28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PBC | Nieuwe documentaire gaat ander licht schijnen op 30 mei 1969

Persbureau Curacao

Stanley Brown, een van de mensen die de opstand leidde in 1969, was aanwezig bij de première | Foto: Dick Drayer

Curaçao heeft vrijdag kennis kunnen maken met een nieuwe film over 30 mei 1969. De documentaire heet HUMA Trint’i Mei, Lantamentu Anunsiá en laat binnen de geschiedkundige contekst van de jaren ’60 op Curaçao actoren van toen en mensen van nu aan het woord in een zoektocht naar het verhaal achter de opstand.

Gesprek met German Gruber Jr. – filmmaker | Jair Josephina – Social Media en Dimitri Cloose – directeur NAAM

Dimitri Cloose (l) German Gruber Jr. (m) en Jair Josephina (r) | Persbureau Curacao

German Gruber Jr. heeft de documentaire geschreven en geregisseerd. Op 1 november wordt de eerste van elf afleveringen via sociale media verspreid.

Rook, 30 mei, een aangekondigde opstand is een vervolg op het project ’50 jaar 30 di Mei – Tot hier, laten we verder gaan’. Daarmee wil stichting NAAM (Antropologie en Archeologie) vijftig jaar 30 mei 1969 herdenken. Het project startte in 2019.

Geen antwoord, maar perspectief

Volgens regisseur Gruber geeft de film vooral nieuwe perspectieven op de vraag wat er daadwerkelijk gebeurde die dag en waarom. “De kijker moet zelf conclusies trekken.”

Antwoorden worden volgens Dimitri Cloose, directeur van NAAM, denkt dat er wel genoeg antwoorden in de film worden gegeven, maar dat de kijker zelf een keuze moet maken. “De elf delen geven een visie van verschillende mensen vanuit hun eigen perspectief. Het is dus niet alleen de visie Z, maar het hele alfabet dat een antwoord tracht te geven.”

Exclusieve footage

De makers richten zich vooral op jongeren. De afleveringen duren elk 20 minuten, en op sociale media en de website van NAAM worden daarnaast exclusieve beelden in korte filmpjes aangeboden.

Volgens Cloose is 30 mei 1969 meer dan een stad die in vlammen opgaat. “De documentaire rekent wel af met het idee dat de arbeiders de schuldigen zijn en dat zij de boel in brand hebben gestoken. Door alle perspectieven bij elkaar te brengen ontstaat er een heel ander beeld. De film doorbreekt dat idee.”

Maandag 18 oktober wordt de documentaire ook geïntroduceerd in De Balie in Amsterdam.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

 1. Toon @ de top” is niet goed!
  Bij het ministerie van justitie bv!
  Daar is een crypto analfabeet de hoogste ambtenaar.
  De mensen die daar zitten moetennzwaar gefrustreerd raken van deze topambtenaar in de hoogste salarisschaal, die zich elke avond op kosten van de armoedige burger rondvreet!

 2. @Joep Meloen schreef;
  “Het is leuk 1969 te beschouwen als een vrijheidsstrijd, maar laten we eerlijk wezen. Wanneer je ladderzat door de straten trekt en alleen maar de boel in de fik steekt, zoals we ook vorig jaar hebben kunnen zien, dan is daar niets heldhaftigs aan. Dat is gewoon vandalisme, dat is destructief bezig zijn”

  Ik heb 30 mei niet meegemaakt, heb er wel wat over gelezen en wat filmpjes bekeken. Hoewel niet zoveel verstand en kennis over het gebeuren op Curaçao wil ik toch een mening kwijt. Maar is het dan geen feit dat de meeste opstanden, (revoluties of vrijheidsstrijden) gepaard gaan met vernielingen op grote schaal? Er bestaan verslagen uit de oudheid, tóén al, van volksopstanden die gepaard gingen met plunderingen, moord, vernieling en brandstichting op grote schaal.

  Het is niet ongewoon dat tijdens oproer(opstanden) provocateurs de boze burgers en meelopers opzwepen. Dat leidt ertoe dat de massa’s niet zelden stomdronken en brandstichtend door de stad(steden) trekken, en zo hun razernij botvieren op bezittingen van de heersende klasse en als het mogelijk is ook de politieke elite te grazen nemen.

  Er zijn revoluties bekend die geweldloos zijn verlopen zoals bijvoorbeeld de zogenaamde Anjerrevolutie in Portugal. Maar hoe vaak verloopt een opstand geweldloos?

  Ik denk dat 30 mei eerder een uit de hand gelopen lokale oproer was, niet een vrijheidsstrijd. 30 mei 1969 was bovendien niet zo uniek verschillend van de plotselinge opstanden die in de loop der eeuwen tot heden in de 21ste eeuw in andere landen hebben plaatsgevonden. (en zolang onrecht heerst zullen er nog vele opstanden volgen)

 3. Moraal van get verhaal. De boeven van na 69 die de boeven van voor 69 vervingen bleken nog veel grotere boeven te zijn die bovendien nogal bestia waren tegen hun onderdanen of ondergeschikten, en het land in alle opzichten behoorlijk schade hebben berokkend / in puin hebben achtergelaten.

 4. Oei, men probeert het vandalisme van 30 mei goed te praten!
  Was dan wel een hele destructieve Vrijheidsactie? En na 1969 is alles beter gegaan? Politici denken eerst aan hun salarissen, dan die van [email protected], dan die van friends. En dan wordt er weer een zak geld geeist.

 5. “Vorig jaar hadden we meer dan 20.000 inwoners op het eiland die in 1 klap hun gehele inkomen, hun bestaan etc waren kwijtgeraakt. En vervolgens werd van de ambtenaren gevraagd om solidair te zijn met deze groep. Wat was hun antwoord ? Juist, ze sloegen Punda en Otrabanda weer kort en klein, ze weigerden solidair te zijn met hun mede bewoners, ze wilden egoïstisch zijn.”

  klopt de tone at the top is niet goed (ministers die nog net op tijd hun salaris verhogen) stimuleert niet dat de massa goed gedrag laat zien. het ontbreekt aan rolmodellen en dat geldt over de gehele linie: CBCS die zich niet hoeft te houden aan maximum salarissen en zich niet genegen voelt te regeren op de uitspraken in een quiz, 4 directeuren die torenhoge salarissen hebben en niet willen reageren, CMC dat verlies maakt maar een directie die er niet over nadenkt zelf in te leveren, etc etc

 6. @Dislect, “Volgens mij schreef ik : Dat verandering gewenst en nodig was.Alleen niet op die manier.” Misschien eens je stukje nalezen?? Je schreef : “30 mei was de Curaçaose variant van de Kristallnacht waar duidelijk gemaakt moest worden wie eigenlijk “de baas” was op het eiland.”
  @JM, ik ben helemaal niet kwaad, waarom zou ik kwaad moeten zijn? Mij woorden in de mond leggen die ik nooit gezegd heb, doet me juist lachen want o zo simpel ; ”vrijheidsstrijd” wie heeft het daarover gehad? Mij nog eens tendentieus woorden in de mond leggen”werken tegen idioot hoge salarissen en waarom ? Alleen omdat ze iemand kennen die in de politiek zit. Dat mag jij dan wel toejuichen, ik vind dat om te schamen” Waar heb ik dat toegejuicht?? Hoe dom en doorzichtig; over one track mind gesproken, je mening willen geven en daarvoor de feiten verdraaien is precies wat ik bedoelde met mijn reactie
  Ik meen me te herinneren dat je je op de borst klopte dat je econoom bent, proficiat, misschien eens een post graduate course volgen? Alles wat de afgelopen 52 jr niet gelukt is, fout is gelopen, achteruit is gegaan, gefraudeerd, gestolen is, de krimpende economie, de toegenomen armoede en werkloosheid, linken aan 30 mei en sindsdien lokaal bestuur, zonder met enig andere realiteit rekening te houden is wel super simpel en alweer tendentieus .
  Ik heb nergens beweerd dat het nu “beter” is, wat kennelijk “economisch beter” betekent voor jou, maar enkel gereageerd op het klakkeloos afreageren op politici die.voor eigen zak en friends en family werken en dat doortrekken naar alle “YDK” wat niet correct is en het constant afreageren met steeds dezelfde riedel en ondertoon.(vroeger met NL bestuur was het beter en zou het nu nog zijn als er geen 30 mei was geweest en er lokaal bestuur kwam)
  Vanuit NL perspectief was vroeger misschien beter, maar laat nu net die documentaire claimen meerdere invalshoeken te belichten.
  30 mei als ijkpunt nemen en vanaf die datum impliceren dat alles slechter is geworden enkel en alleen omdat er lokaal bestuur is gekomen, is de werkelijkheid geweld aandoen.
  Tenslotte, 30 mei heeft ervoor gezorgd dat de onmondigen een stem hebben gekregen. Dat die stem ongeschoold, arm, zeer boos was en zich geminacht en gediscrimineerd voelde en in zeer korte tijd veel macht en verantwoordelijkheid kreeg, zonder enige steun, kennis of voorbereiding heeft zeker ook geleid tot een “nu is het aan ons” mentaliteit en dit voorbeeld speelt tot vandaag door in de politiek.
  Dat die documentaire misschien een ander licht op 30 mei kan werpen is positief, vooraf enkel vanuit eigen perspectief al vertellen hoe het in elkaar zit ,zeker niet.

 7. @ Shimaruku,

  Het is leuk 1969 te beschouwen als een vrijheidsstrijd, maar laten we eerlijk wezen. Wanneer je ladderzat door de straten trekt en alleen maar de boel in de fik steekt, zoals we ook vorig jaar hebben kunnen zien, dan is daar niets heldhaftigs aan. Dat is gewoon vandalisme, dat is destructief bezig zijn en heeft geen ene donder te maken met het opbouwen van het land.

  Dat het media verhaal tegenwoordig een mooi beeld wil schetsen van onrecht etc is prima, maar wat heeft dat met de werkelijkheid te maken ?
  Vorig jaar hadden we meer dan 20.000 inwoners op het eiland die in 1 klap hun gehele inkomen, hun bestaan etc waren kwijtgeraakt. En vervolgens werd van de ambtenaren gevraagd om solidair te zijn met deze groep. Wat was hun antwoord ? Juist, ze sloegen Punda en Otrabanda weer kort en klein, ze weigerden solidair te zijn met hun mede bewoners, ze wilden egoïstisch zijn.
  30 mei 1969 was in feite niet anders. Leuk dat je op wilt komen voor de rechten van arbeiders, maar laten we het niet mooier maken dan dat het in werkelijkheid was.

  En wanneer we heel eerlijk zijn………….waar zijn we nu in 52 jaar gekomen ? Helemaal nergens.
  We hebben een lading politici gehad, die alleen maar bezig waren (en zijn) met zichzelf te verrijken ten koste van de bevolking. We hebben mensen die nog niet eens een dak boven hun hoofd hebben, maar tegelijkertijd hebben we lapzwanzen bij de overheid werken tegen idioot hoge salarissen en waarom ? Alleen omdat ze iemand kennen die in de politiek zit. Dat mag jij dan wel toejuichen, ik vind zoiets om je voor te schamen.
  Wat heeft Curacao nu werkelijk in 52 jaar bereikt ? Eigenlijk helemaal niets. Het eiland is failliet, moet continu op de been worden gehouden door Nederland. Onze arbeidsmoraal is laag, onze werkethiek is nergens te vinden. Integriteit is een woord dat de meeste mensen niet eens kunnen spellen. We houden van feesten, van geld verbrassen en helemaal wanneer het geld afkomstig is van de overheid, want velen denken dat de overheid nog altijd ergens een geldboom heeft staan, welke onuitputtelijk geld levert.

  Dus serieus.
  Jij bent nu wel kwaad op iedereen die hier commentaar levert, maar doe mij eens een lol en geef nu eens aan wat we hier de afgelopen 52 jaar wel voor elkaar hebben weten te krijgen. En dan bedoel ik niet de immense lijst van veroordeelde politici (en aanhangers) wegens fraude en corruptie.

 8. “Het is allang duidelijk voor wie het beter was voor 30 mei.”
  Volgens mij schreef ik
  Dat verandering gewenst en nodig was.
  Alleen niet op die manier.
  En niet met deze gevolgen.
  Is het voor de gemiddelde en onderlaag van de bevolking zo veel beter geworden?
  Zijn de scholen beter?
  Is de gezondheidszorg beter?
  Is het beter?
  Of is het alleen beter geworden voor een selecte groep?
  Dus is eigenlijk de ene selecte groep afgewisseld door de andere selecte groep?
  En wat hebben bijde groepen voor het eiland gedaan?
  Was het beter? Nee de wegen wel water en stroom was, zelfs in verhouding, goedkoper en belastingen was lager.
  Is het nu beter? Nee. Maar wel voor een klein groepje.

 9. Hahahahaha, wat een expertise van de usual suspects, je eigen waarheid nog eens herhalen en verder kwèk, kwèk, kwèk, bla, bla, bla . Voor 30 mei was het beter. Tiens, hoe zou het dan toch gekomen zijn dat 30 mei plaatsvond, als het allemaal zo goed was??
  Het is allang duidelijk voor wie het beter was voor 30 mei. Krampachtig vasthouden aan het verleden en als ideaal bestempelen en alles wat daarna veranderd is, toeschrijven aan 30 mei 1969, is wel erg simpel.
  A one track mind kan geen meerdere perspectieven aan, vandaar dat deze documentaire al op voorhand, niets aan hun ” waarheid” zal veranderen en ze al reageren terwijl documentaire( deel 1)zelfs nog niet is uitgezonden

 10. Na 30 di mei kwamen partijen als FOL aan de macht, met papa Godett ( een soort papa doc,)
  Een partij die in woord opkwam voor de bevolking!
  Maar in daad vooral opkwam voor haar eigen “zakken”. En ook qua kunde en moraal ook niet veel in haar mars had.
  Daarna kwam de intellectuele tak van de fol aan bod! De man! Onder “papa” don Martina
  De slimme tak van de fol, maar net zo corrupt en egoïstisch.
  Sinds dien is alles hard achteruitgegaan!
  Later proberen de baby docs van curaçao zoals baby (steven) martina, en baby anthony Godett er nog een slaatje uit te slaan!

 11. 30 mei was de Curaçaose variant van de Kristallnacht waar duidelijk gemaakt moest worden wie eigenlijk “de baas” was op het eiland. Het was een geregistreerde wolk van gestolen alcohol en geweld. De geboorte van de YDK. Zelfs zo dat een van de organisatoren, Stanley Brown, letterlijk te licht werd bevonden om aan de definitie van YDK te voldoen en buiten spel werd gezet.
  Wel was het de geboorte van de dynastieën:
  Godett en Martina en de NOS cultura.
  Een cultuur waarin prestaties niet tellen.
  Een cultuur waarin productie een vloek is.
  Een cultuur waarin politici zich verkiesbaar stellen voor eigen gewin en algemeen belang niet telt.
  Op 30 mei zou de vlag half stok moeten en op 10 oktober van de mast gehaald.

 12. 30 mei leert de YDK dat je beter iets van een ander kan afpakken en je kan toe-eigenen dan dat je zelf iets opbouwt. Een van de redenen waarom wij ook vrijwel niets exporteren.

  Het verhaal van Ghandi spreekt mij veel meer

 13. Hoe is de financiering van die documentaire tot stand gekomen? Lijkt mij een interessant aspect. Misschien kan de maker daarover transparant zijn?

 14. De documentaire rekent wel af met het idee dat de arbeiders de schuldigen zijn en dat zij de boel in brand hebben gestoken. Door alle perspectieven bij elkaar te brengen ontstaat er een heel ander beeld.

  Onderdeel van Woke, BLM, Cancelculture, westerse rationaliteit verwijderen.

  Dus de terroristen zullen nu helden worden?

  En dat van een jongetje die nog zelf luiers draagt.

 15. 30 di mei! De dag dat willekeurige winkels systematisch leeg werden geplunderd (alkohol)
  Waarna in beschonken toestand winkels, monumenten en auto’s in de fik werden gestoken, en willekeurige blanken / joden uit de autos werden getrokken en moesten rennen voor hun leven, waardoor duizenden mensen hun baan verloren.

  Papa Godett vond dat hij een hoger inkomen verdiende, het liefst directeur moest worden van de shell.
  Het kan toch niet dat op je eigen eiland de surinamer of nederlander meer verdienden?

  Gelukkig heeft deze actie idd gezorgd dat het nu mogelijk is dat “landskinderen” topposities kunnen bekleden en 25k verdienen zoals premier, minister van algemene zaken, en minister van justitie, al kun je het alfabet amper opzeggen!

  Biba Kòrsou, biba igualdat, biba diversidat!
  Allemaal diverse friends & family

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -