26 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PBC | Curaçao is boos op Nederland

Persbureau Curacao

Gilmar Pik Pisas | Persbureau Curacao

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft de woede van de Curaçaose regering op de has gehaald door vorige week met extra voorwaarden te komen om tekorten in de begroting toe te staan vanwege de coronasituatie.

Curaçao had daartoe een verzoek ingediend, die gisteren in de Rijksministerraad werd behandeld. Afwijken van de financiële normen voor de begroting is voorzien in de Rijkswet Financieel Toezicht, artikel 25. Conform deze rijkswet mogen de landen slechts met toestemming van de Rijksministerraad een tekort hebben op de begroting.

Nota van Wijziging

Zoals bekend is de begroting 2022 goedgekeurd door het Parlement van Curaçao met een tekort. De nieuwe voorwaarden van Knops behelzen politieke instemming aan de nota van wijziging bij de Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), vooraf aan de Rijksministerraad van gisteren.

“Maar deze eis is onmogelijk om in te willigen”, aldus premier Gilmar Pisas. “Op politiek niveau was er geen afstemming tussen de landen en de staatssecretaris en de parlementen hebben niet de gelegenheid gehad om zich erover te buigen.”

Politieke steun

Maar volgens Knops is politieke steun vanuit de regeringen van de landen er nooit geweest. En dat is wel vereist om het traject voort te zetten. Het gaat de staatssecretaris allemaal ‘veel te langzaam’. “We hadden drie weken geleden al ambtelijke overeenstemming en nu is er nog steeds geen politiek bestuurlijk commitment”.

Knops zegt dat er geen nieuwe voorwaarden zijn gesteld, maar dat hij de landen gewoon wil houden aan eerdere afspraken. “Wij verzetten geen doelpalen, wij willen gewoon dat die afspraken worden nagekomen. ,Zonder consensusrijkswet ontbreekt de wettelijke grondslag voor de maatregelen in de landspakketten.”

De Rijkswet COH, inclusief de nota van wijziging, moet volgens de staatssecretaris zo snel mogelijk naar de parlementen van de landen. “Pas als de volksvertegenwoordigingen instemmen, heb je een consensusrijkswet”, aldus Knops.

Volgende vergadering

Door deze gang van zaken heeft de Rijksministerraad de beslissing aangehouden tot de volgende vergadering op 21 januari 2022. In die tijd kunnen de regeringen van de verschillende landen de tijd gebruiken om de nota goed te kunnen accorderen.

Het aanhouden van de beslissing van Knops heeft niet direct gevolgen voor Curaçao. Pisas zegt dat er dit keer geen liquiditeitssteun nodig is en dat er aan alle andere voorwaarden al is voldaan.
Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

10 reacties

 1. Maar deze eis is onmogelijk om in te willigen”, aldus premier Gilmar Pisas. “Op politiek niveau was er geen afstemming tussen de landen en de staatssecretaris en de parlementen hebben niet de gelegenheid gehad om zich erover te buigen.”

  Serio? Na zo veel maanden….

 2. Curacrim en Pik is boos, maar heeft nu nog niet geld van Nederland nodig, heeft nog wat in de kassa zitten en heeft zijn gouden brillen verkocht die ook een kleine 250.000,00 hebben op gebracht, oja dat de regering van curacrim geen geld nodig hebben van NL is een trukendoos afleiding verhaal, om de vier lamzak personen die aangenomen zijn in het Curacimhuis stil te houden je hoort er al niks meer over echt een YDK ????.

 3. Forti-club Korsou is boos……ehhhhh….so what?!? Mind over matter (urban definition)
  You don’t make the Dutch hand that feeds your ass angry…..you won’t like him when he’s angry (vrij naar “The Hulk”)

 4. Pisas cs , hadden gedacht nog de zakken xtra te kunnen vullen en dat gaat niet door. Knops cs had het eerder moeten doen en heeft het te lang gelaten zoals het is met het gevolg dat de schuld inmiddels over de 4 miljard is.
  Die nooit terugbetaalt kan worden!
  Want in april 2022 moet er gestart worden.

 5. @Rober! Precies!!! Kabinet Pisas de “Pineut” is boos op Nederland.

  Het verstandige deel van de bevolking zal heel blij zijn met Nederland!

  Enne Pisas is boos!!!
  Tja, dat krijg je met zwakke kwakkelleiders!

  Ze worden boos….
  Grrrrrrrr… oeh hie oeh ha haa haaah oeh ieh …oenga koenga boenga..

  O ja…en boos worden is geen argument!
  Slechts een kenmerk van onvolwassen en emotioneel niet tot wasdom gekomen gezagsdragers…

  Stemverheffen ook niet, net zo min als naampjes en etiketjes opspelden! (Neokolonialist, Makamba onderdrukker)
  We hebben gewoon een oersimpele premier..aardig voor zijn f&f ..maar een drama voor curaçao

 6. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten Pik
  Inderdaad @Robert de regering is boos .
  Nos dushi hendenan .
  Dal bai numa , aki poco dia lo bo ta kome pan cu diabel a mansa

 7. Heel kinderachtig gedrag van Curaçao: wel het geld willen ontvangen maar niet willen hervormen. Deze bestuurders hebben nog nooit zelf ergens verantwoordelijkheid voor hoeven nemen

 8. Ook hij met “nieuwe voorwaarden”.
  Welk nieuwe regering?
  Welke van de oude voorwaarden heb je dan wel voldaan?
  Pik je bent echt het einde van je zelf (eikel)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -