24 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 22:25

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Mededingingsautoriteit Curaçao legt boete op aan Ernst & Young

- Advertentie -

Persbureau Curacao

Volgens EY is er geen sprake van een overname.

De Fair Trade Authority Curacao (FTAC) heeft een boete van 400.000 gulden opgelegd aan accountantskantoor Ernst & Young. Het is voor het eerst dat de mededingingsautoriteit op Curaçao een boete oplegt.

Reden is dat het accountantskantoor geen melding maakte van de overname van KPMG Dutch Caribbean. Begin 2019 verkreeg Ernst & Young zeggenschap over delen van KDC Interim, de handelsnaam waaronder accountants en adviseurs van het voormalige KPMG Dutch Caribbean opereerde.

Concentraties kunnen leiden tot ondernemingen met een machtspositie en daarmee tot minder concurrentie in Curaçao. Daarom is wettelijk vastgelegd dat een concentratie, een fusie of overname, voorafgaande aan de totstandbrenging ervan gemeld moet worden bij mededingingsautoriteit FTAC.

- Advertentie -

Deze meldingsplicht geeft de FTAC de mogelijkheid om het ontstaan of versterken van machtsposities van ondernemingen te volgen. In Curaçao dienen ondernemingen grote fusies, overnames en joint ventures (‘concentraties’) bij de FTAC te melden voorafgaand aan de totstandbrenging ervan op basis van de Landsverordening inzake concurrentie.

Ondernemingen dienen concentraties te melden indien de betrokken ondernemingen tezamen een marktaandeel van minimaal 30% creëren of versterken. De FTAC kan concentraties niet blokkeren, maar wel boetes opleggen als een concentratie ten onrechte niet gemeld wordt, of wanneer er onjuiste of misleidende informatie aan de FTAC wordt verstrekt.

Sanctie

Het niet nakomen van de verplichting een concentratie die de meldingsdrempels overschrijdt tijdig te melden bij de FTAC is gesanctioneerd in artikel 7.2, eerste lid, van de Landsverordening inzake concurrentie.

De hoogte van de op te leggen sanctie is door de FTAC conform haar boetebeleid vastgesteld op 400.000 gulden.

In beroep

Ernst & Young is het ‘fundamenteel oneens’ met de conclusie en het besluit van de Fair Trade Authority Curaçao. Volgens het adviesbureau is er geen sprake van een overname. Om die reden gaat Ernst & Young in beroep tegen dit besluit.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

  1. Het heeft overigens wel heel erg lang geduurd voordat er een boete werd uitgedeeld door deze wat slaperige instelling. Hoeveel geld heeft het ons al gekost? In ieder geval duidelijk meer dan het voor EY/ KPMG luttele bedrag van Nf 4 ton. Het is te hopen dat men daar wat actiever wordt. Onderzoeksgebieden te over; telecommunicatie, banken, verzekeringsmaatschappijen enz. enz.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -