27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 13:10

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Tweetalig onderwijs stimuleert beheersing vreemde talen

Uit het onderzoek blijkt dat de beheersing van het Nederlands als vak op SKAIH erg goed was, zo ook de beheersing van Papiamentu als vak op Albert Schweitzer.

Tweetalig onderwijs stimuleert de beheersing van een vreemde taal. Dat zei psychologe Nihayra Leona gisteravond tijdens het avondjournaal van TeleCuraçao.

Leona heeft 4 jaar lang de leerlingen gevolgd van de havo/vwo-scholen SKAIH en Albert Schweitzer waar tweetalig onderwijs wordt gegeven. Op SKAIH wordt in zowel Papiamentu als Engels les gegeven en op Albert Schweizer in Nederlands en Engels.

Uit het onderzoek blijkt dat de beheersing van het Nederlands als vak op SKAIH erg goed was, zo ook de beheersing van Papiamentu als vak op Albert Schweitzer.

- Advertentie -

Leona heeft haar onderzoek vorige week afgerond en hoopt de resultaten begin volgend jaar te publiceren.

Bron; ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Dat er 4 jaar voor nodig is om “wetenschappelijk” te bevestigen dat vaardigheden toenemen als er in die vaardigheden lesgegeven wordt is opmerkelijk.
  Als het anders geweest was dan hadden we een doorbraak en zou globaal het educatie model op de schop moeten.
  Veel interessanter zou zijn de vraag hoever bevordert Papiamento By school de kennis overdracht in niet Papiamento vakken? Als een natuurkunde boek in het Nederlands of Engels is hoe goed is dan de uitleg in Papiamento?
  Hoe is het gesteld met het belang van Papiamento in het off island vervolg onderwijs?
  Hoe staat het met Papiamento VBO die een vervolg off island gaan doen?
  Het antwoord op die vragen zou aan een kant wel 4 jaar waard zijn, hoewel het net zo’n open deur is.
  Hoeveel beurzen worden nu versterkt voor hopeloze gevallen? En hoeveel van die gevallen zijn hopeloos door de persoon en hoeveel omdat er in Papiamento is lesgegeven?

 2. Artikel is niet volledig. Beide zijn Havo/vwo scholen dus in principe leerlingen die toch wel wat intelligentie hebben en daarom wellicht beter vreemde talen kan beheersen.

  Maar hoe zit in de scholen met lbo of mavo nivo? en de scholen waar veel van de probleem kinderen zitten.

 3. Weet niet wat de nut van dit onderzoek is, als ik 8 blauwe ballen en 2 rode ballen aselect uit een doos selecteer is de kans groot dat ik een blauwe bal selecteer.

  Zelf vind ik dit een vreemd onderzoek, er zijn andere factoren die hier een rol spelen. Sommige van deze leerlingen hebben waarschijnlijk allemaal toegang tot internet en kijken thuis waarschijnlijk naar buitenlandse zenders en hier speelt sociale factoren een grotere rol dan in een land als Nederland.

 4. Goh, zij had 4 jaar nodig om ergens achter te komen waar anderen ongeveer 10 seconden voor nodig hadden ?
  Dat belooft nog wat voor de rest van de besluitvorming.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -