25.6 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

PBC | Kitesurfen op Curaçao

Persbureau Curacao

kitesurfen Kiten | Foto Inge Poorthuis

Curaçao staat bekend als een heerlijke vakantiebestemming in de Caribische Zee. Naast zon, zee en strand zijn er nog meer activiteiten te beleven op Curaçao. Denk eens aan kitesurfen of kiten, het is een populaire sport op het eiland. Door de wind, die bijna altijd aanwezig is, in combinatie met het kalme, warme zeewater is Curaçao een perfecte plek om te (leren) kitesurfen.

Kitesurfen is misschien wel één van de meest uitdagende sporten die je op Curaçao kunt beoefenen. Houd jij van snelheid en heb jij geen hoogtevrees, dan is kiten iets voor jou! Zoef over het water op je kiteboard. Laat je voorttrekken door de wind. En voor de echte waaghalzen: maak een hoge sprong of doe een stunt. De Sint Joris Baai en Playa Marie Pompoen, maar ook Klein Curaçao zijn perfecte plekken om te kiten. Liefhebbers van kitesurfen komen hier graag bij elkaar om te (leren) kiten.

Wat is kitesurfen of kiten?

kitesurfen Kiten | Foto Inge Poorthuis

Kitesurfen of kiten is een vorm van watersport. De watersporter (kiter) staat op een kleine surfplank en laat zich voorttrekken door een vlieger (kite). Eigenlijk is kiten een variant op windsurfen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeil in plaats van een vlieger. Doordat de vlieger voor een liftend effect zorgt kun je tijdens het kiten hoge en verre sprongen maken.

Kitesurfen op Curaçao

Daarnaast kun je tijdens het kitesurfen hoge snelheden behalen. Het snelheidsrecord staat op naam van Fransman Alex Caizergues, hij behaalde in 2013 een topsnelheid van bijna 105 kilometer per uur! Zo snel zal de gemiddelde kitesurfer dan niet over het water racen, maar snelheden rond 80 kilometer per uur zijn goed haalbaar.

Naast dat je een hoge snelheid kunt behalen tijdens het kitesurfen is het ook populair om allerlei stunts in de lucht uit te voeren. Voordat je hier aan kunt beginnen moet je eerst de basisbeginselen van het kiten onder de knie hebben.

Waarom is Curaçao zo populair bij kiters?

kitesurfen Kiten | Foto Inge Poorthuis

Curaçao wordt omringd door de helderblauwe, warme Caribische Zee. De gemiddelde dagtemperatuur op Curaçao is het hele jaar door rond ongeveer 30 graden Celsius. ‘s Avonds en ‘s nachts koelt het slechts enkele graden af. De watertemperatuur is daardoor vrij constant met zo’n 27 graden Celsius. Dit maakt het eiland tot een ideale bestemming waar je het hele jaar door vakantie kunt vieren.

Kitesurfen op Curaçao

Kiters hebben echter ook wind nodig om hun sport te kunnen beoefenen. En dat maakt Curaçao zo uniek, het eiland is gezegend met een constante passaatwind uit het noordoosten. Deze passaatwind zorgt voor windsnelheden rond 25 kilometer per uur. Dat komt overeen met windkracht 4 op de schaal van Beaufort.

Hoewel de passaatwind vrij constant is, kan het af en toe voorkomen op Curaçao dat het een dag of enkele dagen achter elkaar zo goed als windstil is. Dit heeft meestal te maken met een storing in het gebied, in de vorm van een op afstand passerende tropische storm of orkaan. Overigens, Curaçao ligt buiten de zogenaamde ‘hurricane belt’, waardoor de kans op een tropische storm of orkaan zeer minimaal is.

De beste plek om te kitesurfen op Curaçao

Eén van de bekenste plekken om te kiten op Curaçao is toch wel de Sint Joris Baai. Deze baai vormt een soort binnenmeer en heeft slechts een smalle verbinding met zee. Het wateroppervlakte is daardoor vrij glad. Doordat het eerste stuk ook nog eens ondiep is, is het de perfecte plek om te leren kitesurfen op Curaçao. Zowel beginners als mensen met wat meer ervaring kunnen hier dus prima terecht. Ook is er een kitesurfschool aan de Sint Joris Baai, waar je kitesurflessen kunt nemen. De wind op de Sint Joris Baai is aanlandig, dat betekent dat je tijdens het kiten richting land wordt geblazen. Je loopt dus niet het risico om op volle zee te belanden. De wind waait hier niet constant, het is meer vlagerig. Vergeet niet om tijdens het kiten in deze baai waterschoenen aan te trekken. De bodem hier is bedekt met scherpe koralen met hier en daar zee-egels.

Aan de oostkant van het eiland vind je het strand van Marie Pompoen. Dit is ook een populaire plek voor, met name gevorderde, kitesurfers. Ook hier waait een aanlandige wind. Doordat hier veel stenen voor de kust liggen is het wat lastiger om hier het water in te gaan en weer aan land te komen.

Kiten bij Klein Curaçao

Kitesurfen op Curaçao Klein Curaçao – foto Bea Moedt

Een andere bekende kitesurfspot is het onbewoonde eilandje Klein Curaçao. Dit tropische eilandje ligt ten zuidoosten van Curaçao. Het eilandje beschikt over een prachtig, parelwit zandstrand en wordt omringd door een helderblauwe zee. Het mooie rif bij het eiland zorgt voor een gekleurde onderwaterwereld, vol prachtige vissen en zeeschildpadden. Hier heb je dus echt het gevoel dat je op een bounty-eiland bent!

Veel mensen maken een dagtrip naar Klein Curaçao. Naast dat je hier dus prima kunt vertoeven op het strand en kunt snorkelen, is dit ook een goede plek om te kiten. De golven bij Klein Curaçao kunnen hoog zijn en de wind komt van de zijkant. Dit maakt dat deze plek niet geschikt is voor beginnende kiters. Het strand van dit eilandje is erg ruim, dus je hebt voldoende plek om je uitrustig hier op te tuigen.

Hoe ziet een kitesurfles er uit?

Een kitesurfles kan voor iedereen nuttig zijn. Of je nu voor het eerst kennismaakt met kiten of al meer ervaring hebt, op elke niveau valt iets te leren. Een kitesurfles begint vaak met uitleg over belangrijke veiligheidsregels en procedures. Je wilt namelijk geen gevaar zijn voor jezelf of voor anderen op het water.

In een cursus kiten voor beginners leer je eerst hoe je jouw uitrusting opbouwt. Zodra dit met je doorgenomen is kan het echte werk beginnen en start je met het leren beheersen van de kite (vlieger). Op het strand krijg je uitleg over hoe je de kite kunt laten opstijgen en laten landen. Dit oefen je een paar keer, totdat je dit onder controle hebt.

Vervolgens ga je samen met je instructeur het water in. Het surfboard blijft nog even achterwege in deze fase. Je start met hetzelfde wat je zojuist op land hebt geleerd. Je laat de kite gecontroleerd opstijgen en dalen maar dan vanuit het water. Daarna ga je beginnen met het zogenaamde ‘body dragging’, je laat hierbij jouw lichaam voortslepen door de kite. Het is belangrijk om dit te oefenen, mocht je tijdens het kiten jouw board zijn kwijtgeraakt, dan zul je deze techniek ook moeten toepassen. Daarnaast krijg je alvast feeling met de kite.

Zodra de instructeur tevreden is over de uitvoering van deze stappen mag jij het board ophalen en weer te water gaan. Voor velen is dit wellicht het lastigste onderdeel, op het board blijven staan en varen. De ervaren instructeurs coachen je tot je ook deze stap onder controle hebt. Tijdens de lessen blijven zij bij je in de buurt met een bootje en houden ze contact met je via een intercom radio. Mocht je te ver afdrijven, dan kunnen zij je weer aan land brengen.

Hoeveel kitelessen heb je nodig?

kitesurfen Kiten | Foto Inge Poorthuis

Het aantal lessen dat je nodig hebt om te leren kiten verschilt nogal per persoon. Het is veelal afhankeljik van jouw ervaring. Heb je bijvoorbeeld al eens gevliegerd met een grote vlieger met meerdere lijnen, dan zal het controle krijgen over een kite je een stuk makkelijker af gaan. Maar ook wanneer je al eens eerder op een board hebt gestaan, bijvoorbeeld tijdens (wind-)surfen, zul je hier al meer ‘feeling’ voor hebben dan iemand die dit voor het eerst doet.

Globaal gesproken hebben de meeste mensen ongeveer tien tot twaalf uur nodig om startklaar te zijn. Dit staat vaak gelijk aan een cursus van drie lessen van drie à vier uur per keer. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, er zijn mensen die het kunstje binnen een dag onder de knie hebben. Schaam je niet als je iets meer tijd nodig hebt dan een ander. Je kunt beter in één keer de technieken goed onder controle krijgen dan dat je iedere keer ‘gered’ moet worden uit zee.

Wil jij ook kiten op Curaçao?

kitesurfen Kiten | Foto Inge Poorthuis

Wil jij ook graag kiten op Curaçao? Misschien kun je al kitesurfen en staat Curaçao hoog op jouw wensenlijst? Of wil je juist naar het eiland om het kiten onder de knie te krijgen? Curaçao heeft momenteel code geel, dus vakanties naar het eiland zijn weer toegestaan. Ook de kitescholen hebben hun deuren weer geopend. Zij mogen weer lessen verzorgen. Dit is dus een goed moment om naar Curaçao te reizen en te gaan kitesurfen.

Je kunt ervoor kiezen om een los vliegticket naar Curaçao te reserveren en zelf voor onderdak te zorgen. Een andere opties is om een pakketreis te boeken naar Curaçao. In dat geval zijn naast het vliegticket, een accommodatie en transfers van en naar de luchthaven van Curaçao inbegrepen.

Om zeker te zijn van een plek voor kitelessen kun je alvast online een plek reserveren. Zo kom je eenmaal op Curaçao aangekomen niet voor verrassingen te staan. Heb je nog geen ervaring met kitesurfen of kiten, dan is een beginnerscursus van 5 dagen iets voor jou. Twijfel je nog? Dan is misschien een losse kitesurfles een goed idee. In deze twee uur durende les leer je de basisbeginselen van het kiten.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

3 reacties

 1. Reclame maken die als dusdanig aangeboden wordt, daar is niets mis mee naar mijn bescheiden mening…

  Maar om hier nu een artikel van “persbureau Curacao” te plaatsen dat doordrenkt is van sluikreclame en ordinaire links naar de betroffen operators gaat mij niet een beetje, maar véél en veel te ver…

  Anyway, I better practice what I preach: hoogste tijd om (anoniem) donatie te doen… Zoniet zijn óók wij hier aan de goden overgeleverd….

  Tja, al die gepensioneerde azijnzeikers alhier worden sinds járen niet meer geïndexeerd qua “opgebouwde rechten” .
  Zodoende zijn jullie nog minder geneigd te betalen voor de hangout waar men zijn gal kan spuwen…

  Zie hierboven het resultaat van uwer gierigheid namens “persbureau Curacao”.

 2. Schaamteloze reclame van “persbureau Curacao”.

  Waarom leent KKC zich voor dit soort praktijken?
  Is de schatkist zó leeg dat er hier nu commisie moet worden verdiend op duik en kitesurf klasjes?

  Vooral onderstaande quote laat mij bijna kotsen, doet het naturlijk altijd goed bij de nitwits:

  “Daarnaast kun je tijdens het kitesurfen hoge snelheden behalen. Het snelheidsrecord staat op naam van Fransman Alex Caizergues, hij behaalde in 2013 een topsnelheid van bijna 105 kilometer per uur! Zo snel zal de gemiddelde kitesurfer dan niet over het water racen, maar snelheden rond 80 kilometer per uur zijn goed haalbaar.”

  Valt gelukkig dan wel weer mee dat “persbureau Curacao” ons vandaag niet tracht te verleiden te gaan duiken naar 60 meter na 4 uurtjes in zwembad te hebben gelegen..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -