28 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PBC | Douane wordt versterkt met Nederlandse collega’s

Persbureau Curacao


Zo komt er een data-analyst, een hondenbegeleider en -instructeur, een IT specialist, een douane wetgevingsjurist en een financieel specialist | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De douane van Curaçao wordt versterkt met elf collega’s uit Nederland. Dat zegt minister van Financiën, Javier Silvania. De versterking is nodig omdat er een tekort is van bijna 70 douaniers op Curaçao.

Door het tekort loopt Curaçao veel geld mis bij de import van goederen. De elf gaan in verschillende secties van de Douane twinnen met hun Curaçaose collega’s.

Zo komt er een data-analyst, een hondenbegeleider en -instructeur, een IT specialist, een douane wetgevingsjurist en een financieel specialist.

Het versterkingsproject met Nederland gaat twee jaar duren.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

16 reacties

 1. Moet zeggen dat ik de samenstelling niet zo goed begrijp, een data-analyst heb je juist nodig om data te kunnen analyseren, er is geen data. Heb begrepen dat ze bij de douane nog amper kennis van Excel, Word en Windows hebben dus…… Hetzelfde geldt voor die IT-specialist die gaat toch niet in zijn eentje de douane automatiseren?

  Een hondenbegeleider en -instructeur is wel te verklaren, douaneambtenaren zijn over het algemeen slecht opgeleid en moeten met hun handen werken.

 2. “Kijk naar je CEO’s, wie is naast de techneut, ook een leider, planner, strateeg, visionair?”

  Nog mooier, in de directie van aqualectra zit niet eens een techneut, laat staan een leider (die verantwoording neemt) een planner strateeg of visionair.
  En dan is die top niet bepaald licht of onder bezet te noemen.
  En dat is wat ik bedoel met directeur zonder kennis maar ook de tweede laag die het ook niet heeft. Zal het mij verbazen als er in de derde of zelfs vierde laag wel een techneut zit?
  Nee en als die er wel is houd hij zijn mond of wordt genegeerd.

 3. “Capabele mensen worden er uit gewerkt en/of komen niet aan de bak, kennis en kunde is ver te zoeken, en verantwoordelijkheid is een woord zonder betekenis.”

  klopt en het inhuren van dure consultants om het eigen falen te verbergen is schering en inslag. Uiteraard worden de kosten hiervan niet zelf betaald door “onze toppers” maar door de klanten

  “Kijk naar je CEO’s, wie is naast de techneut, ook een leider, planner, strateeg, visionair?
  noem er eentje…”
  Noem een CEO die ook buiten Curacao succesvol is geworden?

 4. @Dislect

  Kun je een minister van financiën hebben die niet weet wat “activa en passiva” betekent? Kun je een minister van financiën hebben met alleen een Havo diploma? (misschien zelfs met een talenpakket).
  Wel als de machthebbers niet geïnteresseerd zijn in de toekomst van het land.

 5. Kan je minister zijn van:
  Onderwijs en zelf alleen lagere school hebben?
  Minister van justitie met alleen maar kopieer ervaring?
  Staten lid zonder juridische of bestuurlijke achtergrond?
  CEO van een bedrijf zonder kennis van jou product (en)
  Simpel antwoord; ja maar als voorwaarde dat je je laat adviseren door mensen die die kennis wel hebben jij bent verantwoordelijk.
  En hier gaat het hier mis.
  Niemand wordt verantwoordelijk gehouden en de 2de, 3de en soms zelfs 4de laag wordt gekozen op basis van hun loyaliteit of wat ze, voor die functie willen betalen.
  Dat is de situatie waarin we zitten.
  Capabele mensen worden er uit gewerkt en/of komen niet aan de bak, kennis en kunde is ver te zoeken, en verantwoordelijkheid is een woord zonder betekenis.

 6. @knoek-koe,
  Danki voor de samenvatting.
  Mijn probleem en protest is niet tegen het inhuren van expertise mijn probleem zit in de “root cause” van de problemen: het aanstellen van F&F in plaats van capabele mensen. F&F zijn politiek, en vaak zonder kennis en kunde, geplaatst. En zij stellen hun eigen F&F weer aan voor de 3de bestuurslaag (als uitstekend voorbeeld de gevolmachte minister)
  De bestuurders hebben daarbij dan ook nog vaak een minderwaardigheidscomplex, terecht omdat ze eigenlijk weten dat ze niet capabel zijn, en dulden dan geen tegenspraak.
  Wat weer als gevolg heeft dat de “werkvloer” meer capaciteit heeft dan de top maar het niet durft te uiten.
  Zo ontstaan logge, domme, inefficiënte en geldverslindende organisaties.
  Het erbij betrekken van “externe” expertise gaat hierin niets veranderen, sterker nog ik denk dat het probleem alleen maar groter wordt; met een beetje geluk gaat de organisatie beter functioneren en worden er (nog)meer bestuursfuncties gecreëerd, welke weer opgevuld gaan worden met F&F. Als de hulp daarna wordt gestaakt komen we gelijk weer terug in hetgeen er voor de hulp was maar met een nog zwaardere top.

 7. Ik geloof niet dat er een tekort is aan douane ambtenaren zegt @ Dislect.
  Er zijn genoeg douane ambtenaren, maar niet genoeg vakkundige douane beambten.
  Dat is in een notendop, het hele probleem op Blooperçao,
  kijk naar je ministerraad, wie is een vakman/vrouw, ministeriabel, met de kwaliteiten die bij een minister passen.?
  is er eentje bij?
  Kijk naar je parlement; Wie is een staatsrechtdeskundige, of bestuurskundige, of jurist, of heeft tenminste kaas gegeten van de materie..
  Geen één.

  Kijk naar je CEO’s, wie is naast de techneut, ook een leider, planner, strateeg, visionair?
  noem er eentje…

 8. @Dislect:
  ‘..11 Nederlanders die het tekort van 70 goed moeten maken’

  Een data-analyst, een hondenbegeleider en -instructeur, een IT specialist, een douane wetgevingsjurist en een financieel specialist. Dat zijn er 5.
  Laten we erop vertrouwen dat door inzet van voornoemde specialisten de te verrichten werkzaamheden efficienter kunnen worden gedaan.
  De overige 6 zijn naar ik aanneem ‘gewone’ douane-beambten, die het tekort aan mankracht bij hun Curacaose collega’s moeten aanvullen.

  @Yuana:
  ‘elkaar begrijpen’: wbt taal of werkwijze??

 9. Een aanvulling met 70 Nederlandse douaniers gaat de situatie alleen tijdelijk verbeteren.
  70 krijgers er bij betekent dat er nog meer opperhoofden moeten komen.
  Een opperhoofd wordt nooit meer een krijger. Dus wat gaat er gebeuren als de Nederlanders weer weg moeten?

 10. Ik kan niet geloven dat er een tekort an douane ambtenaren is.
  Wat ik wel geloof is dat er een organisatie is gemaakt van opperhoofden zonder krijgers.
  Ook dat die rits opperhoofden alleen maar groter wordt door politieke plaatsing en bevorderingen.
  Als iedereen die op de werkvloer niet functioneert naar boven wordt gepromoveerd kom je vanzelf mensen op de werkvloer tekort.

 11. Een douanebeambte uniform aantrekken, maakt je nog geen (professionele) douane beambte.

  Op het pluche van een minister gaan zitten, maakt je nog geen (visionaire & strategische ) (1e) Minister.

  In het Parlement plaatsnemen, en verkeersbeursen en parlatina theekransjes bezoeken, maakt je nog geen (daadkrachtige) een parlementariër.

  Grootste deel van de douanebeambten , zijn mannetjes en vrouwtjes die een uniform en pet hebben aangetrokken,net als veel security guards, maar missen een professionele vorming en de expertise.

  Grote probleem op Curaçao:
  “Ken ku ta, por hasi kiko ku ta, unda ku ta, kon ku ta!”

  Dit Geldt top down:
  ..van PretPremier tot gapminister tot inspecteur van (on)gezondheid,
  tot Aqua lektmaarCEO, tot rampenkanjer manager, tot schoolbestuur direc”trieste”, tot douane beambte, tot security guard, tot meewaai journalist van tv zoveel, tot schoonmaak-STER met franse slag.

 12. “Een tekort van bijna 70 douaniers op Curaçao”? Blijkbaar wordt alles daar nog handmatig gedaan. Voor zo een klein eiland zou juist 70 douaniers genoeg moeten zijn maar ja als ze drie kwart van de tijd op hun luie dikke reet zitten te vreten, schiet het niet erg op.

  Het is triest om te zien hoeveel douaneambtenaren een alcohol probleem hebben. Het zou niemand verbazen als daar ook drugsgebruikers tussen zitten. Moeten geüniformeerde diensten die een wapen dragen niet een drugstest ondergaan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -