31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Kuzu: inwoners eilanden behandeld als tweerangburgers

HomeLandenBonaireNu.cw | Kuzu: inwoners eilanden behandeld als tweerangburgers

Tunahan Kuzu, fractievoorzitter DENK, vindt dat inwoners van de eilanden behandeld worden als tweederangsburgers. Dat zei Kuzu in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting Koninkrijksrelaties/ BES-fonds.

Kuzu schetste tijdens de begrotingsbehandeling een veranderend beeld sinds 10 oktober 2010, toen de staatskundige structuur van de eilanden veranderde. “Over de armoede voor de Caribische inwoners zijn moties in de Kamer ingediend. Uit rapporten van de Ombudsman blijkt dat dertig procent van de bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba in armoede leeft”, zegt Kuzu.

Door de aanpak van het kabinet-Rutte is er een toename van huishoudens die onder de armoedegrens leven. Kuzu: “Op elk eiland leeft bijna vijftig procent van de inwoners onder de armoedegrens. Kinderen worden gedwongen om te stelen, criminaliteit in te gaan of de escortwereld te betreden.”

Het Denk-kamerlid is benieuwd wanneer de vaste lasten op de eilanden betaalbaar worden en wanneer de inwoners recht hebben op een sociaal minimum. Kuzu heeft in de Tweede Kamer verschillende vragen gesteld over de omstandigheden op de eilanden. Hij wil hierop een reactie van een bewindspersoon.

Het kabinet heeft 470 miljoen aan de Wereldbank gegeven voor de wederopbouw van Sint Maarten. Door de afwezigheid van assistentie is hier weinig van terechtgekomen, vindt Kuzu. “De inwoners van dit eiland leven in heftige omstandigheden, terwijl de medewerkers van de Wereldbank die belast zijn met de uitvoering hiervan rustig doorbetaald worden vanuit het fonds”, aldus Kuzu.

Volgens Denk is Sint Eustatius in 2018 aan de kant gezet. Nederland heeft nog steeds het bestuur in handen.

Bron: Nu.cw

11 reacties

 1. Het Curacaohuis is een perfecte afspiegeling van wat regeringen en corrupte ambtenaren al jaren doen.
  Ze doen niets bijzonders naast zich netjes aankleden en evenementen aflopen, verdienen bakken met geld en hun eerste daad: nog meer Familie aantrekken. Liefst net zo “incapabel”.
  Het overheidsapp zit vol politieke familie en vrienden!

 2. @ John C, en off topic,
  De reden dat het op het eiland slecht gaat wordt nu weerspiegelt in het Curaçao huis.
  De ministers kiezen hun adviseurs, hoofden van dienst, directeuren, niet op basis van hun kennis en kunde maar op basis van F&F principe. Die F&F doen het zelfde. Zo gaat dat naar beneden. Tot dat de werkvloer meer kunde heeft als zijn directe baas en de baas daarboven.
  Het wordt zelfs zo triest dat de gemiddelde werknemer niet naar volle capaciteit mag werken want dan valt het op dat F&F niets doen of kunnen.
  Dat is de situatie waarin we zitten.

 3. @john c, een minister, dus ook de gevolmachte minister, wordt niet gekozen maar door de coalitiepartijen “verheven”.
  Dat hij “afgemaakt” wordt heeft zijn oorzaak in zijn ervaring en de plaatsing van zijn familieleden als adviseurs.
  Het Curaçao huis is daarmee een afspiegeling geworden van het bestuur van het eiland. Ministers worden “verheven” en stellen geen zake kundige personen aan maar vrienden en familie.
  De rekening van deze “onbekwaamheid” komt voor rekening van de bewoners.
  En dan is het toch niet gek dat een deeltje van de bewoners/belanghebbende ageert. Tog?

 4. Donderdag, 14 oktober 2021/18:10
  Meneer Kuzu is Tweede Kamerlid. Wij “Antillianen” hebben een “”gevolmachtigde”” Minister. De manier waarop deze pas gekozen Minister werd bejegend door op de Antillen of elders woonachtige “”Lands”kinderen maakt de keuze tussen Kuzu en onze
  Minister, afgemaakt door deze stuurlui aan “”wal””, heel erg makkelijk en vanzelfsprekend.

 5. Kuzu wil de YDK stem krijgen?

  Dit van een man die de holocaust ontkent, vreemd gaat en iedereen bedreigt die hier mee wat wilde doen, schoothondje van Erdogan, zelfs Sylvana Simons was bang van hem.

 6. “Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen”. Deze partij is zo fout als het maar kan, deze man is van seksuele intimidatie beschuldigd. Machtmisbruik tegenover een vrouwelijke allochtoon terwijl die juist in een kwetsbare positie zitten en moeilijk op de arbeidsmarkt hebben. Hoe walgelijk kan iemand zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties