26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 09:33

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNU.nlNU | Nederland herdenkt doden op de Dam, in de Tweede Kamer...

NU | Nederland herdenkt doden op de Dam, in de Tweede Kamer en met digitale bloemen

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen.
Foto: ANP

Nederland heeft dinsdag tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van latere oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht. De Tweede Kamer stond erbij stil met toespraken en kransleggingen bij de Erelijst van Gevallen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam een krans gelegd. André van Duin hield na 20.00 uur een toespraak.

Ook de negentienjarige Amara van der Elst hield een voordracht. Na de herdenking op de Dam volgde een defilé bij het monument.

Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking in Amsterdam dit jaar plaats zonder groot publiek. Wel waren er zo’n honderd genodigden die verschillende groepen oorlogsgetroffenen vertegenwoordigden. Het ging om onder anderen vertegenwoordigers van het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers en omgekomen burgers, militairen en koopvaardijpersoneel.

Voorafgaand aan de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam was er een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller ‘t Hooge Nest, hield hier de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe.

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers in besloten vorm

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in besloten vorm herdacht. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden een krans bij het parlementsgebouw.

Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) legden een krans namens het demissionaire kabinet.

Ruim 5.500 digitale bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten

Dit jaar kunnen mensen wederom bij meer dan vierduizend oorlogsmonumenten een digitale bloem leggen. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei was dat voor 20.00 uur ruim 5.500 keer gedaan.

Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken”, aldus het comité. Mensen kunnen zelf bepalen bij welk monument ze een bloem willen leggen. Ze kunnen uit drie verschillende bloemsoorten kiezen: een rode gerbera, een witte roos of een blauwe iris. Ook is het mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.

Op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar werd eveneens stilgestaan bij de slachtoffers. De herdenkingslocatie in duingebied Meijendel bleef ook dit jaar gesloten voor publiek.

In Madurodam vond om 19.30 de Nationale Kinderherdenking plaats. Vanwege het coronavirus vond de herdenking in de miniatuurstad wederom in aangepaste vorm plaats.

Bron: Nu.nl

1 reactie

  1. Voor die dikke en zijn argentijnse golddigger, wil ik nog wel een digitaal bloemtje “leggen”, voor de rest van zijn Pedo fam. liever niet.
    Of heb ik nou tere zieltjes geraakt…….??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties