27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 08:44

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Utrecht: Surinamers en Antillianen moeten kosteloos hun achternaam kunnen veranderen

Persbureau Curacao

Volgens de partij Denk herinnert een Nederlands klinkende achternaam mensen vaak aan het slavernijverleden | Persbureau Curacao

Surinamers en Antillianen moeten kosteloos hun achternaam kunnen veranderen als die uit het koloniale verleden stamt. Dat vindt de gemeenteraad van de stad Utrecht.

Nu kost dat nog 835 euro. Slaven die op Nederlandse plantages in Suriname en op de Antillen gedwongen werden te werken, kregen na de afschaffing van de slavernij in 1863 vaak een achternaam van de plantagehouder.

Volgens de partij Denk herinnert een Nederlands klinkende achternaam mensen vaak aan het slavernijverleden.

- Advertentie -

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

21 reacties

 1. @Lionfish:
  Laat het me weten als het jou gelukt is om je naam kosteloos te veranderen. Dan ga ik het ook proberen. Moet lukken.
  Die ellendige Romeinen hadden nog veel meer slaven (in alle soorten, kleuren, uit diverse landen). Dus als het jou lukt, moet het mij zeker lukken (wink).

 2. Wow, mijn achternaam herinnert me weer terug aan de tijd dat de romeinen het hier voor het zeggen hadden en mijn voorouders romeinse wegen en forten moesten aanleggen, ik wil hem ook gratis kunnen veranderen ! Hoe dom en naief moet je zijn om je zoveel klinkklare onzin aan te laten praten ?

 3. @Meliuslegere
  Tip: De slavenregisters van Curaçao zijn reeds een paar maanden openbaar en gratis digitaal te raadplegen. Tezamen met info uit het nationaal archief van Curaçao en/ of die in Den Haag, en natuurlijk Google search kun je een zee aan informatie vinden over de achternamen van vrijgemaakte personen en hun nazaten. Deze nazaten waren by the way minstens net zo vaak ook nazaten van de slavenhandelaar en/ of de plantage-eigenaar. Heel interessant.

  Overigens niet om te muggenziften @Tico Martina, maar wat betreft de naam Schotborgh. Volgens mij was Schotborgh de naam van de plantage-eigenaar. Zijn gekleurde nazaten en vrijgemaakte slaven kregen de naam Borgschot. Dus net andersom van het voorbeeld dat jij gaf.

 4. @Tico Martina:
  Je maakt mij nieuwsgierig mbt de familie Zimmermann.
  De moeder van Ciro Kroon was een Zimmermann. Via zijn familie van moeders kant erfde hij het grootste deel van Boka Sami.
  Bij het raadplegen van ons aller vriend Google zag ik ook de naam Rosalia voorbij komen:
  Misschien familie van de met domme beschuldigingen strooiende Ayuba??
  Op het geraaskal van iemand die het verschijnsel pseudoniem/ nickname omschrijft als ‘valse namen’ en duidelijk geen geschiedenisonderwijs heeft genoten, ga ik niet reageren.
  Mss dat jij of andere reageerders wat meer kunnen vertellen mbt de van oorsprong Duitse slagers familie Zimmermann?
  Bij voorbaat dank.

 5. Blijkbaar hebben al die reageerders één ding vergeten. Het schrikbarende aantal criminelen onder Surinaamse en Antilliaanse jongeren. De politie heeft al moeite genoeg om deze jonge criminelen op te sporen en als ze elke week een andere naam hebben is het haast niet meer te doen.

 6. @Ik schreef eerder;
  “Op de lijst is er ook een Curaçaose dame. Ze heet Isaura Carrilho. Wist trouwens niet dat er ook een Antilliaanse lid is van DENK.”

  Correctie;
  ik lees net dat Isaura C. wel op Curaçao is geboren, maar uit een Surinaams gezin. En ze is in A’dam getogen. Ik vind het nodig te corrigeren, omdat niet iedereen die op Curaçao is geboren voelt zich (of hoeft zich) per se Curaçaos of Antilliaans. En dat wil ik respecteren, want ik heb haar nooit gehoord.

 7. “Toch knap dat de ene of de andere Commentpolis, op een happy hour vrijdag dit binnen een dik half uurtje rechtzet.”

  Commentpolis

  Ja, zeg dat wel Commentpolis, maar toch bedankt. Het was overigens niet mijn bedoeling om de vrijdagse happy hour time van de commentpolis te verpesten. (wink)

 8. @Mano: dat komt omdat reacties met 2 of meer links automatisch in de wachtrij worden geplaats. Deze moeten handmatig worden goedgekeurd. Dit is omdat veel span meerdere links bevatten. KKC krijgt ongeveer 1200 spams per week.
  Toch knap dat de ene of de andere Commentpolis, op een happy hour vrijdag dit binnen een dik half uurtje rechtzet.

  Commentpolis

 9. Geachte Comment-police,
  Ik heb zonet een reactie geplaatst maar het is nergens te bekennen. Ik hoop wel dat het nog geplaatst wordt.

 10. Ben even naar DENK gaan speuren, want ik ben niet zo van de politiek. Maar ik wilde toch weten wie de mensen zijn die de zwarte/gekleurde mensen hun ideeën willen opdringen.

  De oorspronkelijke Turkse en Marokkaanse-Nederlandse leden van DENK bemoeien zich niet zo met de Slavernij issues. Maar er zijn een paar Surinamers op de kandidatenlijst van DENK die dit soort denkbeelden propageren en opdringen aan zwarte Nederlanders, n.l. Dennis Belfor en Marcel Everduim. Zij denken te moeten en kunnen denken voor de gekleurde Nederlanders, voornamelijk voor Surinaamse Nederlanders.

  https://www.youtube.com/watch?v=FH_VHJk4qtg

  Op de lijst is er ook een Curaçaose dame. Ze heet Isaura Carrilho. Ze heeft een academische achtergrond en houdt zich voornamelijk bezig met Antilliaanse studenten, internationale betrekkingen en dat soort zaken. Wist trouwens niet dat er ook een Antilliaanse lid is van DENK.

  https://www.bewegingdenk.nl/kandidaat-isaura-carrilho/

 11. Volgens mij heeft er niemand, in een westerse oosters of Afrikaans land bij geboorte zijn eigen achternaam gekozen.

  En wat mij een beetje raakt is de stelling:
  Wij de afstammelingen zijn de meest vredelievende mensen op deze aardbol.

  Volgens mij is er nu een stammen oorlog in Sudan en Somalië.
  Dan hebben we de hutoes en toettoes in Ruanda. De bijna permanente burgeroorlog aan de Afrikaanse westkust en Kongo.
  En in een verder verleden de oorlog en annexatie van de verschillende stammen onder zaka Zulu.
  Dan ook nog de dictaturen van i Amin en Mugabe die delen van hun macht ontleenden aan hun stammen en andere stammen zwaar benadeelde.

  De meest vredelievend mensen op de aardbol. Dan heb je wel erg selectief gelezen en misschien zou een bezoek aan dat continent, buiten de touristen resorts, wat meer duidelijkheid verschaffen.
  De geschiedenis van Afrika is niet minder bloederig als die van Europa of enig ander continent (op Antarctica na)
  In de informatie tijd kan je alles vinden wat je wilt. Zelfs dat mensen op een continent voor de Europeanen kwamen in volslagen harmonie met elkaar en de natuur leefde.
  Maar ook dat de aarde plat is en dinosaurussen nooit bestaan hebben.

 12. De partij DENK moet zich uitsluitend bezig houden met hun eigen op dezelfde leest geschoeid achterban,en ophouden met op sluwe wijze te proberen om gezond denkende Antillianen/Surinamers in hun troebel vaarwater te krijgen.

 13. @ AYuba Rosalia, Ik denk dat de meesten op Curacao geen enkel probleem hebben met hun achternaam. Wel is het zo dat door familieruzie of het feit dat in der tijd de achternaam opgeschreven werd door de ambtenaar die vaak analfabeet was of stronteigenwijs, sommige achternamen veranderd werden. Zo kreeg je gezinsleden met een geheel andere achternaam of verkeerd gespelde achternaam. Je had dan bijvoorbeeld Elisa of Eliza, Fekunda of Fecunda. Ook kreeg je dat sommige achternamen verbasterd werden door verschillende reden. Je kreeg dan Foendoe wat verbasterd was van Fecunda, Borgschot wat veranderd werd in Schotborg. Wat dacht u trouwens van de achternaam Zimmerman? U kent het verhaal daar achter? Dus tja u kunt kortzichtig net als de bebrilde pruikenmevrouw die thans in de tweede kamer rondwaard lopen roeptoeteren over wit en zo, maar misschien zelf eens verdiepen in de geschiedenis?

 14. Waarom heet Denk “Denk” Lijkt mij beter dat zij hun naam ook maar moeten veranderen in فكر في oftewel ” fakir fi ” Kan deze partij nadenken over het verleden Dit in verband met de slavenhandel van de landen in het Midden Oosten.
  Het wordt tijd dat deze landen, waaronder ook Italië (het Romeinse Rijk) hun excuses eens gaan aanbieden en tevens schadevergoeding gaan betalen aan de nabestaanden van de omgekomen galeislaven .

 15. @Mano: eens met jouw reactie.
  Wbt sommige Surinamers (en naar ik aanneem ook sommige Curaçaoënaars) is een ‘Nederlandse’ achternaam gewoon de achternaam van een Nederlandse voorvader.
  De betovergrootvader van Bouterse kwam uit Zeeland.

  @Boos: Napoleon ‘dwong’ de zgn 3e stand een achternaam aan te nemen, maar die mochten zij zelf kiezen. Een aantal mensen in Nederland dachten dat het een ‘grap’ was van voorbijgaande aard en kozen namen als ‘Poepjes’ etc. Hun nakomelingen zaten ermee opgescheept.

  Ook in Frankrijk zag niet iedereen er de ernst van in :
  menigeen gaf een naam op en wees vervolgens naar degenen die met hem waren meegekomen:
  ‘dit zijn mijn zoon, mijn moeder en mijn buurman’ etc. Als gevolg daarvan zijn er in Frankrijk nog steeds mensen die ‘Monfils’, ‘Mamere’ of ‘Monvoisin’ heten.
  Verre familieleden van mij gaven in Frankrijk op dat zij ‘Longcourt’ heetten, want zo werden zij in hun omgeving aangeduid vanwege de lengte van hun boerenerf. Een van de zoons vertrok naar Suriname.
  De Nederlandse ambtenaar van burgerlijke stand, niet gehinderd door enige talen kennis schreef hem in als ‘Landkoer’. etc.

 16. Neen nee nee!! We hebben onze namen niet zelf gekozen. Zitten hier witte mensen het verleden te verdraaien? Typisch! Als jij je verleden niet kent of verlogend, wat verwacht je dan van je toekomst?
  We zijn decennia lang voorgelogen over bv. Afrika! Kijk maar hoeveel witte mensen, Chinezen ,Indiërs en Arabieren er graag naar toe gaan, als het zo slecht was,wat gaan ze daar zoeken?
  Kijk en luister naar de grootste YouTuper van Afrika, Wode Maya, dan leer je wat.
  Niemand dwingt een ander zijn naam te veranderen, je hebt als mens een vrije wil.
  Als je niet wit bent , scheld niet uit, want een witte persoon zal nooit jou situatie veranderen tenzij ze er voordelen aan hebben( geschiedenis).
  Denk nooit dat je anders bent dan mensen die op jou lijken, Peter Tosh say: no matter where you come from your an African. Wil je wit zijn? Mij best !! Al heb je een witte man of vrouw, vergeet nooit dat je niets anders zult zijn dan coulerd!!
  I love my black brothers and sisters no matter what!!!

  De witte mensen die hier reageren onder valse namen, stop je kop niet in het zand , want jullie voorouders hebben de wreedste slavernij gevoerd over de wereld.
  Wij de afstammelingen zijn de meest vredelievende mensen op deze aardbol. Wij verwelkomen alle mensen met open armen en blijven vriendelijk ondanks!! Maar vriendelijkheid wil niet zeggen dat wé achterlijk, blind of dom zijn.

  Lezen maakt je wijs!!

 17. Denk moet haar huiswerk beter doen.
  Nagenoeg het hele eiland heeft een niet Nederlands klinkende naam, vaak vrouwennaam als achternaam.

  De in 1863 bevrijde moeder gaf haar doop/roepnaam op als achternaam voor haar kroost. Heel praktisch.

  Zie Martina, Carolina, Matilda, Maria, Bernadina, Celestina, Nicolina, Filomena etc

  Degenen van kleur op Curaçao die wél een koloniale achternaam dragen, hebben geen issues met hun naam.

  Sterker: ze zijn er waarschijnlijke “Reuze” trots op!

  Denk moet eens ophouden met het Denken voor anderen, stoken en verdelen, en de zwarte mens als gebruiksobject in te zetten met hun haatretoriek.

  Ga eens in je eigen lelijke koloniale slavenverleden wroeten Denk!, voordat je de splinter uit een ander oog haalt.!!

 18. Zieltjes winnen voor de volgende gemeenteraads-verkiezingen. Denk?
  Wat dacht je van art/ 1 Grondwet? Dus mensen die gedwongen werden in NL ten tijde van Napoleon een achternaam te nemen, moeten die dan ook kunnen veranderen. Wat te denken als je achternaam Slettenhaar, Kutterik, Poepe of Poepjes is…

 19. Denk ziet potentieel in het zwarte electoraat.
  Dus wat doen ze?
  De mens met roots uit donker Afrika dom houden met onderbuiksentimenten,en opstoken tegen het land dat de Denk Top een carriere heeft gegeven in de 2e kamer.

  Gebeurt oo Curaçao trouwens ook. Politici hebben het zwarte ( niet voorzichzelf denkende) electoraat nodig.

  Dus: speelt men in op onderbuikgevoelens, Pleit men tegen Coho voor de verkiezingen, en na de verkiezingen tonen ze hun ware gezicht.

 20. Dat vind ik doodgewone DENK-bullshit! Curaçaoënaars met Nederlandse achternamen hebben voor zover ik weet nooit de behoefte gehad om hun achternaam te veranderen omdat het hen aan de slavernij laat denken.

  Surinamers hebben vaak Nederlandse achternamen, maar het merendeel van die Nederlandse achternamen hebben zij niet van Slavenhouders, maar die hebben ze zelf gekozen vanwege de veelal zeer beledigende achternamen die de Surinaamse Slavenhouders bewust opzettelijk aan hun slaven achterlieten.

  “Volgens de partij Denk herinnert een Nederlands klinkende achternaam mensen vaak aan het slavernijverleden.”

  Wat een slap gelul van een partij die uit is op zieltjes winnen=stemmen van de gekleurde/zwarte Nederlanders.
  Het is nonsense dat na 150 jaar zwarte mensen nog steeds herinneringen hebben aan de slavernij. Ik geloof er niets van. Wat deze partij eigenlijk doet is zwarte mensen een idee aanpraten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -