25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

PBC | CMC stopt niet-noodzakelijke medische behandelingen tot einde van het jaar

Persbureau Curacao

Alle klinische afspraken op de poli gaan gewoon door voor alle patiënten, dus ook voor SVB-patiënten.

Alle niet-noodzakelijke medische behandelingen voor SVB-patiënten in het CMC worden per vrijdag 1 oktober stopgezet. Dat zei medisch-directeur Ingemar Merkies vanochtend tijdens een ingelaste persconferentie.

Reden voor de drastische maatregel is de financiele situatie waarin het nieuwe ziekenhuis verkeert. De gelden die zorgverzekeraar SVB voor 2021 beschikbaar stelt, dekken niet de kosten die aan de SVB-patiënten worden toegerekend.

In januari 2020 zal CMC de niet-noodzakelijke zorg voor SVB-patiënten weer opstarten met de nieuwe begroting van SVB. Alle klinische afspraken op de poli gaan gewoon door voor alle patiënten, dus ook voor SVB-patiënten.

Impact

Het besluit van het ziekenhuis heeft volgens Merkies een aanzienlijke impact op de Curaçaose gemeenschap. 85 procent van de patiënt-gerelateerde kosten is afkomstig van SVB-patiënten. Het bedrag dat tot nu toe door de SVB is betaald, 184 miljoen gulden, dekt slechts tot en met augustus van dit jaar.

In totaal is er sinds de oprichting van het ziekenhuis tot op heden een verschil van 51,1 miljoen gulden tussen de begroting van het CMC en de gelden ontvangen door SVB.

Naast de reguliere kosten heeft CMC het afgelopen jaar ook aanvullende COVID-19-kosten moeten dekken voor totaal van 13,6 miljoen gulden, aldus Merkies.

Noodklok

CMC luidt al meer dan 20 maanden de noodklok en geeft aan dat het ziekenhuis, om alle kosten gerelateerd aan patiënten te dekken, de actuele tarieven moet hanteren die horen bij de nieuwe situatie van onze zorgketen, waar gekozen is voor een ultramodern ziekenhuis.

De oude wettelijke tarieven stammen uit het jaar 2000. Deze zijn volgens Merkies niet meer houdbaar en dekken niet de werkelijke kosten. Het besluit om electieve zorg voor SVB-patiënten stop te zetten is genomen om de kosten te verlagen en om acute en essentiële zorg te allen tijde te kunnen garanderen.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

25 reacties

 1. @brian.
  Dat waren geen ydk, konden zo weer aan het werk in Nederland of een ander land. En werd het “goed functioneren” hier onmogelijk gemaakt.
  Zij hebben de eer aan zichzelf gehouden.

 2. @Dislect: volgens mij zijn Bob traa en de vorige ziekenhuis directeur ook zonder regeling weggegaan en deze mensen waren wel competent

 3. Er word geen eervol ontslag aangeboden door de overheid of toezicht houder.
  En niemand van de directeuren gaat zijn ontslag aanbieden, tenzij er een hele goede vertrek regeling (of vervangende positie) wordt aangeboden.
  Geen ministeriële verantwoordelijkheid
  Geen bestuurlijke verantwoordelijkheid
  Geen controle

 4. klopt Brian S, mijn punt is alleen dat Martina/de directie op hun huidige functioneren beoordeeld moeten worden. Wat zij daarvoor allemaal nog verkeerd hebben gedaan dat is leuke achtergrond info maar voor mij niet relevant. Ik zou voorstellen om de huidige directie te danken voor hun inzet en een eervol ontstlag aan te bieden

 5. Wat ik meer wil zeggen is dat op Curacao vaak het hele verleden van iemand erbij wordt gehaald: bv dat meneer Lichtveld jaren terug dit of dat heeft gedaan en daarom zijn columns niets meer van waarde hebben. Dat vind ik niet terecht.

  Dat gebeurt over de hele wereld en nu met de woke cultuur worden mensen zelf ontslagen voor dingen die ze 15 jaar geleden hebben gezegt (Behalve Akwasi natuurlijk).
  Maar er is ook wel een verschil in iemand die een column schrijft of iemand die al eerder voor fraude is veroordeeld of iemand die elke keer laat zien niet de capaciteiten te hebben en dit gaat weer ten koste van de gemeenschap.

 6. @William: mee eens wij zijn hier niet de Emiraten waar er rijkdom in overvloed is en je banen aan F&F kan geven.

  Conclusie is gewoon dat Martina (en de rest van de directie) gewoon niet de juiste man voor deze job is. No offense. Niet iedere voetballer kan in de premier league spelen.

 7. Nog even een NB.
  Ik vind overigens wel dat als iemand constant faalt, en we zien helaas het laatste decennia dat het op allerlei plekken foutgaat je je daarover best mag uiten.
  We moeten ook wat dat betr eerlijk genoeg zijn om de voorgaande keren te becommentariëren. Het land Curaçao staat in brand, zonder hulp uit NL staat alles stil, op elk gebied, en dat is te danken aan de incompetentie, het zitten op plekken wat een bridge too ‘high’ is, het maar ook het blijven bevoordelen van friends & family. Dit moet gewoon een keer stoppen want hoe je het ook eens of keert, de burger is het slachtoffer, zij die wel dagelijks naar hun werk gaan wat de meeste van ons doen, maar ook die mensen die het zwaar hebben en dat is inmiddels bijna 40% van de bevolking.
  Maar goed nog even een kleine toevoeging.

 8. @William ok dank!

  Let wel dat mijn opmerking natuurlijk niet geldt als mensen strafbare feiten hebben gepleegd. Als iemand fraude heeft gepleegd of moord (Bouterse) dan kan er wat mij betreft geen sprake zijn van een tweede kans, maar dat is geloof ik niet het geval bij Lichtveld of Martina.

 9. @CR
  Je hebt gelijk. Ik zal ook mijn leven beteren.
  Mocht ik een slip of the pen laten zien dan mag je mij op deze post wijzen.

 10. @William: eens dat het bijzonder vreemd is om iemand directeur te maken met een slecht track record, die ook nog eens geen ervaring heeft in het managen van een ziekenhuis. Aanstelling van Martina was dus onterecht.

  Wat ik hier wil zeggen is dat wij niet het hele verleden van deze man erbij te hoeven halen maar hem moeten beoordelen op zijn functioneren als ziekenhuis directeur. Dat functioneren is onvoldoende omdat er niet tijdig is bijgestuurd dus wat mij betreft is er behoefte aan een nieuwe wind/directie.

  Wat ik meer wil zeggen is dat op Curacao vaak het hele verleden van iemand erbij wordt gehaald: bv dat meneer Lichtveld jaren terug dit of dat heeft gedaan en daarom zijn columns niets meer van waarde hebben. Dat vind ik niet terecht

 11. Ik draai het even om, in het verleden behaalde disasters geven geen garantie voor de toekomst @CR.
  Ik geloof nl niet meer, in deze moeilijke tijden dat driemaal scheepsrecht is.
  Martina is op vreemde wijze zonder sollicitatieprocedure – toen naamgenoot Martina minster werd – bij ENNIA weggegaan na er een disaster te hebben achtergelaten vertrokken en een tijd als interim op een plek gezet die duidelijk boven de competentie ligt.
  Als men dit dan nog zou willen vergoelijken dat bygones bygones zijn dan vind ik dat wel erg vreemd.

 12. “CMC was te verwachen. Als je een fishfarm niet kan runnen, waaromwel een ziekenhuis.
  Google Elijas Fishfarm bonaire!”

  let bygones be bygones: dat iemand in vorige functies niet heeft gepresteerd, maakt die persoon niet perse ongeschikt voor een nieuwe functie (mensen kunnen van fouten leren)

  Feit is nu dat de huidige directie zijn taak niet heeft voldaan (directie = richting geven) en niet tijdig heeft ingegrepen en hiermee niet meer geschikt is. Time for a clean sweep at the top

 13. Vanaf aanvang bouw was natuurlijk te voorzien dat het ziekenhuis als een enorme molensteen om de nek van de bevolking zou komen.
  De ellende begon natuurlijk ook bij het SEHOS, die in 2019 een schuld van 127 milj. had.
  Hoe is dat precies verder gelopen, overgegaan naar de nieuwe Stichting van het cmc?
  Er werd een State of the Art gebouw neergezet door Ballast Nedam (die hebben hun geld allang eruit en iedereen die uit NL kwam betaald) met alles erop en eraan, van stralingsbunkers tot het grootste dialyse center van het gebied.
  Een zkh dat eerst gebouwd zou worden voor 200 milj euro waarbij nog een keer 100 milj werd ingepompt. En dit alles via de obligatielening van NL tegen een lul bedrag aan rente.
  Kijk wat een zootje ervan gemaakt is, een (idd) mislukte fishfarm directeur, iemand die van ENNIA kwam en er ook niets van gebakken heeft, geheimzinnig deed over wat hij nou eigenlijk binnenharkte jaarlijks. AL met al een disaster.
  Zoals ik begon het is een prachtig zkh mooier zul je het in het hele Carib gebied niet vinden, de service was goed, mijn vrouw was eind 2019 een weekje opgenomen. Prima verzorging, vriendelijk personeel mooie kamer en een geweldige specialist.
  Dus daar zul je mij niet over horen.

  Waar ik wel van kots is de salarissen die binnengeharkt worden door figuren die ik althans niet in dienst zou nemen, zowel SVB, CMC maar ook binnen deze overheid. Dan denk ik vooral aan de SG’s die zwaar overbetaald worden om over de ‘politici’ maar niet te zeggen.
  Ja van Rijn, daar ben jij er ook 1 van met je onkunde!
  Schaamteloos allemaal.

 14. CMC was te verwachen. Als je een fishfarm niet kan runnen, waaromwel een ziekenhuis.
  Google Elijas Fishfarm bonaire!

  Maar dank zij Suzy Romer is het wel een YDK en geen makamba op die positie!

 15. Wanneer gaat het tot de bevolking doordringen dat ze niet alleen dienen als stem vee maar ook als bargoning chips.
  De complete bevolking wordt gegijzeld door een stel criminelen.
  Nu is het met het stopzetten van de zorg.
  Daarna komen de uitkeringen en als laatste de politie.
  Dus als deze “crisis” wordt opgelost
  Of het losgeld wordt betaald dan komt de volgende.
  Chantage en kidnapping kunnen niet opgelost worden door betaling. Ze eindigden of in een tragedie of met de chanteurs, kidnapers achter tralies.

 16. SVB geen geld meer om behandelingen te betalen! CMC met handen in haar.

  Directeuren voor miljoenen, met inner circle!
  Je hebt er niets aan!

  CMC was te verwachen. Als je een fishfarm niet kan runnen, waaromwel een ziekenhuis.
  Google Elijas Fishfarm bonaire!

 17. de belangrijkste functie van een directie is richting geven en tijdig bijsturen. In dit geval is dat duidelijk niet gedaan. Je kan wel waarschuwingen afgeven maar als daar niets mee gedaan wordt dan moet jezelf het stuur in handen nemen.

  Het is mij onduidelijk wat deze directie zelf gedaan heeft om dit tekort te voorkomen of te verminderen. Hierdoor zijn zij ongeschikt om toekomstige issues tijdig en adequaat te voorkomen of behandelen

 18. Ik denk dat dit de gijzeling.
  Het ziekenhuis zegt dat het niet meer gaat
  SVB zegt dat het geen geld meer heeft
  En de regering zegt tegen Nederland,, dat komt er van als je de betaling opschort.

 19. De SVB betaalt dus niet meer oftewel binnenkort zit al het personeel van het ziekenhuis zonder inkomen, worden er geen medicijnen meer ingekocht en wordt de electriciteit afgesloten.
  Gaat lekker weer en dus zal men weer handje op gaan houden in Nederland. Ik zie maar 1 optie en dat is het ziekenhuis failliet laten gaan en dan een doorstart. Er is dan alleen 1 nadeel, de schuldeisers blijven met lege handen achter en dat gaat weer gevolgen hebben voor de pensioenen, de banken etc.

  Anders gezegd, er is geen enkele manier om deze bodemloze put in leven te houden, we zullen het gaan merken in de beschikbare zorg. Hebben straks een mooi pand, maar met alleen kapotte apparatuur en geen onderhoud.

  Maar ja, nos mes por niet waar ?

  Vandaar dat we dus een COHO nodig hebben, zonder lokale bestuurders er in. Die hebben immers ruim aangetoond niet in staat te zijn de boel op een integere manier te besturen.

 20. @E berdad. Bo tin rason. Pero no lubida ku PAR tabata esun ku despues a bringa pa kibra antias. No lubida ku ta e tres muhenan a hasi de todo pa 10-10-10 tabata e fecha ku antias mester a kibra. Ruman, e kosnan ku bo a bisa ta make sense sigur. Antias tabata florese, pero lastimamente a kibra Antias. Skucha i kompronde e kantika di Rudi Plaate hopi bon. Esun di mi ke sa. Bo skucha e letranan bo wowo ta jena ku awa si bo wak kon Korsou a bira. Swa Korsou tabata hopi bunita Isla i hopi dushi mes. Ta mal hendenan a kibra Korsou ruman. Bo ta kere ku un hospital nobo nobo asinaei bo no por duna kuido? Bo tin directie ku ta gana masha hopi sen mes, sin hasi un kos na drechi. Ban serio si

 21. Dia tur hende a kore vota pa kibra Antiyas Hulandes mester a wak tur e kosnan aki. Dikon boso ta kere ku a bini ku un Antiyas di 5 despues ku Aruba a sali? Y ta dikon Miguel Pourier a bini ku un Antiyas Restruktura y ta dikon boso ta kere ku PAR a bringa asina tantu pa Antiyas no kibra? Pa esnan ku no sa, Statuut tabata un trust. Y e trust ey tabata paga tur kos pa tur hende na Antiyas Hulandes plus Hulanda. No tabatin mester di kumpli ku ningun voorwaarde pa hanja sen. Ta gewoon tabata hanja sen kuminsamentu di anja pa tur kos. Te asta e hospitalnan, sanatorionan y otro luga di kuido tabata hanja sen pa duna un bon kuido. Awe trustnan a bira e pio enemigunan di Hulanda, Curacao etc. Y ademas nan no ta aksepta check ta ku digital currency di e bankonan so Hulanda y e demas islanan ta traha kune. Trust y check ta kana huntu. Y a la larga tur kos ta kaba pa Hulanda y e demas islanan tambe. 1 di januari Hulanda y e demas islanan lo no por kumpra remedi ni kuminda etc. Mester negosha tratadonan nobo ku e paisnan ku nan ta hasi negoshi kune pa por sigui kumpra of bende. Mi sa ku lo mi wordu tilda di ta papia koi kens. Pero CMC lo bai hanje forza ta sera su porta nan paso pa por mantene un hospital asina bo tin mester di por lo menos 300 millon dollar bai arriba pa anja y esei ta pa duna e kuido minimo y basiko. SEHOS tabata hanja tempu ku Antiyas Hulandes tabata konsisti di 6 isla 500 millon dollar pa anja. Y lo ta esei ta e sen ku e hendenan a mira pa desidi di traha un hospital asina luho y grandi y kita eerste y tweede klas y hasi tur hende meskos tantu riku y pober y lubida ku un hospital mester por paga su gastunan plus gana sen pa nan por a juda e pobernan tambe.

 22. Salaris van Martis en de top van de SVB ook niet betalen tot het einde van het jaar, en overmaken naar het CMC
  Verder, wat dacht CMC ervan om de salarissen van haar eigen top (Martina c.s) te korten tot normale proporties en daarmee te blijven doorgaan…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -