31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

HomeLandenArubaNu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of...
Veel inwoners van Curacao hebben een ABN Amro-bankrekening om bijvoorbeeld pensioen of AOW betalingen te ontvangen.

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank heeft dan wel een zorgplicht en kan rekening alleen opzeggen met een goede onderbouwing maar, zo zegt de minister, een bank mag allereerst zelf bepalen met wie zij een zakelijke relatie aangaat of voortzet.

Dat blijkt uit een reactie van minister Wopke Hoekstra op een brief van een burger, L.H., die ageert tegen het plan van ABN Amro om betaalrekeningen van klanten op Curaçao en de andere eilanden – met uitzondering van Aruba – te beëindigen.

De minister heeft naar aanleiding daarvan een gesprek gehad met de ABN Amro en uit de toelichting hierop in zijn brief aan de Tweede Kamer blijkt duidelijk hoe hij er in staat: “Het is allereerst aan een bank zelf om haar strategie te bepalen en te bepalen met welke cliënten zij een zakelijke relatie aangaat of voortzet. Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een bank verplicht om risico-inschattingen te maken en daar het klantenacceptatiebeleid op af te stemmen.”

Een verhoogd risico betekent niet dat een groep klanten categoraal geweigerd moet worden, voegt Hoekstra daaraan toe. De bank heeft wel een zorgplicht en kan een rekening alleen opzeggen met een goede onderbouwing en met oog voor de belangen van de klant. Maar volgens de minister is het sluiten van de rekeningen voorlopig uitgesteld en mocht het toch doorgaan, worden klanten, tot zes maanden zonodig, begeleid bij het overstappen naar een nieuwe betaalrekening.

Vorige maand werd bekend dat de ABN Amro het opzeggen van rekeningen in het Caribisch deel van het Koninkrijk voorlopig heeft opgeschort met het oog op het initiatiefwetsvoorstel Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland van het D66-Kamerlid Sneller. In deze wet wordt geregeld dat ook Nederlanders buiten de Europese Unie, onder voorwaarden, recht hebben op een Nederlandse basisbetaalrekening.

Nu.cw vroeg een woordvoerder van de bank toen of de opzegging van bankrekeningen definitief van de baan lijkt te zijn. Dat is nog niet het geval benadrukte de woordvoerder toen; de opzegging staat nog steeds ‘on hold’, er is nog geen definitieve beslissing genomen.

Bron: Nu.cw

12 reacties

 1. @Lucas:
  ‘..kan een in Europa domicilie hebbend persoon een rekening openen bij de MCB’

  Zelfs een op Curaçao domicilie hebbend persoon met uitsluitend inkomsten uit Nederland, ondervindt problemen bij het openen van een rekening bij MCB.
  Ik heb het geprobeerd. Er werd mij opgedragen een verklaring van mijn werkgever en salaris specificaties mee te nemen.
  Ik heb geen werkgever, want ik ben gepensioneerd. Mijn bedrijfspensioen en AOW worden maandelijks gestort op de ING.
  In dat geval zou ik een verklaring van ING moeten meenemen:
  Daarop niet alleen welke bedragen er op mijn rekeningen stonden maar ook waar ze vandaan kwamen.
  Verklaring van de bankmedewerker voor deze eisen; ‘omdat u een buitenlander bent’
  Tja ‘s lands wijs, ‘s lands eer.

 2. @BrianS

  Lees net dat bijvoorbeeld Openbank de voorwaarde stelt dat je in Nederland woont.

  Andere genoemde instellingen zullen ook wel voor de eilanden beperkende voorwaarden hebben.
  ps kan een in Europa domicilie hebbend persoon een rekening openen bij de MCB?

 3. @BrianS
  N26, Openbank, Monese, Bunq.

  Jaja ik ken ze. Maar denk je dat zij het risico dat de ABNAMRO niet wil nemen, wel accepteren?
  Ook zij zullen moeten voldoen aan KYC.

  Bunq is sowieso niet bruikbaar want heeft niet de services van bv. ABNAMRO. Andere hebben soms ook onoverkomelijke voorwaarden: Nederlandse of Europese inwoner en zo meer.

 4. Heb weinig verstand van bankzaken. Maar ik vind het toch vreemd dat Hoekstra laat weten dat AbnAmro zelf bepaalt wie haar klant is of blijft. Dat zal in de meeste gevallen zo zijn, maar volgens mij heeft de Nederlandse overheid een hele dikke vinger in de abn-amro pap. Is het niet de Nederlandse staat die een aantal jaren geleden de abn-amro bank heeft overgenomen? Het was groot nieuws in Nederland.

  Maar los daarvan vind ik als trouwe abn-amro klant dat abn-amro zich als een schurkachtige bank aan het ontpoppen is. Een paar dagen geleden nog besloot genoemde bank het volgende; “ABN Amro rekent binnenkort kosten voor het pinnen bij een geldautomaat. Wanneer een klant meer dan 12.000 euro per jaar opneemt, rekent de bank straks 5 euro plus 0,5 procent per transactie over het opgenomen bedrag. Eerder werd bekend dat er kosten zouden worden gerekend vanaf 10.000 euro”.

  Tot zo’n 5 jaar geleden waren overschrijfformulieren (chequeboekjes) en portvrije abn-enveloppen gratis. Tegenwoordig betaalt men ongeveer 35 euro voor een chequeboekje plus ‘portvrije’ enveloppen. Er is veel kritiek van mensen die het voornamelijk van contant geld moeten hebben. In Nederland zijn er nog steeds zo’n kleine 3 miljoen mensen die om wat voor redenen dan ook hun geldzaken niet digitaal willen of wensen te regelen.

  Nibud-directeur Arjan Vliegenthart vindt dat de banken een ontmoedigingsbeleid voeren voor contant geld, terwijl zulk geld volgens hem voor veel mensen onontbeerlijk is. En ik hou ook van contant geld, ook al ben ik niet bepaald een laaggeletterde armlastige en nog lang niet bejaard. (lol)
  Zeg ik omdat men er in het algemeen vanuit gaat dat de meeste mensen die contant geld opnemen merendeels laaggeletterden zijn of lid zijn van de Nederlandse bejaardenclub. (lol)

 5. @Lucas: ‘…ING zegt: ook niet bij mij’ ???
  Dat heeft ING tegen mij nooit gezegd. Ik woonde de afgelopen 8 jaar op Curaçao. Ik kreeg wel ieder jaar een brief waarin naar mijn fiscaal woonland werd gevraagd.

 6. Haha, ABN heeft groot gelijk sat ze asap vertrekt, er zijn hier zat alternatieve banken. Die worden door locale kampioentjes gerund, dus zijn ongetwijfeld veel beter en brtrouwbaarder. Wie wil er nu onafhankelijk zijn?

 7. We hebben zelf toch ook banken?
  We willen toch autonoom zijn ?
  Zo min mogelijk met Nederland en Nederlanders te maken hebben?
  Typisch weer dit!
  Bankier gewoon lokaal:
  BdC , Giro, PSB, BDO Top banken met toppers van Managers

 8. ABNAMRO staat nog even toe dat je bij hun bankiert, maar dan wel tegen 842% hogere kosten. Van 1,90 naar 16 euri per maand per 1 juli 2021. Zou je haast denken dat ze erg coullant zijn….

 9. “……maar, zo zegt de minister, een bank mag allereerst zelf bepalen met wie zij een zakelijke relatie aangaat of voortzet”.

  ABNAMRO zegt: klant niet -meer- bij mij
  ING zegt: ook niet bij mij
  SNS zegt: ook niet bij mij
  RABO zegt: maar ook niet bij mij
  et cetera, et cetera

  Wat dan?
  Halfbakken -CDA-beleid van Hoekstra.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties