27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:04

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet twee miljoen gulden betalen

Met vonnis | Persbureau Curacao

Schotte werd in hoger beroep veroordeeld wegens ambtelijke corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en voorhanden hebben jammers. Zijn toenmalige levenspartner Cicely van der Dijs werd veroordeeld voor alleen witwassen en voorhanden hebben jammers | Persbureau Curacao

DEN HAAG – Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet twee miljoen gulden betalen omdat de Hoge Raad vandaag heeft bepaald dat de ontnemingsmaatregel die eerder door het Hof in Willemstad werd opgelegd, gehandhaafd moet blijven.

Schotte werd in 2018 wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna twee miljoen Antilliaanse guldens.

De oud-premier kwam in november vorig jaar vrij na bijna twee jaar gevangenisstraf. De rechter heeft in zijn strafzaak ook bepaald dat hij vijf jaar lang geen politieke functie mag vervullen.

- Advertentie -

Schotte’s partner, Cicely van der Dijs, kreeg vijftien maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het cassatieberoep van beiden in die strafzaak werd eerder al door de Hoge Raad verworpen.

Definitief

De uitspraak van de Hoge Raad in de ontnemingszaak sluit aan bij het advies van de advocaat-generaal. De raad heeft de klachten in cassatie zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Schotte zei destijds dat hij alleen geld had opgehaald voor zijn partij, MFK. Veel politieke leiders op Curaçao hebben volgens hem geld aangenomen voor politieke campagnes, maar daar zou geen onderzoek naar zijn gedaan.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief.

- Advertisement -

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Hier vindt u de uitspraak op de Hoge Raad.nl: ECLI:NL:HR:2021:1222

ECLI:NL:HR:2021:1222

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
07-09-2021
Datum publicatie
07-09-2021
Zaaknummer
20/02896
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2021:539
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Artikel 81 RO-zaken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Caribische ontnemingszaak waarbij aan de voormalig minister-president van Curaçao een ontnemingsmaatregel is opgelegd tot een bedrag van 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Middelen over (1) oordeel hof dat betrokkene de in de strafzaak als passieve ambtelijke omkoping bewezen verklaarde giften als wederrechtelijk voordeel daadwerkelijk heeft genoten, (2) oordeel van het hof dat voldoende aanwijzingen bestaan dat een geldbedrag dat betrokkene in augustus 2010 heeft ontvangen afkomstig is uit een soortgelijk feit als de passieve ambtelijke omkoping ter zake waarvan betrokkene in de strafzaak is veroordeeld, en (3) verwerping van een door verdediging gevoerd draagkrachtverweer. HR: art. 81.1.RO.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN

STRAFKAMER

Nummer 20/02896 PC

Datum 7 september 2021

ARREST

op het beroep in cassatie tegen een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, van 7 juli 2020, nummer H-17/2019, in de strafzaak

tegen

Gerrit Fransisco SCHOTTE,

geboren in Curaçao op 9 september 1974,

hierna: de verdachte.

1 Procesverloop in cassatie

Het beroep is ingesteld door de betrokkene. Namens deze hebben P.T.C. van Kampen en W.S. de Zanger, beiden advocaat te Amsterdam, bij schriftuur cassatiemiddelen voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De procureur-generaal F.W. Bleichrodt heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

2 Beoordeling van de cassatiemiddelen

De Hoge Raad heeft de klachten over de uitspraak van het hof beoordeeld. De uitkomst hiervan is dat deze klachten niet kunnen leiden tot vernietiging van die uitspraak. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen. Bij de beoordeling van deze klachten is het namelijk niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht (zie artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie).

3 Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Dit arrest is gewezen door de vice-president J. de Hullu als voorzitter, en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend en M.J. Borgers, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 7 september 2021.

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. @Mossel, ben je vergeten dat een zekere Oswald van der Dijs, president-commissaris was bij Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK)? Moge zijn ziel rusten in hel. Toen was toch sprake van 200 miljoen gulden die verdamd was? Die zal ongetwijfeld op een buitenlandse rekening ergens staan.

  2. Plasje als die 1.8 miljoenop tafel komt van derden en niet uit Gerrit de Raaf zijn eigen knip krijgen hij en zijn financiers een groot probleem. Het gezegde word dan waar komt de poenne vandaan meer hoef ik niet uit te legen. Heb zelf zo’n zaak mee gemaakt met een bedrijf waar ik voor werkte, toen ging het om een bedrag van 15 miljoen, ook toe hebben de eigenaren van het bouwbedrijf niet kunnen betalen terwijl er miljoenen zwart geld genoeg in hun bezit was, zij konden niet waarmaken hoe het echt in elkaar zat en hebben gewoon niet betaald en een soort als vakantie genomen in het gevang, er kwam hun aan vreten niks te kort, en zelfs de meisjes van plezier kwamen geregeld even langs. de straf was 4 jaar waar 1 jaar bij goed gedrag in mindering werd gebracht, Als ik bij ze op bezoek ging zijden ze Abraham het is hier binnen de muur beter vertoeven dan buiten ??. Later toen ze weer los rond liepen werden ze als nog tot aan het bot uitgekleed door de belasting en dat kan Gerrit de Raaf & CO ook wel eens over komen met zijn vrienden

  3. Het lijkt alsof Schotte toch aan het langste eind trekt, MFK is nu toevallig in de regering en als we het boek van Omayra Leeflang mogen geloven is 2 miljoen zo verdiend. Het blijkt weer dat het OM hier met 2 maten meet, die Cicely van der Dijs is veroordeeld, maar heeft geen dag gezeten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -