27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 00:28

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Nederland herdenkt doden op de Dam, in de Tweede Kamer en met digitale bloemen

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen.
Foto: ANP

Nederland heeft dinsdag tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van latere oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht. De Tweede Kamer stond erbij stil met toespraken en kransleggingen bij de Erelijst van Gevallen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam een krans gelegd. André van Duin hield na 20.00 uur een toespraak.

Ook de negentienjarige Amara van der Elst hield een voordracht. Na de herdenking op de Dam volgde een defilé bij het monument.

- Advertentie -

Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking in Amsterdam dit jaar plaats zonder groot publiek. Wel waren er zo’n honderd genodigden die verschillende groepen oorlogsgetroffenen vertegenwoordigden. Het ging om onder anderen vertegenwoordigers van het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers en omgekomen burgers, militairen en koopvaardijpersoneel.

Voorafgaand aan de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam was er een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller ‘t Hooge Nest, hield hier de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe.

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers in besloten vorm

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in besloten vorm herdacht. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden een krans bij het parlementsgebouw.

Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) legden een krans namens het demissionaire kabinet.

Ruim 5.500 digitale bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten

- Advertisement -

Dit jaar kunnen mensen wederom bij meer dan vierduizend oorlogsmonumenten een digitale bloem leggen. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei was dat voor 20.00 uur ruim 5.500 keer gedaan.

Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken”, aldus het comité. Mensen kunnen zelf bepalen bij welk monument ze een bloem willen leggen. Ze kunnen uit drie verschillende bloemsoorten kiezen: een rode gerbera, een witte roos of een blauwe iris. Ook is het mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.

Op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar werd eveneens stilgestaan bij de slachtoffers. De herdenkingslocatie in duingebied Meijendel bleef ook dit jaar gesloten voor publiek.

In Madurodam vond om 19.30 de Nationale Kinderherdenking plaats. Vanwege het coronavirus vond de herdenking in de miniatuurstad wederom in aangepaste vorm plaats.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Voor die dikke en zijn argentijnse golddigger, wil ik nog wel een digitaal bloemtje “leggen”, voor de rest van zijn Pedo fam. liever niet.
    Of heb ik nou tere zieltjes geraakt…….??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -