30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Jan Huurman schrijft boek over ervaringen op Curaçao

HomeNieuwsGezondheidParadiseFM | Jan Huurman schrijft boek over ervaringen op Curaçao

Voormalig inspecteur van de gezondheidszorg op Curaçao Jan Huurman heeft een boek geschreven over zijn ervaringen op het eiland. Het boek is getiteld ‘Inspectie Volksgezondheid: Ambitie, teleurstelling en botsing van culturen’, schrijft de Amigoe.

Huurman begon in het jaar 2012 als inspecteur gezondheidszorg. Een jaar later moest hij al het veld ruimen wegens een conflict met toenmalig minister van Gezondheid Ben Whiteman.

In 2017 (drie kabinetten later) keerde hij terug als inspecteur-generaal om weer een jaar later door toenmalig minister van Gezondheid Suzy Römer op non-actief gesteld te worden.

Huurman staat niet alleen stil bij deze twee gebeurtenissen, maar ook bij zijn ervaringen en bevindingen in de gezondheidszorg op Curaçao.

Bron: ParadiseFM

32 reacties

 1. @Meliuslegere schreef;
  “‘Echte Nederlanders’ bestaan niet: koningin Maxima heeft het zelf gezegd!!”

  Heeft ze inderdaad gezegd, maar dat heeft zij moeten bekopen met veel kritische reacties van Nederlanders die niet begrepen wat ze eigenlijk bedoelde met genoemde uitspraak.
  Natuurlijk waren er ook genoeg internationaal georiënteerde Nederlanders e.a. die wel degelijk meteen begrepen wat zij met die gewraakte uitspraak bedoelde te zeggen. Het was niet letterlijk bedoelt, de toentertijd door haar gedane uitspraak was zonder meer niets anders dan een intelligente uitspraak van een intelligente ‘vrouw van de Wereld’.

  Er bestaat natuurlijk ook nog zoiets als de Nederlandse geschiedenis, ‘in die zin’ bestaat de Nederlander dus wel. Net zoals ‘in die zin’ ook de Curaçaoënaar, de YdK of de Kurazoleño bestaat en zo ook de leden van alle andere bevolkingen van deze wereld (stammen, landen) die zich veelal vernoemen naar het land waar zij, hun ouders en/of eventuele grootouders geboren en getogen zijn.

  Suriname = Surinamer
  Zweden = Zweed
  Denemarken = Deen
  USA = Amerikaan
  etc & etc.

  Onderstaande verlichte reactie heb ik ergens gelezen onder een artikel dat handelde over identiteitsdenken / Identiteitspolitiek. Het is niet mijn reactie maar ik ben het er wel roerend mee eens.

  @”Ware het niet beter om de mensheid niet te verdelen in verschillende identiteiten? Wat is het nut om je af te zonderen van anderen? In het licht van de klimaatcatastrofe die op ons afkomt, zouden we onze identiteit niet veralgemenen tot het mens zijn?”

  Het zal natuurlijk niet zo gauw gebeuren. (Misschien wel als er een voor de gehele mensheid zeer bedreigende ontstaat.) Want mensdieren zijn gedoemd tot het bestrijden van elkaar en in het ergste geval het uitmoorden van elkaar.

 2. “‘Echte Nederlanders’ bestaan niet: koningin Maxima heeft het zelf gezegd!!”

  eens en de echte YDK bestaat daarom ook niet

 3. @Mano:
  Uiteraard heb ik e.e.a. gechargeerd, n.a.v. de suggestieve vraag van Cur.rev. :
  ‘..komt omayra niet uit Suriname?’
  Ik heb lang genoeg op Curacao gewoond om te weten dat heel veel mensen een ouder of grootouder hebben die ‘van buiten Curacao’ afkomstig is.
  En uiteraard zijn er in ieder land immigranten die na verloop van tijd te taal van hun ‘nieuwe woonland’ accentloos spreken.
  Ik moet wel zeggen dat ik een ‘soort radar’ heb voor het geringste spoortje van een Suri-accent (of gebruik van een bepaald woord of zinswending) zeker wanneer de spreker/spreekster zich uitdrukt in het Nederlands (wat ik ‘moeder L.’ met de tandarts hoorde spreken) Zij klonk in mijn oren als een dame, die keurig Nederlands sprak, met hooguit een licht Curacaos (zeker geen Surinaams) accent. Maar goed, ik kan me natuurlijk vergissen.

  ‘Er zijn trouwens ook Curaçaoënaars die accentloos Sranantongo kunnen praten’
  Ja, dat is mij bekend en nee: dat verbaast mij niet, ik ken ook een Marokkaan die Sranantongo spreekt. Een oud-collega afkomstig uit Koerdistan, hoorde ik Papiamentu spreken. Herstel: Papiamento (wink) want met een Arubaans accent plus bijbehorende swingende intonatie. Hij woonde samen met een Arubaanse dame.
  Mensen die in hun kinderjaren al kennismaakten met meer dan 1 taal, leren gemakkelijker meer talen.

  Ik ben het met je eens dat het allemaal grote nonsense is.
  Idd leeft de mens in zijn gedachten nog veelal in tribaal verband, met helaas de bijbehorende bekrompen denkbeelden en vooroordelen.
  Mijn Poolse schoonzoon wordt hier in Nederland vaak aangezien voor een Fransman, want Polen worden geacht korte, brede, halve analfabeten te zijn en goed te kunnen ‘klussen’. Een magere academicus die piano speelt, past niet in dat ‘beeld’. (wink)
  ‘Echte Nederlanders’ bestaan niet: koningin Maxima heeft het zelf gezegd!!

 4. “NEE CR, zij is geboren op Curacao en dus YDK. Wellicht is haar vader afkomstig uit Su (moeder zeker niet: kennisgemaakt in wachtkamer van tandarts, mevr. L. had geen spoor van een ‘Suri-accent’)”
  dank voor de toelichting Meliuslegere , hopelijk volgen meer Curacaonaars haar voorbeeld en gaan boeken schrijven zodat er meer transparantie komt en wij van elkaars ervaringen kunnen leren

 5. Huurman was een goed inspecteur.Hij deed zijn werk en hield niet zijn mond als hij iets aantrof dat niet deugde.De huidige
  ” inspecteur” zoals de titel van zijn positie zegt, moet inspecteren.Als hij dat doet,dan doet hij het niet bij shops die zogenoemde “natuurlijke producten” verkopen , veel van welke medische en geneesmiddelen eigenschappen hebben, die gevaarlijk voor de gezondheid zijn en die niet mogen verkocht worden anders dan in een apotheek.Waarom inspecteert hij deze niet?.De inspecteur staat zelf als vriend op de FB pagina van dit shop wat aan de Mahaaiweg ligt,en onder de eigenaar en directeur staat die geen enige kennis van gezondheidszorg weder geneesmiddelen heeft ondanks dat hij voormalige manager van 1 apotheek was,geen apotheker. Dat is pure nalatigheid van de huidige inspecteur. En als aangifte wordt gedaan, doet de inspecteur niks daarmee. Hoe moet dit genoemd worden?

 6. @Meliuslegere schreef;
  “(moeder zeker niet: kennisgemaakt in wachtkamer van tandarts, mevr. L. had geen spoor van een ‘Suri-accent’)
  Ik vraag me al jarenlang af na hoeveel generaties iemand geacht wordt een échte YdK te zijn! Mss kun jij me dat uitleggen!”

  Beste MeliusL.,
  het is volgens mij geen onmogelijkheid dat er tijdens een gesprek in het Papiamentu met een 50 jaar geleden naar Curaçao geëmigreerde Surinamer geen spoor te bekennen is van een Suri- accent. Jij zou het eigenlijk moeten weten toch? (wink)

  Pas een paar jaren geleden vertelde een voormalig jeugdvriendje dat zijn grootvader en zijn vader uit Suriname afkomstig zijn/waren. Ben altijd in de veronderstelling geweest dat zij ‘echte’ Curaçaoënaars waren, omdat bij hen thuis altijd in het Papiamentu werd gecommuniceerd. Zowel zijn pa, zijn moe en hun twee kinderen spraken alleen Papiamentu thuis. Moeder was YDK maar half Venezolana, maar zij moet ook goed Nederlands hebben gesproken gezien de baan die zij uitoefende. Ik heb die mensen echt nooit op een woordje Nederlands kunnen betrappen. Zij spraken papiamentu zoals de Ydk ook papiamentu spreekt.

  Dus het verbaasde me wel toen ik hoorde dat zijn vader als peuter naar Curaçao is verkast. Ik sluit niet uit dat zijn opa wel degelijk Surinaams-Nederlands moet hebben gesproken met de hem bekende Surinamers op Curaçao.

  Dus ja, het is mogelijk dat geëmigreerde Surinamers papiamentu zonder een spoor van een Surinaams accent ( zouden kunnen) spreken. Ik denk dat Leeflang’s moeder best Surinaamse zou kunnen zijn. Er zijn trouwens ook Curaçaoënaars die accentloos Sranantongo kunnen praten, misschien niet op Curaçao, maar wel in Nederland. Het zou je, als je het niet al wist, echt verbazen.(wink)

  @Meliuslegere schreef;
  “Ik vraag me al jarenlang af na hoeveel generaties iemand geacht wordt een échte YdK te zijn!”

  @Melius, ik vind het allemaal nonsense. Want wat is een echte YDK eigenlijk? Wat is een echte Nederlander, wat is een ‘echte’ Amerikaan en wat een echte Surinamer? Heeft meer met de cultuur te maken. Ik geloof ook niet dat je per se van funchi ku giambo moet houden om YdK te zijn, wij aten thuis niet bepaald ‘kuminda criollo’ van Curaçao. Mijn ouders waren niet bepaald gecharmeerd van Tambu muziek, hun ouders zeker niet. Maar maakt dat ons, mijn naaste familie en ik, dan minder YdK? I don’t think so! (wink)

  De mens is jammer genoeg nog steeds heel tribaal aangelegd, het zit in het dna. Nog steeds leeft de mens in stamverband. Men doet wel eens alsof alleen nog in Afrika, Azië of Latijns America stammen leven. Maar de realiteit is dat de gehele mensheid nog steeds in stammen onderverdeeld is.

  De volksstammen zijn tegenwoordig de bevolkingen van ‘Landen en eilanden’. Middels hun verschillende stamvlaggen, hun zogenoemde volksliederen, hun voetbalelftallen, hun stamtradities, hun legers van “beroepsmoordenaars tegen wil en dank” en hun weet ik veel wat nog meer geven zij aan tot welke stam zij behoren.

  Bij voetbalwedstrijden kijk ik soms met verbazing naar de voetballers, die arme jongens die heldhaftig uit volle borst het volkslied van (het land) ‘de stam’ die zij vertegenwoordigen, de stam waarvoor zij strijden, opdreunen. Vanuit mijn oogpunt een bijna surrealistisch beeld, soms moet ik erom lachen.(lol).

  Mijn gedachten, mijn mening, dus niemand hoeft het met mij eens te zijn. Dat is niet de bedoeling.

  Er is echt iets volkomen mis met de mens. Ik kan niet doorgronden wat precies. Ondanks al de duizenden antropologische en biologische studies en onderzoeken van en naar de oorsprong van het zoogdier ‘de mens’, blijft ‘de mens’ óók voor de heren geleerde biologen, filosofen en antropologen een volslagen mysterie.
  Dus welk mens is wat of behoord tot wat?

 7. Het maffe geblaat over wie hoe wat YdK, Surinamer, Nederlander, Amerikaan blijft aan de gang.
  We leven verdomme in 2021 l, de wereld staat in brand, mondiale energie crisis van heb ik jou daar, er wordt weer volop vervuild bij de Mangroves, en hier is de tijd stil blijven staan.
  Wanstaltig eigenlijk.

 8. Beste heren en dames, ik heb vaker laten weten dat na Huurman het opvallend stil is in de gezondheidszorg en de ene fout op de andere wordt opgestapeld en dat Dr., Siriving Kely een potje van maakt.

  Huurman is op een schofterig manier behandeld maar zo zit de politiek hier in elkaar als je hen of hun vrienden publiekelijk te kijk zet, pakken ze jou terug.

  Ben zelf ook bij bedrijven weggegaan waarvan ik dacht, het zo fijn zijn als anderen weten wat allemaal binnen dat bedrijf gebeurd maar op een gegeven moment had ik toch zoiets, “move on”.

 9. @Curacao revisited:
  ‘…komt omayra niet uit Suriname?’

  Hoewel de vraag gericht is aan iemand anders, wil ik er graag op reageren.

  NEE CR, zij is geboren op Curacao en dus YDK. Wellicht is haar vader afkomstig uit Su (moeder zeker niet: kennisgemaakt in wachtkamer van tandarts, mevr. L. had geen spoor van een ‘Suri-accent’)
  Ik vraag me al jarenlang af na hoeveel generaties iemand geacht wordt een échte YdK te zijn! Mss kun jij me dat uitleggen!

 10. “Landskinderen”
  Ze maken meer kapot dan je lief is!
  Insel air, Giro, Ennia, Alm, sehos/cmc, sentro pro arye, aqualektra, psb, acu, svb, curoil, etc

 11. Omayra heeft toch boek geschreven. En personaal non grata, smeerlap cooper zou hier graag heer en meester willen zijn, forget it bedrieger.

 12. “Huurman is geen landskind!
  Daarom heeft hij geen “recht van spreken!”
  waarom schrijven de landskinderen geen boeken?

 13. Huurman is geen landskind!
  Daarom heeft hij geen “recht van spreken!
  Huurman is tevens kundig!
  Daarom zijn zijn stellingen doordacht en onderbouwd.
  Huurman spreekt de harde waarheid uit!
  Iets waar de heren & dames doktoren, ministers, ceo’s geen baat bij hebben!
  Daarom is Huurman persona non grata
  Zijn harde waarheid prikt!

 14. ik ben het vaak eens met beflapas maar in dit geval niet:
  * huurman is 2 perioden op het eiland geweest en heeft dus wel ervaring
  * huurman is erg ervaren, dus kan op basis van zijn kennis en ervaring een goed beeld geven
  * uiteindelijk staat het iedereen vrij om een boek te schrijven
  * het is wel tekenend dat er niemand vanuit de artsen op curacao dit soort boeken schrijft. dan kan je als eiland wel heel erg verbolgen zijn dat een buitenstaander kritiek gaat leveren, maar waar zijn dan opeens de eilandskinderen? Waarom schrijven die geen boeken met hun perspectief?

 15. Bij @EClapas is het niet goed of het deugt niet.
  Zelden of nooit enige opbouwende kritiek. In dit geval slaat hij wederom de plank mis.
  Wordt vervolgd.

 16. @ ericplas, J.Huurman heeft het wel over puur eigen ervaringen,en niet zomaar
  over vermeende hersenspinsels,om hoe dan ook goedkoop te scoren.

 17. @ Ericlapas,

  Als er iemand was die de strijd aanbond tegen de gevestigde orde (lees: artsen, politici, bestuurders etc) dan was het Huurman wel.
  Hij had het niet zo op met alle heilige huisjes en verdienmodellen van de artsen (dubbel declareren etc). Was het niet Huurman die een arts op non actief stelde omdat zijn registratie niet in orde was ? Hoe kon die arts zolang werken met een verkeerde registratie ?
  En artsen die fouten maakten werden ook door hem aangepakt. Nu hij weg is horen we daar niet veel meer over.

  Dus ja, Huurman was wel wat het eiland nodig had………..iemand die niet bang was zijn mond open te trekken. En ja, de beste manier daarvoor was via de media, simpelweg omdat hij bij de minister geen luisterend oor kreeg. I.p.v. blij te zijn met een goed functionerende inspecteur (lees: iemand die zijn taak serieus nam) begon de minister de poten onder zijn stoel uit te zagen. Niet echt wat je ‘rugdekking’ kunt noemen, dus dan maar via de pers de minister voor het blok zetten. Maar ja, hier op Curacao is de lobby van familie en vrienden belangrijker dan integriteit, dus kon Huurman vertrekken.

 18. Huurman….the inside scoop on all (inter)personal cloak-n-dagger deals & corruptive practices within the gazillion florin healthmob @ Forti and elsewhere.
  Kortom…….een must read bestseller.

 19. @Joep Meloen, “Huurman heeft het beste voor met het eiland”. Daar moet ik wel om lachen, het is meer natrappen wat Huurman hier doet. Waarom zouden gepensioneerden zich hier vestigen en Nederlanders hier naartoe reizen als ze weten dat de kans groot is dat als ze voor een gebroken arm worden opgenomen ze zonder ballen het ziekenhuis uitkomen.

 20. ….”De waarheid mag niet op Curacao, daar zijn we allergisch voor. ( En het brengt niets op voor de happy few)”….

  °Tuna, 10 punten!
  Daaarom geen Coho, daarom is mijn alergisch voor controle inmenging, vreemde eenden;, onafhankelijken.
  Het verstoort hun feestje van graaiennenbsnaaien!!
  Men wil alles zelf verdelen, maar niet aan iedereen,, alleen aan “landskinderen” die f&f zijn!

  Landskinderen, landoplichters zullen ze bedoelen!

 21. @ Ericlapas,

  Huurman heeft het beste voor met het eiland en ziet dat corrupte politici alles er aan doen om het systeem te houden zoals het is. Zij willen hun verdienmodel niet kwijt en Huurman wil dat aankaarten, terecht.

 22. Het zal wel een boek zijn waar Jan Huurman terecht zijn op gekropte Gal over de YDK Doktoren in de gezondheidzorg duidelijk naar buiten zal schrijven, het boek zal later wel de naam krijgen. De Gezondheidzorg op Curacrim zit vol met Riool Ratten en is met wat dan ook wat voor soort GIF niet schoon te krijgen.

 23. Bolo Cooper zal hem wel tot `persona non grata` bombarderen. De waarheid mag niet op Curacao, daar zijn we allergisch voor. ( En het brengt niets op voor de happy few).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties