29 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 08:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Eigenaardig

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Eigenaardig

De Rotterdamse meneer die naar Amsterdam toog om een eind aan het leven van Peter R. de Vries te maken is op de terugweg samen met zijn Poolse chauffeur aangehouden bij de afslag Leidschendam. Ik vind dat opmerkelijk omdat de aanslag een paar honderd meter van mijn huis plaatsvond en ik dagelijks uren op de Prinsengracht klem sta in een file achter een van de vele pakjesboeren, die bij minimaal zeventien buren aan moeten bellen eer zij hun pakketje kwijt kunnen. Kortom: de Pool en de rapper hebben geluk gehad dat ze niet al veel eerder zijn ingerekend.

Van zijn buren uit Maurik begrijp ik dat de Pool amper Nederlands spreekt. Hoe zal dat tussen de chauffeur en de rapper gegaan zijn in die zilverkleurige auto onderweg naar hun fijnzinnige klusje? Waar hadden ze het over? Wat vroegen de mannen aan elkaar? Heb je kinderen? Wat zijn je hobby’s? Nog vakantieplannen? Wie gaat er vanavond winnen? Italië of Spanje? Hebben ze geen seconde overwogen om terug te gaan? Niet gedacht aan hun vrouwen? Hun kinderen? Hun ouders?

Of was dat zielig voor de moordmakelaar? Lekker vak. Dat zet je niet op een bordje in je tuin. Ik denk ook niet dat zo’n man een website met tarieven heeft. Moordmakelaar! Er zijn dus mensen die dat op een dag worden. Of ben je het opeens? Van wie leer je het? Wanneer vertel je aan je ouders dat je eindelijk maatschappelijk geslaagd bent? Papa, ik ben moordmakelaar!

- Advertentie -

Terug naar dinsdag: ik maakte me op mijn Franse vakantieadres vrolijk over een foto van een soort schoolreisje. Lex en Max in Duitsland. Ze daalden van een vliegtuigtrap met in hun kielzog de ministers Sigrid, Hugo en Ank. De laatste had een vrolijk hoedje opgezet. Ik vroeg me af hoeveel fasten-your-seatbeltgrapjes er voor vertrek tegen Kaag gemaakt zijn. Vorige week vergat ik haar nog te vertellen dat Italianen ook een bloedhekel hebben aan het dragen van de autogordel en dat je in Napels T-shirts kunt kopen waar de gordel al op gedrukt is.

Napels de heerlijke stad waar de maffia het al jaren voor het zeggen heeft en waar je in een drukke straat zomaar voorgoed omver kan worden gekegeld omdat je te veel weet of te veel gepraat hebt. Dan moet je slapen.

Ik keek nog steeds naar de vliegtuigtrapfoto en vroeg me af of het keurige gezelschap toen al wist dat ze ’s avonds een vorkje zouden prikken met Sylvie Meis, die was uitgenodigd voor het officiële staatsbanket. Waarom? Om de avond nog enig cachet te geven? Begreep later dat Syl d’r jurk te bloot was. Ja, dat kan een serieus probleem zijn op dat soort avonden.

Eigenlijk was ik in de krant onderweg naar de sportpagina om me goed voor te bereiden op de halve finale van die avond. Ik had er zin in. Vooral in het volkslied van de Italianen. Als ze dat brullen vanuit de zolen van hun kicksen weet je al dat ze gaan winnen.

- Advertisement -

Toen ging de telefoon. En die van mijn vrouw. We hoorden paniek. Peter. Neergeschoten. Lange Leidsedwarsstraat. Daarna verdween ik snel in de jungle van het internet. Twitter, nieuwssites, NOS Journaal. En ik werd gebeld. Of ik hem kende? Ja, maar net als iedereen. We zaten niet ver van elkaar af in de Arena. En als ik in een talkshow zat was hij er toevallig ook. Want hij is al jaren elke avond twee keer op tv. En hij was ooit bij mijn voorstelling in Carré. Toen hebben we elkaar na afloop gesproken. Maar is dat kennen?

Wat ik van Peter vind? Ik vind hem eigenaardig. Met nadruk op ‘eigen’ en ‘aardig’. En in mijn ogen is hij moedig. Misschien wel overmoedig. Steeds dacht ik: dit loopt een keer verkeerd af. Dat las je terug in de eerste reactie van zijn zoon, die schreef dat hun grootste nachtmerrie werkelijkheid is geworden.

Wie er zondag in de finale spelen? Het kan me helemaal niks schelen. Ik fluister alleen maar zachtjes: “Hup Peter!”

Bron: NRC Handelsblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

WIK | Premier Rutte naar New York om Verenigde Naties toe te spreken

WelIngelichteKringen.nl DEN HAAG (ANP) - Vlak na het begrotingsdebat in de Tweede Kamer is premier Mark Rutte op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene...

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...
- Advertentie -