27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 13:50

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Ex-inspecteur Jan Huurman signeert zijn boek over Curaçao in Nijmegen

Persbureau Curacao

Jan Huurman werd door voormalig minister Suzy Römer aangenomen en daarna weer weggestuurd

Voormalig Inspecteur van de Volksgezondheid, Jan Huurman heeft zijn periode op Curaçao in een boek vervat. Drie jaar bewaakte hij van de kwaliteit van de gezondheidszorg. In zijn boek “Inspectie Volksgezondheid Curaçao. Ambitie en teleurstelling – botsing van culturen” beschrijft Jan Huurman wat hij allemaal heeft meegemaakt.

Vrijdag 22 oktober is Huurman tussen 16.00-17.00 uur in de winkel van Dekker v.d. Vegt Boekverkopers in Nijmegen om zijn boek te signeren.

In 2011 bezoekt Jan Huurman Curaçao tijdens een studiereis en raakt geïnteresseerd in de volksgezondheid op het eiland. Zonder veel kennis van het land en de Caribische samenleving begint hij in 2012 als inspecteur Gezondheidszorg.

- Advertentie -

Het gebeurt midden in een tijd waarin Curaçao zich in een diepe politieke crisis bevindt met vallende kabinetten en een premier Schotte die uiteindelijk wordt veroordeeld. Huurmans contract wordt in 2013 niet verlengd na een conflict met de minister.

Drie kabinetten later keert Jan Huurman in 2017 terug op Curaçao als inspecteur-generaal. Er blijkt in zijn afwezigheid weinig gebeurd te zijn. Hij stelt opnieuw orde op zaken en ervaart nu nog sterker dan in de eerste periode hoe groot de kloof is tussen de aanpak van een Nederlander (‘makamba’) en een ‘you di Korsou’ (kind van het eiland).

Huurman schetst zijn belevenissen tegen de achtergrond van de cultuur van de Curaçaose samenleving. Schrijnende armoede en (corrupte) rijkdom. Vriendjespolitiek en racisme. Spanningen tussen de oorspronkelijke bevolking en de Nederlandse ex-kolonisator. Grote economische problemen, financieel op het randje van faillissement. Komt Curaçao er nog bovenop? Of is het eeuwige optimisme van de vrolijke, gastvrije, goedlachse bevolking terecht?

Bloemhof

- Advertisement -

Het boek kost 20,99 euro en komt ook uit op Curaçao. Op 10 november presenteert en signeert Huurman zijn boek om 20.00 uur in Bloemhof.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. @Dislect @EAJ
  Re: Met een ticket en een flesje rum!

  betekent dat je óf moet “omvolken” of dat er nog maar 30% van de bevolking overblijft,
  Het eiland zou in ieder geval een stuk schoner worden als het Coopers, Pik en Lamoney stemvee met een ticket naar verweggistan vertrekken!

 2. ” Die slachtoffers kiezen namelijk hun eigen parasieten.
  Dus als die er niet zijn is de basis van de politiek weg en zijn er geen slachtoffers meer.
  Dat de mensen te dom zijn om dat te zien is de root cause van onze problemen “.
  @ Dislect chapeau.
  Je slaat de spijker op de kop !!

 3. @Dislect, “Ja, maar dan met een ticket naar NL.” Nee daar begin ik niet aan, ik heb drie Colombiaanse vrouwen ooit met een ticket naar Europa geholpen en moet zeggen dat ze alle drie het goed doen en twee hebben zelfs kinderen die de universiteit hebben afgemaakt. Mensen moeten soms zich zelf ook kunnen helpen anders is het water naar zee brengen of zoals we zeggen, laba kabes di buriku”.

 4. “Of kan ik het geld beter aan de voedselbank voor de vele slachtoffers van politiek Curaçao doneren?”
  Simpel antwoord: Ja, maar dan met een ticket naar NL.
  Die slachtoffers kiezen namelijk hun eigen parasieten.
  Dus als die er niet zijn is de basis van de politiek weg en zijn er geen slachtoffers meer.
  Dat de mensen te dom zijn om dat te zien is de root cause van onze problemen.

 5. Ik heb het boek besteld en krijg het binnen 5 werkdagen, hiermee hoop ik Huurman te steunen, hij zal het geld nu hard nodig hebben vermoed ik zo.

  Moet zeggen dat ik de laatste tijd heel weinig lees terwijl ik vroeger zeker 4 a 5 boeken per maand las.

  Ben benieuwd of er iemand is die het boek van Omayra Leeflang gelezen heeft. Is het de moeite waard? Of kan ik het geld beter aan de voedselbank voor de vele slachtoffers van politiek Curaçao doneren?

 6. Als je een met goedlachse vriendelijke gastvrije YDK een gesprek aangaat moet je hem op zijn minst een paar flesjes Rum in ze mik hebben gedauwd of een krat bier laten op zuipen zo niet dan kan je als MAKAMBA gewoon de pleuris krijgen. Na 19 jaar wonen op de crim kom ik wel op plaatsen waar alleen YDK zitten dat is meestal bij marie pampoen of caracasbaai. best gezellig en geen last.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...

ParadiseFM | Cuco Martina tekent contract bij Go Ahead Eagles

De Curaçaose aanvoerder Cuco Martina heeft een contract tot het eind van dit seizoen getekend bij de Go Ahead Eagles. De afgelopen week was de 32-jarige Martina...

NTR | Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27...
- Advertentie -