31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Dat Denemarken alle coronamaatregelen afschaft, is géén experiment

HomeNieuwsGezondheidNRC | Dat Denemarken alle coronamaatregelen afschaft, is géén experiment

Wouter van Loon

Ook in april 2021 versoepelde Denemarken de coronamaatregelen. Foto Ritzau Scanpix/Reuters

Reportage Geen mondkapjes, vroege sluitingstijden, QR-codes of quarantaineregels. In Denemarken zijn alle coronamaatregelen afgeschaft. De rest van Europa kijkt met ongeloof toe: hoe gaat het daar nu?

In Denemarken gelden in één klap geen coronarestricties meer. Het kan, zeggen experts. In de kroegen wordt al gefeest.

Snel kijkt verpleegkundige Malte Bryne om het hoekje van de zaal waar nieuwe coronapatiënten worden opgevangen. „Nee, er ligt niemand.” De afgelopen twee jaar kwamen er talloze coronapatiënten naar het Herlev-ziekenhuis, gevestigd in een voorstad van Kopenhagen. Soms kwamen er zo veel patiënten, dat ze door een andere ingang naar binnen gingen, ze moesten het hele ziekenhuis door worden gereden. De afdeling waar Bryne nu werkt, sluit binnenkort. Er zijn niet genoeg patiënten, zegt hij, terwijl hij zijn laptop erbij pakt.

Ja, er liggen nog veel patiënten in het ziekenhuis met een positieve test: in heel Denemarken gaat het om ruim duizend patiënten, evenveel als in de winter van vorig jaar. Maar vaak hebben ze een andere kwaal en is Covid-19 de „secundaire diagnose”. Brynes vinger gaat over het laptopscherm, met daarop het aantal coronapatiënten. „Kijk, dit is de spoedeisende hulp. Daar liggen drie patiënten met Covid. En hier, op de oncologieafdeling, liggen er vier. Op de longafdeling vijf en op de IC ligt er één.”

De nieuwe golf patiënten kwam maar niet

Kasper Iversen arts

Stemming volledig omgeslagen

Die laatste twee afdelingen lagen de afgelopen maanden soms vol met coronapatiënten. Nu liggen daar maar 6 van de in totaal 36 positief geteste patiënten.

In een maand tijd is de stemming in Denemarken volledig omgeslagen. Eind december bereidde het land zich nog voor op de mogelijk zwaarste periode van de crisis, toen de Omikronvariant in rap tempo dominant werd. „Ik maakte me grote zorgen voor Kerst”, vertelt Kasper Iversen, hoofd van de spoedeisende hulp in het Herlev-ziekenhuis. „We hebben weken op een nieuwe golf coronapatiënten gewacht, ze kwamen maar niet.” Omikron bleek veel minder ziekmakend.

Sinds deze dinsdag vindt de Deense regering het virus geen „bedreiging voor de samenleving” meer en schafte vanaf dat moment álle maatregelen af, van de vervroegde sluitingstijden tot het verplichte mondkapje en van de coronapas tot de quarantaineregels. Er zijn nog wél adviezen – blijf binnen bij klachten, of test jezelf voor je naar een drukke plek gaat – maar er zijn geen afdwingbare regels meer.

Het afschaffen van de regels moet zonder problemen kunnen, denken Deense experts. Ook Iversen verwacht geen grote problemen in de ziekenhuizen: „We kunnen het aan.”
Lees ook: Denen zien corona niet meer als een grote bedreiging

Gefeest tot diep in de nacht

Er werd naar 1 februari toegeleefd sinds premier Mette Frederiksen vorige week aankondigde dat de regels zouden verdwijnen. De barman, die zijn klanten voor elf uur ’s avonds naar huis moet sturen, de winkelier die lachend naar zijn mondkapje wijst, de docent aan de universiteit, die weer zonder beperkingen college mag geven – allemaal hadden ze het over 1 februari. Deze maandagavond bleven veel kroegen al ná elf uur open, er werd gefeest tot diep in de nacht.

In de rest van Europa wordt met ongeloof naar Denemarken gekeken: overal wordt versoepeld, in één klap alle maatregelen loslaten gebeurt nergens. Net als in Nederland kiezen andere landen ervoor stap voor stap meer activiteiten toe te laten, om er zeker van te zijn dat het virus toch niet zo snel om zich heen grijpt en de zorg overbelast raakt.

Tyra Grove Krause, hoofd van de infectieziektebestrijding bij het SSI (het Deense RIVM) maakt zich daarover geen zorgen. Ze baseert zich op de indrukwekkende hoeveelheid data die in Denemarken wordt verzameld. Nergens in Europa wordt zoveel getest – er zijn door het hele land ruim 450 teststraten, in Nederland ongeveer 155. Terwijl Denemarken 5,8 miljoen inwoners heeft en Nederland 17,5 miljoen.

Ook winkeliers in Kopenhagen keken uit naar de afschaffing van de maatregelen. Foto Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

Ook winkeliers in Kopenhagen keken uit naar de afschaffing van de maatregelen. Foto Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

In ‘real time’ meekijken

Bij vrijwel alle positieve tests wordt bekeken door welke variant die wordt veroorzaakt – in Nederland slechts bij een fractie. En waar in Nederland de verwerking van een positieve test, vaccinatie of ziekenhuisopname regelmatig met vertraging in het systeem komt, kan Grove Krause in real time meekijken met de resultaten van labonderzoeken en ziekenhuisopnames.

„Daar hebben we de afgelopen twee jaar veel baat bij gehad”, vertelt Grove Krause. „Dat was onze strategie: beslissingen nemen op basis van zo goed mogelijke data.” Dit leidde ertoe dat het tempo van vaccineren met de boosterprik in december snel opgevoerd werd. Er waren zelfs plannen de oudste Denen een vierde prik te geven. Die werden op het laatste moment afgeblazen, toen uit de data bleek dat Omikron minder ziekmakend was. Dat Denemarken nu alle regels afschaft, is volgens Grove Krause dan ook geen experiment, maar een beslissing die is gebaseerd op de verzamelde data.

Aan de voordeur

De Denen lieten eerder al alle regels varen: in september, toen daar de eerste vaccinatieronde was afgerond. Twee maanden later waren er, door een nieuwe variant, toch weer nieuwe maatregelen nodig. Het vertrouwen in de corona-aanpak bleef hoog, zag Gert Tinggaard Svendsen, hoogleraar politicologie aan de Aarhus Universiteit. Denen hebben – net als de inwoners van andere Scandinavische landen – een hoog vertrouwen in instituties, stelt Tinggaard Svendsen. „Dat is gunstig in de coronacrisis, omdat je niks hoeft af te dwingen: als je mensen zegt wat ze moeten doen, doen ze het ook, simpelweg omdat ze de politiek vertrouwen.”

De overheid ging met sectoren in gesprek: wat wil de horeca dat er gebeurt, wat hebben musea nodig? En er kwamen financiële steunpakketten. Het vertrouwen in de aanpak bleef daardoor hoog, stelt Tinggaard Svendsen. En dat heeft een versterkend effect. „Als je het idee hebt dat iedereen zich aan de regels houdt, doe je dat zelf ook sneller. Mensen gaan elkaar zelfs aanspreken als anderen dat niet doen. De tijd, de moeite en het geld die je anders zou steken in het handhaven, kun je dan in andere dingen steken.”

En dat doen de Denen. Komende weken wordt bij tienduizenden voordeuren aangebeld, met de vraag: ‘U heeft nog geen boosterprik gehad, wist u dat er morgen een bus in de wijk staat waar u zonder afspraak een prik kunt krijgen?’ Op de eerste dag komen er niet veel mensen, maar als zo’n bus een paar dagen in de wijk staat komen de vrienden, ouders en familie van degenen die de stap wel durfden te zetten óók, vertelt Helene Bliddal Døssing, verantwoordelijk voor de vaccinatieaanpak in de regio rond Kopenhagen.

Het is de succesvolle strategie waarmee Denemarken één van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld haalde. Døssing staat middenin wat tot voor kort de ticketbalie van het centraal station in de Deense hoofdstad was – de ruimte is omgebouwd tot vaccinatielocatie. Het is er bijzonder rustig, in de elf hokjes waar geprikt wordt loopt zo nu en dan iemand naar binnen.

„Je had de rijen in december moeten zien”, vertelt Døssing. Toen voerde de regio in twee weken het tempo op van 30.000 naar 300.000 prikken per week. „We hebben een paar weken hulp van militairen gehad, het was een gekkenhuis.”

Zo had, nog voor Omikron dominant werd, de helft van de bevolking een booster gekregen. Het tempo lag zo hoog, dat het nog sneller ging dan de toch al ambitieuze doelstellingen van de overheid.

Intussen worden nog vooral mensen geboosterd die afgelopen najaar besmet zijn geraakt – zij konden in december niet direct geprikt worden. De vaccinatielocaties sluiten nu één voor één, zegt Døssing.

Geen mondkapjes meer in het ov in Denemarken nadat de coronamaatregelen zijn afgeschaft. Foto Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

Ook in april 2021 versoepelde Denemarken de coronamaatregelen. Foto Ritzau Scanpix/Reuters

Slapende vaccinatiecentra

Helemaal klaar met corona is Denemarken nog niet: het aantal positieve tests loopt ook hier nog altijd hoog op, de afgelopen dagen werden dagelijks zo’n 50.000 mensen positief getest. Dat zorgt ook voor problemen in het Herlev-ziekenhuis – er mogen daar dan weinig coronapatiënten liggen, de hoge besmettingsgolf zorgt voor veel uitval onder verpleegkundigen.

„En er was in Denemarken al een groot tekort aan verpleegkundigen”, vertelt hoofdarts Iversen. Zijn personeel moet extra lange diensten draaien. „Ze krijgen extra betaald, maar iedereen is moe. Het enige dat ik kan zeggen is: nog een paar weken doorzetten, dan zijn we erdoor.”

Want dat de pandemie opnieuw een hoge opnamegolf in de ziekenhuizen zal veroorzaken, verwacht Grove Krause van het SSI niet. In het najaar kan er wel een nieuwe golf komen. En dan moet er mogelijk ook weer gevaccineerd worden. „Dat wordt een flinke uitdaging”, zegt Døssing. „We moeten nu slapende vaccinatiecentra opzetten, die we razendsnel kunnen uitbreiden als dat nodig is.”

Ze heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken. „We hebben het eerder gedaan. Er werkten hier veel gepensioneerde zorgmedewerkers. Die zeggen: je hebt mijn nummer, bel me als we weer nodig zijn.”

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. @Überwapper Lionfish

  Wauw, in nog geen 2 uur tijd stelt de Überwapper 2.700 bij naar 30.000 trucks en ik heb geen verstand van statistiek. Zijn Cororna-angst wordt mij steeds duidelijker.

  Hoe dan ook, dat het op jou geen indruk maakt, maakt geen helemaal indruk mijnsinziens.

  Dat het indruk maakt op de haat- en verdeeldheid zaaiende Trudeau, dat maakt pas indruk. Gezien zijn onlangs totaal ontspoorde toespraak is hij duidelijk in paniek over dit gebeuren en deze ‘held’ is met zijn familie ergens ondergedoken.

 2. Tja @satewappie, precies dat bedoel ik nu, een hele kleine minderheid dus die denkt dat ze met herrie schoppen indruk maakt. Laat het er in het extreme geval met wat wishfull wappiethinking 30.000 worden, dan heb je het nog steeds over minder dan 0.1% wappies die denkt dat ze vanwege hun wappieherrie veel belangrijker zijn dan de andere 99.9%. Statistiek is duidelijk ook niet je sterkste kant.

 3. @Überwapper Lionfish

  Het begon met 1.600 trucks en dat werd al na een paar dagen 36.000 trucks. Men anticipeert nu op 50.000 heavy trucks. Dan hebben wij het niet over de gewone auto’s en pick-ups die mee doen en de enorme hoeveelheden met vlaggen zwaaiende mensen op bruggen en langs de kant van de weg.

  Ongeveer 5 miljoen dollar sponsorgeld door crowd-funding is inmiddels binnengehaald. En het gaat maar door.

 4. @Sate. Geweldig knap dat je in een reactie van ruim 400 woorden geen enkel zinnig argument kunt geven. Je slaat echter de spijker op de kop. In canada zijn er 2.700 wappie truckers boosboos. Dat noem jij een van de grootste demonstraties ooit. Op een bevolking van 38 miljoen canadezen, is 2.700 truckers precies 0.007 % van de bevolking. Als we dat vertalen naar deze rots komen we uit op 11 (niet geheel toevallig het gekkengetal?), ongeveer alle wappies van deze rots hangen dus met andere woorden op dit forum rond. Inderdaad, een heel klein bekrompen kringetje wappies dus wat denk dat ze met hard scheeuwen de andere 99.993 % kunnen overbluffen van hun waanideeen. Ga verder slapen.

 5. NL eerst was het 25 tot 30% “met” corona. Nu is dat al 50%
  Gemiddelde leeftijd 84
  De oversterfte door wat werd die nu veroorzaakt toen ze begonnen met vaccineren en boosteren.
  Niet wordt aangegeven waaraan die mensen overlijden.
  Het uitstellen van behandelingen hoeveel doden heeft dat gekost.
  We zijn gewoon voor de gek gehouden.
  Wat gewoon een feit is dat als er elke dag 500 mensen overlijden en nu ergens rond de 10 nu waarvan de helft met cororna niet door dan is dat volsagen buiten verhouding.
  2,5 jaar verder en we zitten gewoon op aantallen gelijk aan griep.
  Vallen onder ouderen is een grotere doodsoorzaak.

  En stwiz je hebt zeker niks beters te doen in NL… Dan te kijken wie de meeste doden veroorzaakte.
  Nou ook daar ga je weer de fundamentele fout in.

  Who killed most. Geen van beiden. Want zelf deden ze niks. De stelling zou moeten zijn wie was verantwoordelijk te houden voor meer doden en dan ook moet je zeggen iedereen die hen ondersteunde.
  De oorlog en genocide die Hitler veroorzaakte of de hongersnoden door foute beslissingen werden ondersteund door een hele grote groep volgelingen.
  Hitler of Mao alleen is niks. en die doen ook verder niks persoonlijk.
  Het zijn de volgelingen.

  Dat is nu precies hetzelfde als met deze corono ideologie.
  Het wordt instant gehouden en ondersteund door een stelletje ego aso Eddy Mercury terror oudjes. Die koste wat het koste willen dat anderen zich aanpassen omdat zij denken risico te lopen. Tot en met kinderen vaccineren toe waarvan ook nu wordt toegegeven dat het medisch helemaal niet noodzakelijk is. Maar die instanties durfden dat niet eerder te zeggen uit angs voor represailles. dat is het waar gezicht van terror.

  En Fish roep eens boe voor de spiegel. Schrik je dan ?

 6. @ Lionfish schrijft over Loes en Tico: “Gelukkig begeven ze zich alleen in hun eigen bekrompen kringetje”

  Het is geen “kringetje”. De groep mensen die wakker worden is enorm en groeit dagelijks. Meer landen schaffen de maatregelingen af.
  Kijk bijvoorbeeld naar de bijzonder vreedzame ‘trucker’ demonstraties in Canada. Blijkbaar een van de grootste demonstraties ooit (ook al beweerde de NOS pas nog dat het een tiental vrachtwagenswaren -toppunt van fake nieuws overigens).

  Je noemt ze “bekrompen” m.a.w. mensen zonder begrip voor anderen, mensen die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is, mensen die niet erg ruim van opvatting zijn, kleingeestig.
  Niets van gemerkt. Integendeel: De persoonlijke integriteit, vrijheden, levensonderhoud etc. staan zwaar onder vuur door de op halve waarheden gebaseerde Corona maatregelingen en de bangerikken die voor deze propaganda vallen. Ze verdedigen dit alleen maar. Jij wilt ze hiervoor de (kompleet) mond snoeren en ze wegzetten als wappies (whatever that might be).

  Aan de andere kant, U leggen ze niets op. In princiepe verdedigen ze ook jou. Wees maar gerust bang hoor, je mag zoveel vaccins/boosters nemen als je wilt en jezelf zo vaak en zo lang opsluiten als je wilt. Al draag je 10 mondkapjes over elkaar, doe maar wat je niet kan laten.

  Dus wie is hier bekrompen?

  Mag ik u Überwapper noemen? (met dank aan uitleg wapper-deskundige Joseph S)

 7. Woehaa, aan de verknipte reacties van wappies @Loes en @Tico is zien dat zij inmiddels nogal heftig last van de nieuwe Zombiecron variant. Gelukkig begeven ze zich alleen in hun eigen kekrompen kringetje.

 8. Op mijn werk: 138 medewerkers. 123 “volledig” geprikt met het wonderdrankje van Pfizer. Onder die groep keer op keer uitval door ziekte of “positief” getest. Wie mag al jaren de werkdruk opvangen? juist ja de 15 “wappies, anti-vaxxers, complot aanhangers en gevaar voor de samenleving”. Wie zijn altijd op het werk en nooit ziek? Juist, voornoemde groep. Krijgen wij waardering? Nee natuurlijk niet, wij zijn immers associaal en wantrouwen de wetenschap en houden de maatregelen in stand. En zo is het bij veel meer bedrijven en landen. Ik hoor geen jubelstemming meer over Portugal wat het grote voorbeeld zou moeten zijn, want daar voerde een heuse generaal de regie wat ervoor zorgde dat 98% zich onder militaire dwang liet inspuiten. Ook geen jubelstemming over Israel dat het voorbeeld voor de wereld zou zijn en waar ook peuters plat worden gespoten. De zondebok was weer gevonden. Het kwam door een Zuid-Afrikaanse variant. Oh nee wacht dat moeten we nu politiek correct aanduiden want dat is oh zo belangrijk dus noemen we het “Omni loopt krom”. Steeds meer mensen zijn het zat en gaan de strijd aan tegen de dictators die hun ware gezicht hebben laten zien. Lafjes duiken die nu onder om vanuit hun bunker alsnog stoer te lopen doen, maar ze weten ook wel ” Gansch het raderwerk staat stil, indien de verzetstrijders dat wil”. Denemarken is een van de landen waar men ook wel inziet dat het genoeg is geweest. Nog nooit in de geschiedenis heeft men gehoord van een spuitje, waarbij je achteraf alsnog een beklap voor moet, je nog steeds moet testen, waar je nog steeds afstand moet houden, waar je in zeer korte tijd nog een extra spuit boven op moet nemen en waarbij je een barcode, gelijk zijnde een afgeprijsd artikel in de koopjeshoek, moet laten scannen. December 2020 heug ik mij nog dat er vele schapen liepen te blaten “gelukkig hebben we binnenkort een prik, zodat we van alles af zijn”. In 2021 werd er geroepen “1 prikje van Janssen en ga daarna maar lekker dansen” en ” de enige weg naar de verlossing is als je trouw je prikje neemt”. En nu in 2022 is het opeens “2 prikjes goed, 3 prikken beter”. Nou geef mijn portie maar aan fikkie, ik ben binnenkort bereikbaar in Denemarken. Heb al een huisje gevonden en een baan, binnenkort leef ik in vrijheid en niet meer onder dictatoriale regie.

 9. En Joseph,
  Vaag blijven zonder details en echte statistiek of artikelen of mening.
  Is wappie.
  Vaccinatie heeft niks geholpen.
  In tegendeel.
  Een explosie aan besmettingen van een ander variant.
  Dus vaccinatie als barriere is niks.
  De claim dat het de effecten verminderd, tja. Het placebo effect is ook van toepassing als 80 procent van de met een placebo gevaccineerden ook klachten claimed.
  Nu de media zegt dat omicron minder is.
  Zakt plotseling alles pijlsnel.
  Ik zeg je pandepaniek maakt mensen ziek.
  En ja griep is dodelijk.
  Dat was het altyd.

 10. Stawitz. Vluchteling.
  Hoe is het in Nederland.
  Mao. Onderdrukker ? Mass moordenaar.
  Tegenover Hitler.
  Nou dan moet je echt nog even terug de boeken in.

 11. Nou Kip pindasaus met aardappelen. Ik zal er nog een aan toevoegen.

  Ja vaccineer je zelf als je denkt dat je risico loopt. Liefst een keer of 3
  Houd het corona tegen nee. Kan je nog steeds besmetten ja. Zijn ongevaccineerden de grote verspreiders nee.
  En ik kan daar uit ervaring over mee praten.
  Verminderd het de effecten.
  Misschien, het is nog een vraag.
  Als je erin geloofd ja zeker. Het placebo-effect is sterk. Werkt het op langere termijn nee. Helpen boosters misschien maar met een snel muterend virus nee.
  Is een hoge vacinatie graad heilg nee. Kijk naar Israel.
  Is het een risico dat door vaccinaties andere versies dominant worden. Ja.
  Zijn er maatregelen geweest die echt hielpen eh nee. Geen enkele.
  Thuis opsluiten was het domste wat ze ooit konden verzinnen.
  In NL is toegegeven dat minimaal 30% met corona is en niet door.
  Zijn PCR test betrouwbaar nee. Zijn ze erg gevoelig ja.

  Nog steeds 80 plus loopt het thuis op en 80-90 plus echt ziek is 60 plus. Wat is het overlijdens risico is dat nu hoger dan griep , nee. Minder zelfs.
  Is er nog steeds griep, ja. Kan je daar aan dood gaan ja. 8 tot 12000 jaar lijks in NL. Zijn de totaal cijfers nu veel anders, nee.
  Is het een belangrijke doodsoorzaak nee.
  Dementie is 1
  Harten vaatzieken en kanker volgen.
  Is het aantal kanker gevallen fors gestegen in nl ja.
  Is de vergrijzing mede oorzaak aan dit alles , Ja.
  Zijn daardoor de cijfers vertekend ja.

  Dus heb je problemen en krijg je corona dan kunnen je problemen erger worden. Ja.
  Kan griep vaccinatie dingen gevoeliger maken, ja.
  Hebben de maatregelen in het grotere geheel geholpen. Nee.
  Er zijn meer lockdown slachtofers dan dat je corona slachtoffers gered hebt.
  Wat heb je bereikt. Miljarden schulden en onderwijsachterstand. Zorg achterstand psychische chaos en een chaos aan uitgestelde behandelingen.

  De jeugd die er nauwelijks last van heeft moet dat gaan betalen.
  En waarom, omdat een groep terror pandepaniek ego Edyy Mercury oudjes het voor elkaar kregen dat de politiek idiote ondemocratische maatregelen ging opdringen.

  Laten we nu per wet opdringen aan 60 plussers dat ze verplicht 1 km lopen elke dag. Dan krijgen ze weer de T-cel count en de weerstand van een 20 jarige. Verlichte vaccinatie wel maar geen verplichte echte oplossing, bewegen.

  Ja je kan wappie brullen maar geen enkele van die wappie brullers komt met referenties. Als je artikelen in Nature wil hebben daarover Of andere wetenschappelijke bronnen. Dat Kan.

  Stoppen met corona flauwekul.

  De slimme landen beginnen het nu te snappen.
  We zijn voor de gek gehouden door een hele kleine machtige groep.
  Die in Pandepaniek ging.

 12. @joseph S.
  Ik doe niet mee met corona vaccinaties ja of nee. Dat is een discussie zonder end
  Wat ik wilde zeggen is dat Denemarken de beperkingen los laat met hun motivatie dat ze een hoog percentage gevaccineerd en ge boostert hebben. En dat ze actief mensen aanspreken om, als ze nog niet geboostert zijn het als nog te doen.
  Dus als mensen het weghalen van de beperkingen, naar Deens voorbeeld, ook het voorbeeld van meer vaccinatie en een actieve benadering van on of onvolledig gevaccineerde op de koop toe moeten nemen.
  En dat is dus iets wat, door sommige, niet gewenst is.
  Wel het opheffen van beperkingen maar geen actief vaccinatie programma is niet het Deense model.

 13. FYI:
  Sra/sr Dislect geeft het zelf óók al aan: vaccinatie simuleren….

  Die klootzakken van Flow/Uts kwamen verleden week ook al met een ongevraagde sms of ik reeds een 3e spuitje had genomen of daar om verlegen zat…
  Simuleren is het woord bij ten tijde van deze pandanoia exact..
  Doen alsof ja… Alsof je het doet voor je medemens en niet voor de stakeholders… Alsof Flow/Uts begaan is met ons welzijn, laat me niet lachen aub…

  Pls beste “stakeholders” ga eens iets doen voor degenen die zijn geboren in de riool en loop ons niet langer zand in de ogen te strooien met mortaliteitscijfers die grotendeels gebaseerd zijn op delen van onzer populatie die reeds met “een been in het graf staan”…

 14. @Dislect…

  Wappies zijn mij niet bekend maar “wappers” zijn degenen die véélal wippen met een slappe bij mijn beste weten..

  Het feit dat u, de beste sra/sr Dislect loopt te pochen met de zg. vaccinatiegraad van het deense volk doet mij eea realiseren, te weten:

  Dat degenen die reeds langere tiid “wappen” daar klaarblijkelijk zéér veel moeite mee hebben en hun onverholen, doch ongegronde antipathie jegens de niet-wappers maar niet kunnen ondrukken…

  Zelfs nu het net zich omsluit rondom de meute, die zich ongelukkigerwijze in de luren heeft laten leggen ten tijde van deze pandanoia is zelfreflectie nog immer ver te zoeken bij het gros van degenen die werkelijk “genaaid” zijn.

  Schijnt het dat bepaalde “wappers” aangetast blijken te worden in hun vermogen een rationeel en emotioneel gebalanceerd betoog op te stellen…

  Beste sra/sr Dislect, uw posts alhier bij kkc getuigen vaak van een gróóts inzicht en mi bent u verre van dom, noch onwetend afgaande op eea (breed scala) waar u zich over uitlaat.
  Inzake deze pandanoia ben ik het helaas niet met u eens dus laat mij lekker geloven in mijn realiteit en die staat vooralsnog zéér ver af van het zg “wappen”.

  Angst en verdeeldheid zaaien hebben het immer goed gedaan om de bestaande zaken op zijn beloop te laten gaan nietwaar sra/sr Dislect?
  Waarom zou ú, als semi-intellectueel naar ik vermoed, sinds geruime tijd pensioensgerechtigde, alhier, deze niet te staven, volledig uit zijn verband getrokken angst voor het onbekende, voorheen “nieuwe sars- variantje” propageren????

  Yes, ik weet het antwoord reeds: WAPPEN, want sra/sra is een beetje ouder en heeft nooit sopi yuana durven eten noch écht te leven…
  De jongeren en ietwat méér out of the box denkenden moeten het dus maar ontgelden aangezien de angst om te sterven GROTER blijkt dan de DURF om óóit te hebben geleefd..

  Hopi sorry guys, the show must go on asap….

 15. Voor de wappies:
  Denemarken heeft een hele hoge inenting persentage en “Komende weken wordt bij tienduizenden voordeuren aangebeld, met de vraag: ‘U heeft nog geen boosterprik gehad, wist u dat er morgen een bus in de wijk staat waar u zonder afspraak een prik kunt krijgen?”
  Ze zijn dus ook actief bezig vaccinatie te simuleren. En het loslaten van de beperkingen ligt in die lijn.
  Misschien dat er hier ook een hogere vaccinatie graad herijkt moet worden zodat we de Denen kunnen volgen?

 16. Denemarken heft alle corona maatregelen op. Oostenrijk doet het tegengestelde en wil iedereen verplicht dwingen tot vaccineren met een spul dat overduidelijk waardeloos is. Waardeloos behalve voor de fabricant natuurlijk.
  Omicron is een gewoon griepje, niets bijzonders. Oostenrijk is het geboorteland van de grootste dictator en misdadiger ooit. Totalitaire onderdrukking is niks vreemds daar.

 17. Zoals te lezen in dit artikel, heeft Denemarken ook een ongekend hoge vaccinatiegraad, en ook zeer uitgebreide testfaciliteiten met IT-infrastructuur.

 18. Benieuwd of gans Denemarken nu als een “Wappie” wordt gezien? Uiteraard is er ongeloof bij de andere landen. Die hebben een veel te grote broek aangetrokken en moord en brand geschreeuwd. Nu toegeven dat het niet anders is dan een griepje, waar onder andere ondergetekende al vanaf maart 2020 over repte, is gezichtsverlies lijden. Mijn koffers staan inmiddels klaar, ik emigreer naar Denemarken. Een van de weinige landen met mensen met verstand.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties