26 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 23:32

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | FirstCaribbean bank Curaçao koopt vervolging af

Persbureau Curacao

Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek is in 2015 door het OM beslag gelegd op een bankrekening bij de FirstCaribbean Curaçao | Persbureau Curacao

De FirstCaribbean International Bank op Curaçao heeft vervolging afgekocht en het Openbaar Ministerie 200.000 gulden boete betaald. De Bank had een miljoen gulden van een rekeninghouder uitgekeerd, terwijl daar beslag op was gelegd. Ook had de bank die transactie niet gemeld bij de financiële autoriteiten.

Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek is in 2015 door het OM beslag gelegd op een bankrekening bij de FirstCaribbean Curaçao. De rekeninghouder van de beslagen bankrekening is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in het buitenland, het saldo op deze beslagen rekening was ongeveer één miljoen gulden.

Strafbare Feiten

In 2020 bleek bij een controle van het OM dat de FirstCaribbean Curaçao het saldo had uitgekeerd naar de rekeninghouder zonder dat het beslag door het OM was opgeheven.

- Advertentie -

Omdat het onttrekken van zaken aan gelegd beslag een strafbaar feit is is het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de gedragingen van FirstCaribbean Curaçao.

Uit dat strafrechtelijk onderzoek bleek ook dat de FirstCaribbean Curaçao niet tijdig melding heeft gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU), voorheen het Meldpunt voor Ongebruikelijke Transacties, MOT.

Dat is verplicht volgens de Landsverordening Melding Ongebruikelijke Transacties financiële transacties als er aanleiding is om te veronderstellen dat deze verband kan houden met witwassen of terrorismefinanciering. Het niet voldoen aan deze verplichting is ook een strafbaar feit.

Persbureau Curacao

Na intensieve samenwerking met het verzoekende land is het gelukt het bedrag nogmaals te beslaan, dit maal in het buitenland. De rekeninghouder is daar inmiddels in eerste aanleg veroordeeld voor witwassen.

Onderzoek

- Advertisement -

FirstCaribbean Curaçao heeft na ontdekking een externe partij gevraagd intern onderzoek te doen. Het interne onderzoek is beschreven in een rapport en dat rapport is gedeeld met het Openbaar Ministerie. Het rapport toont een grondig onderzoek en tevens beschrijft het al genomen en te nemen maatregelen om beschreven misstanden te voorkomen.

Onderwerp van het interne onderzoek was ook het niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties aan de FIU. De grondigheid van het onderzoek, de voortvarendheid daarvan alsmede de interne maatregelen waren voor het OM aanleiding om een transactie aan te bieden.

Transactie

De transactie houdt in dat de FirstCaribbean Curaçao een geldboete moet betalen van 200.000 gulden. Het kenbaar maken van deze transactie en de omstandigheden waarin die tot stand zijn gekomen horen ook bij de schikking.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -