28 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 19:03

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Nederland herdenkt doden op de Dam, in de Tweede Kamer en met digitale bloemen

- Advertentie -
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen.
Foto: ANP

Nederland heeft dinsdag tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van latere oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht. De Tweede Kamer stond erbij stil met toespraken en kransleggingen bij de Erelijst van Gevallen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam een krans gelegd. André van Duin hield na 20.00 uur een toespraak.

Ook de negentienjarige Amara van der Elst hield een voordracht. Na de herdenking op de Dam volgde een defilé bij het monument.

Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking in Amsterdam dit jaar plaats zonder groot publiek. Wel waren er zo’n honderd genodigden die verschillende groepen oorlogsgetroffenen vertegenwoordigden. Het ging om onder anderen vertegenwoordigers van het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers en omgekomen burgers, militairen en koopvaardijpersoneel.

- Advertentie -

Voorafgaand aan de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam was er een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller ‘t Hooge Nest, hield hier de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe.

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers in besloten vorm

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in besloten vorm herdacht. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden een krans bij het parlementsgebouw.

Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) legden een krans namens het demissionaire kabinet.

Ruim 5.500 digitale bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten

Dit jaar kunnen mensen wederom bij meer dan vierduizend oorlogsmonumenten een digitale bloem leggen. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei was dat voor 20.00 uur ruim 5.500 keer gedaan.

Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken”, aldus het comité. Mensen kunnen zelf bepalen bij welk monument ze een bloem willen leggen. Ze kunnen uit drie verschillende bloemsoorten kiezen: een rode gerbera, een witte roos of een blauwe iris. Ook is het mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.

Op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar werd eveneens stilgestaan bij de slachtoffers. De herdenkingslocatie in duingebied Meijendel bleef ook dit jaar gesloten voor publiek.

In Madurodam vond om 19.30 de Nationale Kinderherdenking plaats. Vanwege het coronavirus vond de herdenking in de miniatuurstad wederom in aangepaste vorm plaats.

Bron: Nu.nl

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Voor die dikke en zijn argentijnse golddigger, wil ik nog wel een digitaal bloemtje “leggen”, voor de rest van zijn Pedo fam. liever niet.
    Of heb ik nou tere zieltjes geraakt…….??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -