26 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

PBC | Schotte moet in september twee miljoen overmaken aan het OM

Persbureau Curacao

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 7 september 2021 | Foto Bea Moedt

De ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van bijna twee miljoen gulden van voormalig minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

In de strafzaak werd Schotte wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hij voor een periode van vijf jaar ontzet uit het recht om te worden verkozen bij verkiezingen. In de strafzaak is onder meer komen vast te staan dat Schotte hoge geldbedragen, die bedoeld waren om hem te bewegen tot het doen van tegenprestaties, heeft aangenomen van de bevriende Italiaanse casinobaas Francesco Corallo.

In deze zaak oordeelde het Gemeenschappelijk Hof dat Schotte wederrechtelijk voordeel heeft verkregen uit het aannemen van deze giften en uit een soortgelijk feit. Het Hof in Willemstad stelde het te ontnemen bedrag vast op 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Tegen deze uitspraak stelde de voormalig premier beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatieklachten

De advocaten van Schotte vroegen de Hoge Raad de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof te vernietigen. In de cassatieklachten is betwist dat Schotte voordeel heeft genoten uit het bewezenverklaarde feit en uit het soortgelijke feit, onder meer omdat de bankrekening waarop de gelden werden gestort niet op zijn naam stond en de daarop gestorte geldbedragen niet privé zijn aangewend maar werden gebruikt als donaties aan de politieke campagne van Schotte.

Ook zou het hof onvoldoende hebben gemotiveerd dat voldoende aanwijzingen bestaan dat Schotte naast de in de strafzaak bewezen verklaarde passieve ambtelijke omkoping een soortgelijk feit heeft begaan. Ten derde zou het hof bij de verwerping van het verweer dat Schotte niet de financiële draagkracht heeft om aan de ontnemingsmaatregel te voldoen een onjuiste maatstaf hebben gehanteerd.

Advies Advocaat-Generaal

Deze cassatieklachten slagen volgens de advocaat-generaal niet. Het Gemeenschappelijk Hof heeft bij het vaststellen van het uit de bewezen verklaarde omkoping verkregen voordeel de bewezenverklaring en het bewijs in de strafzaak tot uitgangspunt genomen.

Daaruit heeft het hof afgeleid dat het Schotte is geweest die het initiatief tot de betalingen op de rekening van zijn partner heeft genomen en daarover afspraken heeft gemaakt, dat deze betalingen zijn gedaan om hem te bewegen iets te doen of na te laten en dat de betalingen aan hem ten goede kwamen omdat hij de zeggenschap had over de wijze waarop de betalingen werden gedaan.

Met de ontvangst van de in de strafzaak bewezen verklaarde giften op de bankrekening van zijn partner heeft hij deze geldbedragen wederrechtelijk verkregen. Dat oordeel van het hof vindt de advocaat-generaal begrijpelijk gemotiveerd. Ook de overige cassatieklachten leiden volgens mr. Bleichrodt niet tot vernietiging van de uitspraak van het hof.

Uitspraak Hoge Raad

De conclusie van de Advocaat-Generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De Advocaat-Generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie. In bijna alle gevallen volgt de Hoge Raad het advies.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 7 september 2021.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

10 reacties

 1. Mogelijk scenario : Pisas MFK leent Schotte MFK uit de overheidsruif die 1,8 mio waarna de schuldbekentenis plotseling zoek is en de vordering op Schotte van de ene op de andere dag uit de overheidsboeken is verdwenen.
  Met als gevolg dat de bevolking de schuld van Schotte heeft betaald.
  Ik zou niet verbaasd zijn.
  Maar wel kwaad!

 2. Het nadeel voor Gerrit de Raaf is dat er geen een malloot op deze aardbol bestaat om voor hem die 1.8 miljoen aan hem te lenen of via een onbekende te betalen. Welke gek dat ook zal doen zal zelf naast Gerrit de Raaf in het gevang terecht komen, aangezien deze gulle gever dan word gezien door het OM als opdracht gever ( Amparo van der Dijs ? ). De kans zit er nu in dat Loser leerling Pastor Gerrit de Raaf nu hij weet dat hij weer voor 3 jaren het gevang in moet eindelijk eens gaat kotsen om straf vermindering te gaan krijgen. Of is Gerrit de Raaf zo bang dat hij word omgelegd door zijn maffia vrienden als hij aanstoot maakt om te gaan kotsen. Gerrit Maak je niet druk ook die drie jaar zijn zo om ondanks je geen vermindering krijgt. In dit geval is het een boete van 1.8 miljoen en die moet gewoon betaald worden zo niet is het gewoon 3 jaar zitten en heb je tijd genoeg om de bijbel uit je hoofd te leren of kan je dat al.

 3. Probeerde Schotte Cicely, de moeder van hun 2 kinderen, er in te luizen door het argument te gebruiken dat de bedragen niet op zijn maar op haar bankrekening waren geboekt?
  Immers indien de Hoge Raad dat argument valide had verklaard dan had Cicely toch een probleem gehad? Zij had dan toch moeten bewijzen dat het geld rechtmatig was verkregen. En dat kan ze niet. Dus gevangenisstraf voor Cicely. Nietsontziend die Schotte.
  Overigens heeft C. v. d. Dijs haar toenmalige partner heel lang met hand en tand verdedigd terwijl ze heus wel wist dat er zaken waren die het daglicht niet konden verdragen. Ik herinner mij o.m. een filmpje waarop beiden voor hun huis een journalist op hoge toon staan uit te kafferen die in hun ogen impertinente vragen stelden.

 4. Buiten dat Schotte een berg boter op zijn hoofd heeft
  Is het vreemd dat de rest ook niet aangepakt wordt .
  Er lopen nog heel veel oplichters en zakkenvullers etc , etc ,
  rond die zonder enige vorm van proces is aangepakt.
  Dat wou ik even kwijt .

 5. Ja wie zijn billen brandt…..
  Niet betalen betekent nogmaals 3 jaar Bon Futuro.

  Maar ja hij is tegenwoordig pastoor dus wie weet. Dit soort evangelisten weten vaak op slinkse wijze met hun doortrapte verhalen heel veel geld binnen te slepen. Stelen van de goedgelovigen zeg maar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -