28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 17:35

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Amsterdam biedt excuses voor slavernijverleden

Persbureau Curacao

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die deze stap zet. Ook Rotterdam en Den Haag denken erover om excuses aan te bieden.
AMSTERDAM – Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft excuses aangeboden voor de betrokkenheid van het stadsbestuur bij het slavernijverleden.

De excuses worden aangeboden namens de bestuurders omdat hun voorgangers een grote rol hadden in de slavernij en in het tegenwerken van de afschaffing ervan. De slavernij werd in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk op 1 juli 1863 formeel afgeschaft.

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die deze stap zet. Ook Rotterdam en Den Haag denken erover om excuses aan te bieden.

Op landelijk niveau is dat voorlopig nog niet te verwachten.

- Advertentie -

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. In hoeverre kun je als / land, gebied of streek op basis van het historisch ver verleden direct verantwoordelijk zijn voor het heden en de onbekende toekomst? Kortom, wat is het juridisch kader waaraan de maatregelen worden getoetst en is dit een aansprakelijkheidsrecht?

  En wie kan dit toetsen? Een rechter die er weinig vanaf weet? Of een vooringenomen rechter?
  En hoe kan je bepalen of een land van nu welvaart heeft van toen. In 1945 was heel Nederland straatarm en heeft men het land moeten opbouwen. En met de Antillen. Daar is al veel geld naar heengegaan. Suriname was vrij welvarend toen Nederland wegging maar is men nu straatarm dankzij de familie Bouterse.

 2. Van de (ex) bestuurders van het eiland (die nog leven) hoef ik ook geen excuus wel een compensatie en niet naar mij of naar andere slachtoffers van hun wanpraktijken maar naar de staatskas zodat het eiland kan gaan werken aan een gezonde toekomst.
  Zij zijn rijk en krijgen, vaak nog steeds een uitkering uit de staatskas terwijl ze verantwoordelijk zijn voor de toestand van de huidige economie.

 3. Wanner gaan onze bestuurders, ministers, ex ministers etc excuses aanbieden voor 50 jaar bestuursterreur en extreme benadeling van het welzijn van de bevolking ten behoeve van de zakken van hun friendz en family!

  Alle transatlantic slavenhandelaren, -drijvers, en uitbuiters liggen al jaren onder de grond.

  Tijd om de huidige bestuursbeulen en uitbuiters aan te pakken.
  Forti, Willemstad, daar zitten ze allemaal.

 4. De vraag is of dit voorstel ook juridisch wordt getoetst op basis van historisch besef en toekomstig perspectief. Immers, de wandaden van landen in oorlogen of rebellie kunnen wachten op de precedentwerking van deze voorgestelde maatregelen. Dit zou effect kunnen hebben op de Noren ten tijde van de jaren 800-900, de Engelse, Spaanse, Franse en Portugese bezetting van gebieden in de middeleeuwen etc etc… In hoeverre kun je als / land, gebied of streek op basis van het historisch ver verleden direct verantwoordelijk zijn voor het heden en de onbekende toekomst? Kortom, wat is het juridisch kader waaraan de maatregelen worden getoetst en is dit een aansprakelijkheidsrecht?

 5. Ja en in het jaar 2103 gaat Berlijn (en andere Duitse steden) ook excuses aanbieden voor het nazi terreur in Nederland…..heel belangrijk….ik kijk er naar uit…ohhh wacht dat haal ik helemaal niet en ik heb de oorlog ook helemaal niet meegemaakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -