29 C
Willemstad
• zondag 14 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Hofpresident adresseert homo-onvriendelijke uitspraak van christelijke voorgangers op Curaçao

HomeLandenArubaPBC | Hofpresident adresseert homo-onvriendelijke uitspraak van christelijke voorgangers op Curaçao

Persbureau Curacao

De toespraak van mr. Saleh was ter gelegenheid van de installatie van nieuwe rechters | Persbureau Curacao

De president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie pleit voor onafhankelijk onderzoek naar het vertrouwen in de rechtspraak. mr. Eunice Saleh reageert met dit pleidooi op de aantijgingen van de Vereniging van Christelijke Voorgangers, de APK, afkorting van Asosashon Pastornan Kristian.

Die vroeg zich publiekelijk af of de bevolking van Curaçao nog wel vertrouwen kan hebben in het Hof. Aanleiding was een vonnis van het Gerecht over het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht.

De voorgangersvereniging insinueerde dat het Hof bevooroordeeld was vanwege de seksuele geaardheid van de voorgedragen Hof-president Mauritsz de Kort. Maar het bewuste vonnis was niet door hem gewezen.

In een toespraak ter gelegenheid van de installatie van nieuwe rechters zegt Saleh, dat de insinuaties niet eenmalig waren. In een onlangs gehouden debat met advocaten heeft APK de aantijgingen en insinuaties.

Global Justice

Het Gemeenschappelijk Hof waakt ervoor om publiekelijk in discussie te gaan, vooral als het gaat om de inhoud van rechtszaken. Maar, de uitspraak van APK raakt niet alleen een concrete rechtszaak, maar ook een groter thema: vertrouwen in rechters en rechtspraak in het algemeen.

Het Hof heeft onlangs besloten om zich aan te melden bij het netwerk van de Verenigde Naties, Global Judicial Integrity Network. Saleh is voorstander van het geven van rapportcijfers voor de rechspraak, zoals World Justice Project Rule of Law Index 2021 dat doet.

In hun laatste rapport zijn 139 landen opgenomen waar scores worden geven op onder meer Burgerlijke Rechtspraak en Strafrechtspraak. De scores zijn afkomstig van 138.000 zogenaamde household surveys en 4.200 legal practitioner and expert surveys wereldwijd. Nederland scoort met 0.83 op een schaal van 0 tot 1 op nummer 6 wereldwijd.

Vertrouwen

Op de scorekaart staan ook landen/eilanden in de Caribische regio. Het Caribisch deel van het Koninkrijk is niet meegenomen in dit onderzoek, tot spijt van Hofpresident Saleh. “Het zou mooi zijn als onze Landen in het rapport 2022 wel worden betrokken. Ik zie een dergelijk onderzoek met vertrouwen tegemoet: voormelde systeemwaarborgen, de inzet van alle collega’s en de samenwerking met de rechtscolleges in Nederland laten zien dat het Hof de kernwaarde van haar visie, het waarborgen van het vertrouwen in de rechtspraak, continue hoog op de agenda heeft staan.”

Saleh sloot haar toespraak af met een duidelijke boodschap voor de Christelijke Voorgangers: “Het Hof heeft er alle vertrouwen in dat deze kernwaarde ook bij de aanbevolen toekomstige president in goede handen is.”

Bron: Persbureau Curacao

8 reacties

 1. @Brian, LOL, mooi omschreven, die enorme “lasten I,II,III post voor Curaçao!
  Kleine correctie, hij moet het niet kunnen betalen, JÍJ moet het kunnen betalen!!! LOL

 2. @knoek-koe, Je zegt het wel allemaal maar neem een Yamil Lasten. Dure echtscheiding en dure alimentatie en nu nieuwe witte vrouw die erg veel geld kost. Moet hij wel allemaal kunnen betalen toch?

 3. Het hof addresseert de uitlatingen van een kwakzalver pastoor.
  Best gewaagd voor een HOF! Eerst de advocatenkliek, nu het hof.

  Ik ben het helemaal eens met mevrouw Saleh, goed idee, die controle!

  Ik zou het ook fijn vinden, nu het Hof zich waagt aan publieke uitingen, (presedent geschapen?) dat ze zich ook eens over de evidente corrupte wantoestanden en f&F incest in o.a. de RvC ‘s en dagelijke besturen van overheids toko’s,maar zeker ook van verzekeringsmaatschappijen zoals bv Ennia, zou uitlaten.

  Hoe betrouwbaar is de rechtspraak?
  Waarom zijn de eilanden niet aangesloten bij een internationaal beoordelingsinstituut?.Spreekt boekdelen.

  De gobiernu wil ook geen pottekijkers, wel plaka geen controle…ha ha ha een pot nat….waarom nu pas? waarom niet allang aangesloten bij een internationaal instituut?

  OM/HOF Niet anders dan onze politici en staatstoko ceo’s, die het liefst willen dat niets gecontroleerd wordt, of publiekelijk bekend wordt tav bonussen, salarissen, aanstellingen, projectgunningen, aanbestedingen achter gesloten deuren, totaal geen transparantie.

  Gijsbertha wilde zelfs de miljoenen salaris klokkeluiders voor deze zelfde rechters slepen, diezelfde OM/rechters die zonder blikken of blozen doen alsof hun neuzen bloeden bij zoveel openlijke en zonneklare corruptie en geroof, omdat hij bang was dat iedereen te weten zou komen hoeveel vriendjes en familie hij dikke salarissen, deals en kanjercontracten heeft toebedeeld?

  Kan je nagaan, een f&F uitdeel flutminister als Gijsbertha,, (die zijn eigen dochter 3 miloen cadeau gaf, via een zwendelcontract, papa minister regelt het wel even), die je voor (een f&F) OM/hofrechter wilt slepen, omdat je te weten komt hoe walgelijk veel staats ceo’s verdienen, iets wat gewoon publiekelijk had moeten zijn, althans in beschaafde landen, inmiddels is allang duidelijk dat we alles behalve beschaafd zijn. (600 kg, dochters van miniters met miljoenen contracten, curacao paleis met broer en schoonheidsspecialiste schoonzus, politie buro die 600 kg maar niet oplost, marnix school en bestuur dat kinderen door en voor oude politiemannen laat uitkleden , via instigatie van een leraar figuur waqar deze leerlingen de pest aan hebben.

  Curaçao, Waar de kleine man gelijk een boete opgelegd krijgt, maar de CORRUPTE politieke elite, de grote boeven dus, gewoon door kunnen gaan met KONKELEN en BEKOKSTOVEN, ROVEN en VERDELEN onder elkaar, jaar in jaar uit, !
  De allerergsten worden eruit gepikt en krijgen een voorbeeldige straf, alsof ze willen zeggen, zie je wel, we pakken alles aan.

  Wanneer wordt de vader van Saleh eens op het matje geroepen?
  De 3 miljoen moet terug naar het pensioenfonds .
  Waarom is de zaak van s Martina, geseponeerd, waarom heeft het HOF dit niet aangepakt, toen het OM besloot hun vriendje te bevrijden?
  LOL , zal wel nooit gebeuren!
  f&F rule!

 4. Ik heb weinig vertrouwen in de homofobe kerk voorgangers.
  Maar vertrouwen in de rechters?
  Ook niet bepaald, ze zijn niet “onafhankelijk” als ze behoren tot de F&F van de politici die zonder schaamte eigen belang voorop zetten.
  Alleen die te hebberig zijn, en die te is een veel te klein woordje, komen voor de rechter en de rechter bewijst zijn/haar onafhankelijkheid door zelf geen onderzoek te doen als het OM stopt.

 5. De eilanden en Curaçao ihb scoren al decennia te laag. Waarom de eilanden niet zijn aangesloten bij beoordelings instituten spreekt voor zich idd, kleine gemeenschap ons kent ons beware of, etc because Friend&Family first at all times.
  Je mag je afvragen hoe dat zo.

 6. Maandag, 15 november 2021/18:45
  De heer mr. Mauritsz de Korte kan best zijn eigen woordje doen. Hij “”kent de wet”” zoals
  ook de APK.
  Voor de wens om aan te sluiten bij internationale beoordelingsinstituten zoals “”Global Judicial Integrity Network en World Justice Project rule of Law Index 2021 is bij deze vooraf te bedenken, “Beware of what you she wish for””. De hoge scores liggen voornamelijk in Europa en de lage bij voornamelijk voormalige Koloniën , met enkele uitzonderingen. Sommige van deze Caraïbische (ei)landen doen mee aan conferences in het Caraïbisch gebied ook op Curaçao waarbij ook de Koninkrijk Nederland aanwezig is.
  Waarom Curaçao en de overige (ei) landen niet aangesloten zijn spreekt voor zich.
  Echter eerst orde op (rechts)zaken op Curaçao en overige (ei) landen brengen want het zal zeker tegenvallen voor wat de score betreft gezien de huidige scores van deze specifieke
  eilanden.

 7. En het OM weet van niks en snurkt door, bij een directe, gerichte belediging, ten minimale smaad tegen het hof.
  We zijn natuurlijk ook gewend dat zij, midden in hun geurige mesthoop van corrupte politici en gratuite excessen van wetsdienders, handig de andere kant opkeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties