30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 16:49

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Zwijgcultuur. Dat leer je bij het corps

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Laatste loodjes

Het Amsterdamsch Studentencorps zit traditiegetrouw in de penarie en heeft een bedrijfje ingehuurd dat verstand heeft van crisismanagement. Ik vrees een ervaren papa van een van de kinderen. Die hadden elkaar ontgroend en ontgroenen betekent bij het hoofdstedelijke corps dat je de feuten van andere kleuren voorziet.

Bont en blauw zijn favoriet. Volgens de senaat is er bij deze op het fascisme geïnspireerde gezelligheid niemand in het ziekenhuis beland. Dan is die gebroken arm waarschijnlijk gewoon gezet door een coassistent in de keuken van het studentenhuis aan de Keizersgracht. Zo word je een ervaren dokter. Hoe het precies zit zullen we nooit weten want er heerst binnen de vereniging een heerlijke zwijgcultuur. Daarom zal er niemand aangifte doen. Ook al is dat expliciet door de voorzitter van de senaat aangeraden. Ideetje van de crisismanager die ongetwijfeld het woord transparantie heeft gebruikt. Dezelfde transparantie die Tata Steel nu van de vervuilde daken in de IJmond schreeuwt. Er komt kanker uit de schoorsteen. Dat weten ze pas een week.

Ach ja, de zwijgcultuur. Bij het corps leer je dat. En hun ontgroeningen zijn jaarlijks komkommernieuws in een zich dood vervelend welvaartstaatje. Net als het geneuzel over onze jachtige koning en zijn knalfestijn. Want ik begrijp dat hij weer losgaat. De weerloze edelbambi’s zijn de komende maanden ouderwets het haasje.

- Advertentie -

‘Beetje dom’ noemde Maxima haar man ooit, maar dat ‘beetje’ kunnen we zo langzamerhand wel weglaten. Want als je reactie op een overduidelijk schrijven van landbouwminister Carola Schouten is dat je nog één keer drie maanden met je vriendjes ongegeneerd gaat piefpafpoefen op weerloos wild, dan heb je het leven niet helemaal begrepen. Dan ben je of een verwend nest of je bent in de groentijd op het Leidse studentencorps Minerva iets te hard aangepakt door een doorgefokte baron met zeven achternamen. Of je adviseurs zijn de drie mondkapjesmusketiers Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Die zwijgen ook nog steeds.

Majesteit, als een diepgelovige minister van die gezagsgetrouwe ChristenUnie zo’n brandbrief aan de door haar God benoemde vorst schrijft, is er echt iets aan de hand. Dan is er meer dan stront aan de koninklijke knikker. De middeleeuwen zijn echt voorbij. Zowel bij jou als bij de studentencorpora.

Je moet voor oudejaarsdag kiezen: of die onzin zelf gaan betalen en lekker doorgaan met het lessen van je bloeddorst of een vette subsidie van je volk blijven vangen en iedereen een wandeling in de dure natuur gunnen. Ik hoop niet dat je neef Bernhard je adviseur is want die bril schijnt niet graag te betalen. Dan worden het de komende maanden je laatste loodjes. Download voor het afkicken een paar van die vertederende filmpjes van je oom Pieter van Vollenhoven, die bijna dagelijks op Twitter laat zien hoe een moederzwijn zich liefdevol over haar biggetjes ontfermt. Zijn bejaarde aanhang zwelgt bij deze beelden en zal nooit snappen dat iemand die beestjes kapotschiet. Als hobby.

Of ik wil dat de koning vertrekt? Volgens mij wil hij het zelf. Het begon al toen hij midden in de pandemie schaamteloos zijn vrienden in het regeringsvliegtuig propte om in Griekenland zijn ordinaire speedboot te laten zien. Met daarna de totaal verbijsterde lakei Mark Rutte, die gelukkig van huis uit goed kan liegen en het daarom gewiekst voor hem opnam. Wat dat betreft heeft onze Willy mazzel dat Kaag zichzelf deze week kansloos buiten spel heeft gekwaakt en echt nooit premier zal worden. Dan moet je namelijk kunnen zwijgen. Zeker over Huis ten Bosch en omgeving.

- Advertisement -

Maar of de koning weg moet? Nee, wat mij betreft niets dan lof voor de Oranjes. Dankzij hen kan ik namelijk binnenkort weer gewoon aan het werk in het theater. Want de pandjesneef van onze koning vierde afgelopen weekend zijn stikstoffeestje in Zandvoort. En na dit uitbundige racefestijn met 70.000 huilende mannen durft geen enkele Hugo de Jonge de amusementssector nog een strobreed in de weg te leggen. Kortom: Leve de koning. Hulde voor zijn neef. En hiep-hiep-hoera voor de zwijgcultuur.

Bron: NRC Handelsblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -