande is als 1.5 jaar lang. Tandenknarsend zit je je te verbijten van “waarom luisteren de mensen nu niet, ben ik dan dom geweest om wel braafjes op te zitten”. Ga lekker zwemmen

 10. @geldwolf slaat de spijker op zn kop. Complotdenkers, wappies en covid ontkenners kidnappen momenteel de wereld met grenzeloze onzin. Door deze naieve lieden zitten we steeds dieper in de shit.

 11. Goede overweging en uitspraak.
  Het lijkt bijna op een recente uitspraak waarbij de persoon in kwestie, met herpes, niets tegen zijn partner zei.

 12. Zijn jullie het ook zo zat dat alle ongezonde mensen de wereld kidnappen omdat ze bang zijn om dood te gaan?
  Adapt or die!

 13. Vroeger, en dan heb ik het over 1.5 jaar geleden voor de massahysterie over een griepje waar obesitas figuren en zwakke ouderen last van hebben, zou deze beste man een lintje krijgen. Zelfs na zijn pensioen blijven werken bij hetzelfde bedrijf, ondanks dat hij grieperig was toch naar het werk gaan. Hart voor de zaak dus. Maar neen zijn lamlendige collegas die zelf bij een verkoudheidje thuis blijven proberen hem er bij te naaien. Ik vind het jammer dat in 1.5 jaar de grote paniek voor niks zoveel eerbare werknemers ter slachtoffer maakt. Zelfs nu de paniekzaaiers een prikje ter geruststelling hebben gekregen, zeuren ze nog. Ik hoop dat de beste man in ieder geval van zijn pensioen kan genieten, want dit verdient men niet. Over 5 jaar zullen er weer een hoop mensen mompelen dat ze van niks gewust hadden en dat ze inderdaad zich hebben laten meeslepen in de hysterie. Weet wel dat de Neurenberg tribunaal dan uitpuilt van de schuldigen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Vier cruiseschepen bezoeken Curaçao op een dag

Morgen zullen vier cruiseschepen de Curaçaose haven bezoeken. Het gaat om de Ventura van P&O Cruises, de World Voyager van Mystic Cruises, de Norwegian Epic van Norwegian...

Nu.cw | Twee personen verongelukt bij Weg naar Westpunt

  Een automobilist en een bijrijder zijn gisteravond verongelukt bij een ernstig ongeval op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Wacawa. De slachtoffers werden geraakt door een...

Nu.cw | Nog geen vonnis in rechtszaak Braam

De rechter heeft maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Statenlid Eduard Braam (MFK) heeft aangespannen tegen het land Curaçao. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad....
- Advertentie -
- Advertentie -