27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 13:57

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Waarom belastingparadijs Nederland ja zegt tegen het G7-akkoord

Nederland leed in Brussel onder een slechte reputatie, aldus Vijlbrief. “Terecht of onterecht, maar we hadden die reputatie.” | Illustratie Oxfam Novib

Nederland wil het nieuwe G7-akkoord over internationale winstbelasting ‘onverkort’ invoeren. Zonder uitzonderingen voor bepaalde bedrijven. Een opmerkelijk strenge aanpak voor een land dat nu nog bekend staat als een belastingparadijs. Vanwaar die ommezwaai?

Lange tijd golden er dankzij regeringsbeleid gunstige regels in Nederland voor grote bedrijven op het gebied van belasting. Zo gunstig, dat Nederland in 2009 al door de Amerikaanse toenmalige president Barack Obama een belastingparadijs werd genoemd, vergelijkbaar met landen als Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Die tijd lijkt op zijn einde te lopen. Demissionair staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief kondigde vandaag in een brief aan de Kamer aan dat Nederland wil deelnemen aan het nieuwe G7-akkoord.

- Advertentie -

Toch moet volgens hem nog wel het een en ander gebeuren, zegt hij in Nieuwsuur. “Het is een akkoord op hoofdlijnen. Die worden nu nader uitgewerkt door de OESO. De komende maanden gaat het langs de G20, en dan gaat het ook nog naar Europa toe.”

‘Belastingparadijzen zijn the dark side’

“Iedereen moet belasting betalen, ook grote bedrijven”, zegt Vijlbrief. “Het is echt slecht voor de belastingmoraal in dit land als mensen iedere dag de kranten openslaan en weer iets lezen over een groot bedrijf dat geen belasting betaalt.”

Bovendien leed Nederland in Brussel onder een slechte reputatie, aldus Vijlbrief. “Terecht of onterecht, maar we hadden die reputatie.”

Toch voerde Nederland jaren een beleid waar die reputatie van belastingparadijs vandaan kwam. Wat is dan de reden om daar nu vanaf te willen?

- Advertisement -

“Belastingparadijzen zijn the dark side“, zegt Vijlbrief. “Daar wil je niet bij horen.”

Een ander voordeel is volgens Vijlbrief is dat er door het nieuwe akkoord “meer geld binnenkomt”. Hoeveel dat precies is kan hij nog niet zeggen, maar hij verwacht dat het effect op de schatkist “in ieder geval plus zal zijn”.

Geen angst voor wegtrekkende bedrijven

Vijlbrief is er niet bang voor dat grote bedrijven wegtrekken, omdat het nieuwe tarief voor de meeste bedrijven volgens hem wel haalbaar is.

Dat grote bedrijven door het akkoord meer belasting zullen gaan betalen, is volgens Vijlbrief geen slecht nieuws. “Iedereen moet netjes belasting betalen. Als zij geen belasting betalen, betaalt iemand anders meer.”

De demissionair staatssecretaris ziet nog een struikelblok op het punt van de digitax, een belasting voor grote techbedrijven. Amerika wil hier, in het zicht van het nieuwe akkoord, vanaf. Europa is er juist een voorstander van.

“Dat is precies de uitwerking die we nog moeten gaan maken.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -