25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 06:19

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Nieuwe voedselbron voor Caribische koralen ontdekt

- Advertentie -

Persbureau Curacao

Salp die gevangen is door meerdere poliepen van de koraalsoort Madracis auretenra (Bron: Lars J.V. ter Horst)

In juli van dit jaar zijn op Curaçao drie soorten koralen gespot die salpen verteerden. Ze werden gevonden in de Directeursbaai ten oosten van Willemstad. De vondst werpt nieuw licht op voedselbronnen van koralen, schrijft Nature Today.

Salpen zijn geleiachtige, tonvormige manteldieren. Meerdere salp-lichamen kunnen aan elkaar worden gekoppeld, waardoor hele kolonies ontstaan. Ze kunnen zich pompend door de waterkolom bewegen. Vroeger werd gedacht dat vissen de belangrijkste roofdieren van salpen waren. Er komt tegenwoordig echter ook nieuwe informatie naar voren over predatie door koralen.

Een student aan de Universiteit van Amsterdam en een onderzoeker van Naturalis Biodiversity Center en Rijksuniversiteit Groningen publiceerden de ontdekking in een gedetailleerd rapport over harde koralen die salpen verteren.

- Advertentie -

Salpetende koralen

Er is maar weinig informatie over salpetende koralen beschikbaar. Omdat die relatief groot zijn, werd aangenomen dat predatie door koralen beperkt was tot koralen met poliepen met een mond groter dan een centimeter, groot genoeg om een ​​hele salp in één keer naar binnen te werken.

Maar waarnemingen uit de Middellandse Zee hebben aangetoond dat poliepen van koralen met kleinere mond samenwerken om grotere vangsten te verteren. Dat wijst erop dat salpen een belangrijke voedselbron kunnen zijn voor veel verschillende koraalsoorten.

Waarnemingen op Curaçao

In juli van dit jaar werd een zwerm van deze salpen gesignaleerd in de Directeursbaai op Curaçao. Lars J.V. ter Horst, student aan de Universiteit van Amsterdam, vond bij nadere inspectie ook gevangen salpen tussen drie verschillende soorten harde koralen: Madracis auretenra, doolhofkoraal (Meandrina meandrites) en Montastraea cavernosa.

Hij nam contact op met Naturalis en de Rijksuniversiteit Groningen, die eerder publiceerde over salpetende koralen in Maleisië en Thailand. Daarna brachten ze samen een rapport uit.

Belangrijk, want dit was de eerste waarneming van Madracis auretenra en doolhofkoraal als salpeters. Bovendien suggereren deze bevindingen dat deze zwermen mogelijk een meer algemene en wijdverspreide voedselbron voor koralen kunnen zijn dan eerder werd gedacht, aangezien salpzwermen vaak worden waargenomen in het Caribisch gebied.

Implicaties

Deze bevindingen bieden een interessant nieuw inzicht in de ecologie van koraalriffen en het belang van salpenzwermen als voedselbron. Aangezien koraalriffen steeds meer onder druk blijven staan, zal een meer holistisch begrip van hun dynamische ecosystemen cruciaal zijn om onze koraalriffen te behouden.

Lees voor meer informatie het volledige rapport op de Dutch Caribbean Biodiversity Database te lezen.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -