27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 03:27

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Rekenkamer geen toegang tot benodigde informatie


De Algemene Rekenkamer (AR) loopt sinds 2013 tegen problemen aan. Dat zei Amerigo Thodé gisteren in een Statenvergadering. Bij officiële wet- en regelgeving is AR de entiteit die alle onderzoeken uitvoert voor de Staten. De AR heeft autorisatie om alle inkomende en uitgaande gelden van Curaçao te onderzoeken.

Thodé zei tijdens een vergadering van de Centrale Commissie dat in hetzelfde jaar de Staten de AR de opdracht gaven om onderzoek te doen naar de Centrale Bank, maar de AR kreeg geen toegang tot de informatie. Later werd duidelijk dat een private instelling het onderzoek naar de Centrale Bank wel kon doen.

De AR bleef echter tegen problemen aanlopen, want in 2015 en 2016 gebeurde hetzelfde toen er een onderzoek naar UTS gedaan moest worden. Ook hier werd de AR de toegang geweigerd, dit keer zelfs na een gerechtelijke uitspraak. Hetzelfde gebeurde bij PSB Bank en FKP.

Thodé kwam destijds met een voorstel de wet, waaronder de AR valt, aan te passen. Op die manier zal bij wet zijn vastgelegd dat de AR iedere instelling/entiteit mag binnentreden wanneer de regering dit wenselijk vindt.

- Advertentie -

Dit voorstel ligt er sinds 2017 en op basis van de Staten-verslagen wordt duidelijk dat de situatie tot op heden niet veranderd is. Op het moment dat de wet aangepast wordt, zal de AR eindelijk echt aan de slag kunnen met haar onderzoeken. Dit betekent dat ieder bedrijf en iedere entiteit waarin de regering belangen heeft of subsidie geeft onderzocht kan worden.

Bron: Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. He konps swa, waarom vraag jij over rekenschap van de steun?
  Dat doen wij toch ook niet voor onze entiteiten.
  Jij begrijpt ons niet, toch wel?
  Het is heel makkelijk je vraagt geld, je krijgt geld. Zo gaat dat hier, ja toch wel?
  Wij doen niet moeilijk, toch wel?
  Jij doet moeilijk.
  Je moet niet moeilijk doen dan hebben we dadelijk geld tekort en moet ziekenhuis dicht
  Maar dat komt omdat jij moeilijk doet, toch? Wel?
  Niet moeilijk doen en dan blijft ziekenhuis open.
  Dus ziekenhuis dicht komt door jou toch? Wel?

 2. Precies @Dislect
  Het is en blijft het punt dat er jarenlang maar aangerommeld wordt met subsidies, niemand wil verantwoording afleggen want dan zou je friends & family kunnen benadelen.
  Daarom houdt de Staten ook geen toezicht zoals zou moeten. En zal het blijven doorgaan want niemand wil z’n handen branden.

 3. De rekenkamer is in het leven geroepen om verantwoording af te dwingen met cijfers.
  Alleen:
  Er is geen bestuurlijke verantwoordelijkheid
  Er is geen ministeriële verantwoordelijkheid
  En er is geen controle.
  Wat er wel is zijn salarissen voor ministers, top ambtenaren en bestuurders die geen verantwoordelijkheid afdragen en meestal onbekwaam zijn.

  Een minister, waarschijnlijk die van financiën is verantwoordelijk voor de uitvoering van de taak van de rekenkamer.
  Normaal zou de minister door de staten terverantwoording worden geroepen en als hij geen verslagen van de rekenkamer kan overleggen, ook niet binnen een redelijk termijn. Wordt hij naar huis gestuurd.
  Als entiteiten die afhankelijk zijn van subsidies en fondsen verstrekt door de minister geen inzage kunnen of willen geven gaat de geld kraan dicht.
  Maar dat is niet nos cultura.

 4. Goed van Thodé, dat mag wel gezegd worden. De PAR/MAN adeptness hebben er niet eens naar gekeken, want de vuile was van alle depts mag niet naar boven gehaald worden.

 5. “Het is typisch Curaçao, de Algemene Rekenkamer is in het leven geroepen om de inkomsten en uitgaven van Overheids entiteiten te controleren, maar mag de boeken niet inzien. ”

  klopt en ook wel typisch curacao dat mensen die hier werken of in de directie zitten gewoon doodleuk op hun stoel blijven zitten. Iedere directeur met de juiste skills en zelfvertrouwen zou dit issue 1-2 jaar aankaarten en bij geen verbetering lekker ergens anders gaan werken waar je wel serieus wordt genomen. Dat bij veel van dit soort instanties mensen gewoon blijven zitten, geeft ook wel aan welke kwaliteit hier rondloopt

 6. Het is typisch Curaçao, de Algemene Rekenkamer is in het leven geroepen om de inkomsten en uitgaven van Overheids entiteiten te controleren, maar mag de boeken niet inzien. Het is net zoiets als een waakhond aanschaffen, maar eerst alle tanden uit zijn bek trekken. “Anto si bo koba mama di hende pretu nan kier tuma bo na malu”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -