29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 13:44

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Militairen en cocaïne op Curaçao: twee handen op één buik

- Advertentie -

Persbureau Curacao Dick Drayer

Militairen en cocaïne op Curaçao is twee handen op één buik | Persbureau Curacao

Twee keer deze week kwamen Nederlandse militairen van de landmacht negatief in het nieuws vanwege cocaïnegebruik. Eerst zeven en daarna nog eens zeven man werd door de Marechaussee buiten heterdaad betrapt. Het onderzoek naar de rest van de verdachte militairen werd gestaakt omdat het bewijs niet rond was te krijgen.

Maar ook zij stonden in het klantenbestand van een 33-jarige Curaçaoënaar die drugs verkoopt op het strand van Zanzibar en Mambo, bekende uitgaansgelegenheden van Nederlanders op Curaçao.

Deze groep, die nu vrijuit gaat, lijkt exemplarisch voor de manschappen op Parera en Suffisant. Niet te na gesproken over de goeien, maar militairen en cocaïne op de Caribische eilanden lijken twee handen op één buik.

Googelen

- Advertentie -

Wie googelt op ‘Militairen’, ‘Drugs’ en ‘Curaçao’, weet dat Defensie een gigantisch probleem heeft met haar soldaten, korporaals en leidinggevende onderofficieren. Ze zijn een afspiegeling van de Nederlandse maatschappij en doen niet onder voor andere jonge Nederlanders op het eiland wat drugsgebruik betreft.
Over militairen en drugs op Curaçao | NPO Radio 1

Dat de militairen in het nieuws komen is meestal omdat het bewijs voor het oprapen ligt. Maar in veel meer gevallen moet er buiten heterdaad worden opgetreden en dan moet de zaak wel waterdicht zijn. Dat kost tijd en mankracht. Tijd en mankracht die er niet is. Wat de Marechaussee uiteindelijk aan arrestaties doet en naar buiten brengt is het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Het is publiek geheim dat in hetzelfde uitgaansgebied ook andere Nederlanders op zoek zijn naar een lijntje. Voeg aan het google-vocabulair het woordje ‘stagiaires’ en een schier oneindige reeks zoekresultaten zou zich aan moeten dienen. Maar dat gebeurt dan weer niet. Alleen als er opzienbarende zaken gebeuren naast het drugsgebruik, dan komt het in de krant. Of als je naar het woordje ‘zero-tolerance‘ er bij zoekt. Het toverwoord van de Nederlandse en Curaçaose autoriteiten om eenmaal gearresteerde mensen hard aan te pakken.

Zero-tolerance

Marinebasis Parera op Curaçao

Reden voor de lage pakkans bij Nederlanders is de capaciteit van het Curaçaose Politiekorps KPC. De telefoon van onze 33-jarige Curaçaose vriend bevatte echt niet alleen nummers van Nederlandse militairen – die door de Marechaussee worden aangepakt. Nee, de telefoon stond vol met nummers van snuivende stagiaires en andere Nederlanders die op Curaçao wonen en wel een lijntje lusten. De KPC heeft alleen de capaciteit niet om bewijs te verzamelen en achter ze aan te gaan, zoals de Marechaussee deze keer wel deed.

Curaçao mag dan een zero-tolerancebeleid hebben op het gebied van bezit en gebruik van wat voor drugs dan ook, net als Defensie, maar de kans dat je gepakt wordt, is bijzonder klein.

Zero-tolerance is kennelijk alleen maar van toepassing na arrestatie. Pas dan treden de civiele en militaire autoriteiten streng op. Daarmee dient het beleid in werkelijkheid slechts als doekje voor het bloeden: beiden weten niet hoe het probleem echt moet worden oplost.

Blindelings

Maandag 1 november wordt de 38e rotatie uit Assen vervangen door de 39e alweer. Nieuwe jongens en meiden, van wie sommigen al een paar keer naar Curaçao zijn uitgezonden. Ook zij weten Mambo en Zanzibar waarschijnlijk blindelings te vinden, net als hun voorgangers.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

 1. Beste Dick:

  Een Corona blackout opgelopen? Wees duidelijk met je verslag en haal niet alles door elkaar.
  Zolang er geen bewijs is, is een ieder onschuldig. De marechaussee heeft onderzoek gedaan op Parera, “huiszoeking” gedaan maar geen enkel bewijs gevonden.
  Of krijgen we van jou binnenkort te horen dat de Marechaussee ook betrokken is met “gebruik”. Let dan wel op je woorden.

  Indien er wel bewijs was gevonden worden de betrokkenen direct naar Nederland gestuurd en krijgen ontslag.

  Voor wat in de betreffende telefoon aan nummers is opgeslagen en waar dit dan vandaan komt is wel een onderzoek waard. Het is erg makkelijk om mobiele nummers te verkrijgen van wie dan ook.

  “De telefoon van onze 33-jarige Curaçaose vriend bevatte echt niet alleen nummers van Nederlandse militairen – die door de Marechaussee worden aangepakt. Nee, de telefoon stond vol met nummers van snuivende stagiaires en andere Nederlanders die op Curaçao wonen en wel een lijntje lusten.” Stond jouw nummer er ook bij?
  Een “prachtig” sensatieverhaal goed voor een sprookjesboek.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

DolfijnFM | Mishandelde man verliest tand

De politie heeft gisteren een man gevonden op straat met bloederige verwondingen, waaronder...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Hoge snelheid en geen riem oorzaak dodelijk ongeluk

De vrouw die dinsdag bij een verkeersongeluk op de kaminda George Willens om het leven kwam droeg geen riem. Dat meldt de politie na onderzoek naar de...

DolfijnFM | 31 gevangenen in de SDKK op Curaçao positief

Ook de gevangenis ontkomt niet aan de gevolgen van de omikron-variant die heerst over Curaçao. Nadat twee weken geleden een drietal gedetineerden in de vrouwenvleugel besmet raakten...

ParadiseFM | “Thuistesten leidt tot onderschatting”; oversterfte door covid-19

“Doordat veel mensen thuis covid-tests doen, lijkt het of het beter gaat met covid”. Dat zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth vandaag tijdens de persconferentie. In de officiele testcijfers...

ParadiseFM | Avondklok naar 23 uur; teamsport mag weer; mondkapjes op school

De avondklok, oftewel toke de keda, geldt vanaf morgen tussen 23.00 en 4.30 uur ’s nachts. Dat heeft de regering vandaag bekend gemaakt. Horeca en andere bedrijven...

ParadiseFM | Preliminair onderzoek Marnix afgerond

Het voorbereidend onderzoek naar het omstreden politieoptreden bij Marnix College is afgerond. Dat schrijft de Amigoe. De politie en het VPCO wil hier niet op reageren en...

ParadiseFM | Autobelasting kan eindelijk betaald worden

Vanaf maandag kan de motorrijtuigenbelasting voor 2022 betaald worden. Dat bevestigt het hoofd van de Landsontvanger in de Amigoe. De belastingstickers waren vertraagd, maar zijn inmiddels aangekomen....
- Advertentie -
- Advertentie -