27.5 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 11:29

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Ex-agent Derek Chauvin schuldig bevonden aan moord op George Floyd

Beeld: ANP

De Amerikaanse oud-politieagent Derek Chauvin is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan het doden van George Floyd. De 45-jarige witte politieman duwde tijdens de fatale arrestatie in mei 2020 zijn knie bijna negen minuten lang in de nek van de zwarte Amerikaan, die daarbij kwam te overlijden. Over acht weken wordt zijn straf bekend.

De twaalfkoppige jury had negen uur nodig om tot een oordeel te komen. Chauvin werd na de uitspraak direct naar de gevangenis gebracht. Hij was eerder nog op borgtocht vrij.

Na de uitspraak braken buiten de rechtbank feesten uit. Verschillende Amerikaanse steden hadden zich de afgelopen dagen al schrap gezet voor massale bijeenkomsten.

De advocaat van de familie van Floyd schrijft op Twitter erg blij te zijn met het vonnis van de jury. Volgens Ben Crump vormt het feit dat een agent aansprakelijk wordt gehouden voor zijn daden een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis. “Gerechtigheid voor zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika.”

- Advertentie -

Vorig jaar maakten de beelden van de arrestatie veel los. In de Verenigde Staten en talloze andere landen werden enorme protestacties opgezet door de Black Lives Matter-beweging tegen racisme en politiegeweld.

De jury boog zich over onder meer de vraag waaraan Floyd is overleden. De verdediging van Chauvin beargumenteerde dat een overdosis Floyd fataal werd, maar die lezing werd door behandelend artsen, een forensisch patholoog en de autopsiearts weerlegd. Zij stelden dat een acuut gebrek aan lucht de doodsoorzaak was.

Ook moest de jury oordelen of het handelen van Chauvin te rechtvaardigen was. Volgens zijn politiechef brak hij met het lokale politiebeleid en ook andere rechercheurs en agenten stelden dat Chauvin geen reden voor de hardhandige arrestatie had. Zo zou het dreigingsniveau zijn geminimaliseerd doordat Floyd geboeid op de grond lag.

Feest barst los in Minneapolis na veroordeling ex-agent
Feest barst los in Minneapolis na veroordeling ex-agent

Ook oud-collega’s van Chauvin vervolgd

- Advertisement -

Drie andere agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Floyd worden later dit jaar vervolgd. Op 23 augustus begint het proces tegen Tou Thao (35), J. Alexander Kueng (27) en Thomas Lane (38).

Zij werden na Floyds dood alle drie ontslagen en opgepakt en zijn inmiddels vrij op borgtocht. De agenten zullen door de uitspraak in Chauvins zaak waarschijnlijk worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. Daarop staan straffen tot veertig jaar cel.

Biden hoopte op ‘juiste vonnis’

Het beladen proces werd wereldwijd op de voet gevolgd. De Amerikaanse president Joe Biden vertelde eerder nog dat hij de hoeveelheid bewijs in de zaak “overweldigend” vond en vertelde te bidden voor “het juiste vonnis”.

Biden en vicepresident Kamala Harris zullen later op dinsdag (lokale tijd) het volk toespreken. Volgens het Witte Huis heeft de president met de nabestaanden van Floyd gebeld en hun verteld “heel erg opgelucht” te zijn. De president heeft beloofd de familie snel uit te nodigen in het Witte Huis.

De VS leidde een enorme veiligheidsoperatie om het proces in goede banen te leiden. Ruim vierduizend manschappen waren in Minneapolis aanwezig, waaronder drieduizend militairen van de National Guard. De autoriteiten proberen onder meer buitensporige reacties op het vonnis in de kiem te smoren.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -