31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

HomeLandenArubaDolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering
De komende jaren zullen er vaker hevige orkanen langs het gebied trekken. Koraalverbleking zal meer zijn intrede doen en bewoners krijgen vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals als droogtes en stortbuien | Foto Saba

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die sprak daarover haar bezorgdheid uit in Den Haag.

De Nederlandse premier Mark Rutte benoemde bij de VN onlangs wel de gevolgen van klimaatverandering op de eilanden, maar tot nu toe zijn er zeer weinig concrete acties genomen. En de meest recente voorspellingen van klimaatverandering voor het Caribisch gebied zijn alarmerend.

De komende jaren zullen er vaker hevige orkanen langs het gebied trekken. Koraalverbleking zal meer zijn intrede doen en bewoners krijgen vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals als droogtes en stortbuien.

Bron: DolfijnFM

13 reacties

  1. Zolang de bodem van de baaien van Curaçao nog steeds zwaar vervuild zijn dankzij onvolledige verbranding van olie en gasproducten van de raffinaderij is het zaak dat deze nooit meer opengaat. De roestbak bracht het land voorspoed voor de bekende F&F maar vooral ernstige vervuiling. De smeerlapperij van Shell die al in 1916 de roestbak bouwde heeft ervoor gezorgd dat 3 beschermde natuurgebieden zwaar werden vervuild. Dus laat Carmabi en de club van Narain zich minder druk maken over het Oostpunt van Maal!!
    Dankzij Shell zijn wereldwijd miljoenen mensen slachtoffer van hun vervuiling en klimaatverandering.
    Maar ik zie dat ook niet gebeuren, het is een roestbak die alleen gif uitspuugt.
    Al zet je WA in de directie het wordt nooit meer wat.
    Idd de hoogste tijd dat de lijken nu echt uit de kast komen rollen, zodat het geboefte van decennia een keer voor de rechter komen.
    Het wordt tijd de SDKK uit te breiden.

  2. De raffinaderij is een troef om staatsgelden los te krijgen ( net als inselair destijds) en die verbolgens door te sluizen naar salarissen van directeuren, commissarissen, consultants, roverkaten en andere graaiers!

  3. De rafinaderij gaat niet meer opstarten.
    Nu niet in de directe toekomst ook niet.
    Het alleen opstarten van de, zwaar verouderde en slecht onderhouden, rafinaderij die feitelijk al 4 jaar niet meer productief is zo kostbaar dat daar 2 tot 3 jaar geen rendement uit te halen valt.
    Dan hebben we nog een uitspraak van de rechtbank dat de rafinaderij, bij opstarten, moet voldoen aan de internationale uitstoot normen. Weer 4 jaar geen rendement.
    En geen enkele investeerder wil miljarden hier in pompen zonder rechtszekerheid.
    Het enige wat een investeerder interessant vind is bullebaai.
    Govermento and sons weet dit ook.
    Het open blijven van de rafinaderij heeft 3 redenen.
    Er kan nog steeds, staatskapitaal, naar de zakken van Friends and family geleid worden.
    Bij sluiting moeten de boeken open en daar zitten nog wat skeletten in.
    En de rafinaderij heeft een grote symbolische waarde, het staat symbool voor onze “onafhankelijkheid” en is de geboorte grond van de politiek.
    Echt sluiten is iets dat zo ver uitgesteld wordt dat de constructie weggeroest is.
    Opnieuw opstarten not in this lifetime.

  4. De belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is de ongebreidelde uitstoot van co2 wereldwijd, maar vooral in de geïndustrialiseerde landen. De industriële revolutie heeft veel voordeel en welvaart gebracht, maar heeft ook veel nadeel en nu aantasting van het leefklimaat door natuurrampen teweeg gebracht. DAT is de prijs die wij nu betalen.

    Curaçao heeft dapper meegeholpen met de vuile uitstoot van de Isla bijna een eeuw lang, maar veel meer nog door het noodgedwongen affakkelen, die eeuwige vlam, waarmee dag in-dag uit, week in-week uit, jaar in-jaar uit gigantische hoeveelheden zuurstof aan de dampkring werden onttrokken voor die continue verbranding. Veel meer zuurstof is daarmee onnodig verloren gegaan in al die jaren dan door de ontbosssing van de Amazone. En toch wil Curaçao nog doorgaan met de Isla?

    Ik ben het eens met schrijver die zegt dat er prioriteiten moeten worden gesteld. En ik ben het ook eens met zijn/haar prioriteiten en dat er geen out-of-pocket expenses moeten worden besteed aan klimaatbeheersing, maar enkel en alleen al door de Isla niet opnieuw op te starten, kan er al een zeer positieve bijdrage worden geleverd, zonder out-of-pocket expenses.

  5. Prioriteiten stellen:
    1. Economie moet herstellen.
    Maar daarvoor moet de belasting omlaag en er moet rechtsduidelijkheid komen, een eind gemaakt aan F&F politiek, corruptie, inkrimpen van de ambtenarij en professionalisering van de overheidsnv’s.
    2. Werkgelegenheid.
    En dan heb ik het niet over werkgelegenheid die voor F&F gecreëerd is bij overheidsentiteiten maar werkgelegenheid in sectoren die, bij voorkeur, geld van buiten het eiland aantrekt.
    3. Educatie
    Om het eiland voor buitenlandse investeerders interessant te maken moet de bevolking goed opgeleid zijn.
    Een beter opgeleide bevolking is zich, in de regel, meer bewust van normen en waarden, milieu, gezondheid en politiek.
    4. Nu pas milieu.
    Wat niet wil zeggen dat milieu op de laatste plaats staat, milieu kan weldegelijk zorgen voor werkgelegenheid en bedrijvigheid maar het kan en mag niet betaald worden door belastingen. De belastingdruk moet omlaag niet omhoog. Milieu doelen halen te kosten van de economie is, zeker op dit moment, niet haalbaar.

  6. Waarom niet Aqualectra en Regering aanspreken om de “domme” belasting op zonnepanelen weg te halen en eventueel een gesupsidieerd programma te presenteren om meer mensen aan “gratis-groene stroom” te helpen.
    Dat is meer richting een win win voor consument en klimaat en jammer genoeg minder gebruikers bij Aqualectra.
    Hoor en zie niets van de Regering in deze richting.

  7. @William: sorry hoor maar 2 pagina’s over klimaatverandering in het AD vind ik net zoveel waard als 3 woorden over klimaatverandering op Wikipedia.

  8. Abstract, politiek niet interessant en beperkte mogelijkheden. Er moet een bepaalde druk zijn voor actie; rampen kunnen ironisch genoeg helpen. Het zal dus nog wel even duren

  9. @brian S: klimaat verandering is de schuld van Nederland: als die niet zo welvarend waren geweest was er nooit een probleem geweest

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties