27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

PBC | Maal: ontwikkeling Oostpunt biedt juist ruimte aan natuur en milieu

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorPBC | Maal: ontwikkeling Oostpunt biedt juist ruimte aan natuur en milieu

Persbureau Curacao

Oostpunt eigenaar Willy Maal | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Partijen die tegen de economische ontwikkeling van Oostpunt zijn, moeten beseffen dat er drie vonnissen zijn, die alle drie het belang van de ontwikkeling van delen van Oostpunt onderstrepen voor Curaçao. Dat zegt Willy Maal, woordvoerder namens de erven Maal die eigenaren zijn van het gebied in het Oosten van Curaçao.

Die partijen zijn Amigu di Tera, Fundashon Pro Munumento, Curaçao Footprint Foundation, Fundashon Defensa Ambiental, Green Force en Carmabi. Afgelopen week stonden deze partijen opnieuw voor de rechter om de herziening van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) uit 2016 van tafel te krijgen. Een conflict dus, tussen natuurorganisaties en overheid, waar de erven van Maal als belanghebbende toeschouwer langs de lijn staan.

Herziening EOP

In de afgelopen twintig jaar zijn er volgens Maal verschillende commissies geweest, die in opdracht van de Overheid zelf, advies uitbrachten over de wenselijkheid van de ontwikkeling van Oostpunt.

In 2010 stemden achttien van de 21 leden van de Eilandsraad voor de ontwikkeling van Oostpunt. Aan de hand van een Vaststellingovereenkomst zou door internationaal erkende deskundigen daadwerkelijk en ter plaatse veldobservaties worden gedaan om voorschriften en bepalingen te definiëren voor een verantwoordelijke ontwikkeling van Oostpunt.

Iets dat volgens Maal voorheen niet het geval was. “In het kader van het in 1995 afgekondigde Eilandelijke Ontwikkelingsplan is er nooit enig onderzoek op Oostpunt gedaan. “Noch vooraf, noch gedurende, noch bij de her-evaluatie van het EOP van 1995.”

“Ook door Carmabi is in het kader van de voorbereiding van het EOP, nooit een poot gezet op Oostpunt”, aldus Maal, die de rechter eraan herinnert dat in 2016 de Staten van Curaçao kozen voor de ontwikkeling van Oostpunt door met twintig van de 21 stemmen de Landsverordening Oostpunt aan te nemen.

Foto Bea Moedt

Maal wil ook niet dat Oostpunt dagelijks verder verwoest wordt door illegale vuilstort, autostropen, criminele activiteiten, zoals drugssmokkel, illegale afgravingen, mensensmokkel en moorden. “Dit kan door ontwikkeling en menselijke presentie en bebouwing worden vermeden”, aldus Maal. De herziening van het EOP maakt dit mogelijk.

Maal wil dat op Oostpunt landbouw, woningbouw, toerisme, recreatie, conservering, economische ontwikkeling en milieubescherming hand in hand gaan in het voordeel van de bevolking. “Ik wil dat landbouw en veeteelt weer op grote schaal kunnen worden bedreven, waardoor Curaçao zelfvoorzienend kan worden door lokale productie. Ik wil niet dat het weer tot schadeclaims moet komen, die weer door anderen dan Carmabi en Amigoe di Tera zullen moeten betaald worden.”

Zorgen

De verschillende natuur- en milieuorganisaties, zoals de net genoemde, maken zich zorgen omdat het ontwikkelen van delen van de gebieden gevolgen zou kunnen hebben voor de tot nu toe vrijwel onaangetaste flora en fauna.

De organisaties menen dat het oordeel van het Hof ‘onjuist was’ en dat de totstandkoming van de landsverordening in 2016 procedureel niet in orde was.

Zij menen dat hen het recht is ontnomen hun bezwaren tegen de herziening van het EOP in een eerder stadium te effectueren. Het ontwerp zou destijds in rap tempo door de betreffende minister naar de Staten zijn gebracht ter vaststelling’, waardoor het Hof zich voor een voldongen feit zag geplaatst. De wet was wet.

Koraal

Volgens Maal zijn de uitlatingen van Carmabi in de pers en in de talloze juridische procedures allen geënt op het standpunt dat ontwikkeling van Oostpunt onherroepelijk zal leiden tot vernietiging van het koraal aldaar.

Maar, zo heeft Carmabi volgens Maal eerder zelf ook gesteld: ontwikkeling aan de kustlijn is zeker mogelijk op een duurzame en verantwoorde wijze zolang er regels worden gesteld en nageleefd.

“De Landsverordening draagt aan dit laatste juist bij”, zegt Maal. “Iets dat Carmabi kennelijk weigert in te zien. De Landsverordening is namelijk juist een van de toetsingskaders bij toekomstige vergunningverlening, en wel een toetsingskader waar milieu en natuur een zeer prominente plek heeft, zoals dat nergens anders op het eiland heeft te gelden”, aldus Maal.

De eigenaar van Oostpunt verwijt de natuurorganisatie zijn land te willen kopen om het zelf tot ontwikkeling te brengen met eigen investeerders. “Who are they fooling!?!?”, zegt Maal.
‘Carmabi wil het gebied zelf ontwikkelen’, zegt Maal.

Bron: Persbureau Curacao

6 reacties

  1. ontwikkeling aan de kustlijn is zeker mogelijk op een duurzame en verantwoorde wijze zolang er regels worden gesteld en nageleefd.

    Maal weet zelf ook wel wat men op Curacao geen regels naleefd!

  2. @ Robert,

    Kustontwikkeling heeft ons het toerisme gebracht en dat is toch een belangrijke peiler van de economie geworden.
    De fout die velen maken is te denken dat kustontwikkeling en natuur niet samen kunnen gaan. Wellicht dat het op Curacao niet mogelijk is vanwege corruptie, fraude etc, maar in andere landen is het prima te doen, is geen enkel probleem, sterker nog, daar is de aanwezigheid van de natuur juist het ‘selling point’ van het toerisme.

    Anders gezegd: de mindset moet volledig anders, maar of dat op Curacao gaat lukken lijkt mij paling pittig. Wanneer ik de hoeveelheid afval langs de wegen zie, wanneer ik het zoveelste geval van corruptie en fraude in de kranten lees, wanneer ik zie wat voor bestuurders wij hebben, tja, dan is ontwikkelen van de kust een lastig verhaal.
    Maar……………dat neemt niet weg dat je de fam Maal kunt verbieden hun terrein te ontwikkelen, te meer daar andere groot grondbezitters wel die kans hebben gekregen. Kijk bv naar Blue Bay, kijk naar Cas Abao, kijk naar Jan Thiel, Mambo, Piscadera etc.

  3. Kustontwikkeling is nergens goed geweest voor de koraalriffen. Dat is bekend. Zeker ook bij Oostpunt; nog gezond en kraamkamer voor vissen die via de stroming naar het westen gaan. Een beperkte ontwikkeling? Misschien. Maar aan de kust? Beter niet; de-sa-streus en dus niet goed, niet doen

  4. In NL kost wei of bosgrond een drol en drie knikkers, daarin tegen kost bouwgrond en industrie grond een Godsvermogen, zal hier wel het zelfde zijn, dus de Familie Maal heeft nu een klap grond wat niks tot weinig waard is maar als bouw grond miljarden waard is. Op welke voorwaarde heeft deze familie ooit deze klap grond in bezit gekregen ?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties