28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Bewustwordingscampagne voor lokale Curaçaose boeren

HomeLandenCuraçaoDolfijnFM | Bewustwordingscampagne voor lokale Curaçaose boeren
Het project wil de ‘hidden farmers’ van Curaçao in de spotlights zetten.

De bewustwordingscampagne ‘The Hidden Green Movement’ moet lokale boeren en voedselproductie zichtbaarder maken op Curaçao. Fotografe Berber van Beek en haar projectpartner Reina Keijzers starten de campagne van 365 dagen vanaf maart 2022.

Het project wil de ‘hidden farmers’ van Curaçao in de spotlights zetten. Dit zou weer moeten zorgen voor meer ondersteuning van de boeren, minder CO2 uitstoot, een gezondere bevolking, meer banen in de agrarische sector, minder voedselimport en een minder kwetsbare en meer duurzame samenleving.

The Hidden Green Movement is ook een crowdfundingsactie gestart.

Bron: DolfijnFM

10 reacties

  1. Hi @TOC
    Dank voor de uitleg. Bij verschillende bedrijven wordt regenwater opgevangen en zijn men met alternatieven bezig om zo min mogelijk water v Aqualectra te gebruiken.
    Klein vb vwb een product: bij Centrum ligt een groot pakket kleine komkommers voor 3.50. Dat is al goedkoop. Bij de Finca (plantage) betaal je 2.75. Tomaten idem. Verder verkopen de Finca’s bijna alle groenten die je in de supers ook koopt, van kousenband tot paprika’s pompoenen de hele rataplan.
    Het is goed om te zien dat er veel jongeren interesse hebben in de landbouw, het zijn vaak kinderen die anders langs de str zwerven en rotzooi trappen.
    Verder aardig te vermelden dat er al tijden een hoveniersbedrijf is die kinderen on the job hebben opgeleid, ervoor betaald worden uiteraard, het met plezier doen en het goed doen.
    Ook dit zijn kinderen die anders over de str zwerven en rotzooi trappen. Wij maken bv al een aantal jaren gebruik van de diensten van het bedrijf. Dus geen Haïtiaan of Jamaicaan, gewoon local opgeleide locale kids.

    Ik denk dat het goed is op dit forum ook een keer de positieve kant te benadrukken dat er toch veel wordt gedaan om de jeugd te betrekken en te laten participeren en ze vd str te houden.
    Er is een begin gemaakt men is goed bezig en daar gaat het om. Natuurlijk zijn er zat die er geen trek in hebben dat zul je overal zien.

    Wat mij en velen met mij stoort dat geen enkel initiatief van welke regering dan ook komt, en tegen deze hufters zal ik me altijd blijven verzetten en mij uiten.
    De Friends@Family mentaliteit moet gewoon een keer stoppen.
    Genoeg is genoeg.

  2. @willem,

    Ik had al begrepen dat je mij bedoelde…

    Het is goed dat er locale producten bij de super en de toko’s liggen. Goede producten tegen, hoop ik, een goede prijs voor de boer (….) . Hoewel ik zelf heb meegemaakt dat er een dumpprijs betaald zou worden voor een kilo komkomber salat uit mijn kas.
    Maar de aanvoer van het open land is nog te seisoen gebonden. Opschalen van de productie kan niet omdat dat weer een investering vraagt. Wellicht dat een lokale bank mee wil, maar die wil natuurlijk wel zekerheden en die kan je niet geven. Een coöperatieve bank (ala boerenleen bank) misschien wel, maar is die er voor de tuinbouw, landbouw en veeteelt?
    Dan het water. AKV water heeft te veel kalk (put water), de eigen deep well heeft teveel kalk en mineralen en aqualectra water heeft een te hoge ph waarde naast de exorbitante prijs. AKV had leveringsproblemen dit jaar. Extra kosten. Dus kan er alleen wat groeien als het regent. Dus seisoen gebonden. En dan maar hopen dat de vruchtzetting niet verregend tijdens de natte periodes. Want teveel regen in een keer is ook weer niet goed. Tenzij je het regenwater opvangt en het gebruikt in een greenhouse met klimaat beheersing. En grote kassen bij de lokale tuinder zijn er niet (investering) [afgezien dan die ene van die makamba met eigen geld]. Dus lekker in de achtertuin. Ik eet al 1 jaar van mijn eigen oogst uit de kas.

  3. Tot mijn schrik zie ik dat ik de naam CR ‘onijdel’ heb gebruikt. Excuses.
    Ik bedoelde natuurlijk in reactie op @TOC.

    @John Bash, thx.

  4. Leuk idee maar als je oost bijna klaar is om te rooien en je bent niet bij machten om met diverse werknemers snachts daar te blijven waken dan is s’ochtents je hele oost weg gestolen! door je buurman ?. Trouwens met een tractor en een eg zal de grond omwoelen een stuk sneller gaan dan in die hitte staan hakken en werken.

  5. Wellicht ten overvloede nog een paar opmerkingen. Er zijn goedlopende intiatieven in het Oostelijk gebied waar een flink aantal plantages zijn, en er samen met SEO baanlozen aan het werk geholpen worden om op de plantages te werken. Het zijn best succesvolle projecten en mensen vinden het leuk. Gevoel van eigenwaarde is belangrijk.
    Het zou je sieren @CR niet alleen maar negatief op alles te zijn, er gebeurt ook best genoeg wat de media vaak niet haalt.
    Mijn tweede opmerking is meer algemeen. Overal in het westen hebben mensen geen zin in landbouwactiviteiten of anderszins. In Europa worden Polen, Albaniers Roemenen etc ingezet in de landbouw, bloementeelt, in de US mn de plantages aan de westkust waar ik vandaan kom is het niet meer dan ‘normaal’ dat Mexicanen en nu veel andere ongedocumenteerden worden uitgebuit om voor een drol het werk te doen waar Amerikanen geen trek in hebben.
    Zo zit de society in elkaar. Rotten dus.

  6. Er zijn inmiddels legio landbouw bedrijven verspreid over het eiland.
    Er is steeds meer vraag naar betaalbare groente. Ook verschillende supermarkten kopen bij lokale boeren in.
    Wij gaan bv iedere zaterdag naar Finca Brakkeput, vlak om de hoek zgz. Zo kun je lokale bedrijven ondersteunen tegen een betere prijs dan bij de supers.

  7. Op het land werken??

    Ik hoor ze het al zeggen.: Dat is slavenarbeid….. Je denkt toch niet dat ik voor een hongerloontje op het land gaat werken, wie denk je wel wie ik ben.

    Ergens hebben ze gelijk. Zolang de import goedkoper is dan lokale groenten en het water nafl 16 per m3 kost, zal het een leuke hobby blijven. Leuk voor in de achtertuin.

    Met de komst van de Shell is Bandabou, de groententuin van Curacao, zijn kennis kwijtgeraakt. Daarvoor waren de oogsten ook niet consistent. Dus toen ook al werd er veel geïmporteerd.

    De barkjes bij handskade kwamen niet vol groenten en fruit van de overkant, er werden containers vol vooruit gestuurd. Dan konden ze dagelijks hun voorraad in de Annabay aanvullen.

    We moeten wel de auto dealers beschermen met 27% import taks op auto onderdelen, maar er is 0% tax om onze boeren te beschermen..

    Leuk voor achter in de tuin nu, maar als je het groot wil laten worden zal je voor goedkoop water moeten zorgen en hogere import tax.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties