24 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 22:36

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Tweetalig onderwijs stimuleert beheersing vreemde talen

- Advertentie -
Uit het onderzoek blijkt dat de beheersing van het Nederlands als vak op SKAIH erg goed was, zo ook de beheersing van Papiamentu als vak op Albert Schweitzer.

Tweetalig onderwijs stimuleert de beheersing van een vreemde taal. Dat zei psychologe Nihayra Leona gisteravond tijdens het avondjournaal van TeleCuraçao.

Leona heeft 4 jaar lang de leerlingen gevolgd van de havo/vwo-scholen SKAIH en Albert Schweitzer waar tweetalig onderwijs wordt gegeven. Op SKAIH wordt in zowel Papiamentu als Engels les gegeven en op Albert Schweizer in Nederlands en Engels.

Uit het onderzoek blijkt dat de beheersing van het Nederlands als vak op SKAIH erg goed was, zo ook de beheersing van Papiamentu als vak op Albert Schweitzer.

Leona heeft haar onderzoek vorige week afgerond en hoopt de resultaten begin volgend jaar te publiceren.

- Advertentie -

Bron; ParadiseFM

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Dat er 4 jaar voor nodig is om “wetenschappelijk” te bevestigen dat vaardigheden toenemen als er in die vaardigheden lesgegeven wordt is opmerkelijk.
  Als het anders geweest was dan hadden we een doorbraak en zou globaal het educatie model op de schop moeten.
  Veel interessanter zou zijn de vraag hoever bevordert Papiamento By school de kennis overdracht in niet Papiamento vakken? Als een natuurkunde boek in het Nederlands of Engels is hoe goed is dan de uitleg in Papiamento?
  Hoe is het gesteld met het belang van Papiamento in het off island vervolg onderwijs?
  Hoe staat het met Papiamento VBO die een vervolg off island gaan doen?
  Het antwoord op die vragen zou aan een kant wel 4 jaar waard zijn, hoewel het net zo’n open deur is.
  Hoeveel beurzen worden nu versterkt voor hopeloze gevallen? En hoeveel van die gevallen zijn hopeloos door de persoon en hoeveel omdat er in Papiamento is lesgegeven?

 2. Artikel is niet volledig. Beide zijn Havo/vwo scholen dus in principe leerlingen die toch wel wat intelligentie hebben en daarom wellicht beter vreemde talen kan beheersen.

  Maar hoe zit in de scholen met lbo of mavo nivo? en de scholen waar veel van de probleem kinderen zitten.

 3. Weet niet wat de nut van dit onderzoek is, als ik 8 blauwe ballen en 2 rode ballen aselect uit een doos selecteer is de kans groot dat ik een blauwe bal selecteer.

  Zelf vind ik dit een vreemd onderzoek, er zijn andere factoren die hier een rol spelen. Sommige van deze leerlingen hebben waarschijnlijk allemaal toegang tot internet en kijken thuis waarschijnlijk naar buitenlandse zenders en hier speelt sociale factoren een grotere rol dan in een land als Nederland.

 4. Goh, zij had 4 jaar nodig om ergens achter te komen waar anderen ongeveer 10 seconden voor nodig hadden ?
  Dat belooft nog wat voor de rest van de besluitvorming.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -