28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 09:30

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | ‘Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland’

Pfizer-kantoor in Nederland een soort “gigantische brievenbus-bv”

Vaccinproducent Pfizer sluist een groot deel van zijn winst weg via belastingparadijzen, waaronder Nederland, Luxemburg en Ierland. Dat meldt Follow The Money (FTM). In Nederland zou Pfizer zelfs helemaal geen belasting betalen, terwijl het bedrijf in Capelle aan den IJssel een kantoor heeft staan.

De Zuid-Hollandse plaats is de thuisbasis van de Nederlandse vennootschap van Pfizer, waar 220 mensen werken. Volgens FTM maakte de vennootschap de afgelopen tien jaar in totaal ruim 139 miljard euro winst en wordt er jaarlijks meer dan 36 miljard euro omgezet.

Farmaceut Pfizer heeft wereldwijd bijna 80.000 mensen in dienst, de meeste in de Verenigde Staten. Een bekend product van het bedrijf is Viagra, maar sinds vorig jaar staat de farmaceut vooral ook bekend als producent van een coronavaccin, samen met het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech. De medisch directeur van Pfizer Nederland schreef onlangs in de Volkskrant dat het bedrijf vanwege het vaccin een extra omzet verwacht van 21 miljard euro.

“Het gaat om enorme bedragen”, zegt FTM-journalist Henk Willem Smits bij radiozender BNR. “En die winst is onbelast.” Volgens hem is het Pfizer-kantoor in Nederland een soort “gigantische brievenbus-bv”. Door legale fiscale constructies hoeft de vennootschap in Capelle niets af te dragen aan de Nederlandse schatkist.

- Advertentie -

Smits noemt het “schrijnend” dat overheden met belastinggeld Pfizer-vaccins inkopen, maar dat het bedrijf daar zelf “geen stuiver aan bijdraagt”.

De farmaceut zegt in een reactie tegen FTM dat Pfizer in meer dan 150 landen over de hele wereld zaken doet. “Te allen tijde, en overal waar we actief zijn, houdt Pfizer zich aan alle boekhoud- en belastingwetten en betaalt het alle verschuldigde belastingen.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

 1. Zolang elk land een eigen belastingwetgeving heeft en met tax holidays of toelages kan werken zal je dit blijven hebben.

 2. Zoals gewoonlijk zijn dit soort berichten weer een beetje over simplified. Tegen propaganda af.
  Dat belasting verhaal is niet waar het om draaid.
  Pfizer is beursgenoteerd.

  67.30% is in handen van institutionele beleggers.
  En rond 32%-36% van de aandelen is in handen van 10 fonds investeerders.
  The Vanguard Group, Inc. 7.59%
  SSgA Funds Management, Inc. 5.01%
  BlackRock Fund Advisors 4.86%
  Capital Research & Management Co…. 4.78%
  Wellington Management Co. LLP 4.42%
  Geode Capital Management LLC 1.62%
  Northern Trust Investments, Inc.(… 1.20%
  Norges Bank Investment Management 1.09%
  State Farm Investment Management … 1.01%
  Morgan Stanley Smith Barney LLC (… 0.80%
  Dat soort dingen wordt wel belast.

  Nederlandse pensioenfondsen en banken horen tot de grootse ter wereld en hebben dus ook aandelen en handel.
  Dat de winsten daardoor niet naar 1 individueel land gaan is eigenlijk wel goed.
  Dus het is vestzak broekzak.

  De financiële wereld. Is money in een blender geworden. En geld/ elektronisch wordt gedrukt als water. Geld is bitjes in een computer geworden. En daar wordt naar hartenlust me gespeeld.

  Daarom kunnen westerse regeringen zo strooien met miljarden subsidies. Het is valuta windhandel geworden. De dollar is failliet eigenlijk de OPEC wilde allang overstappen maar wordt verplicht tegen gehouden. Het is handel. En de massa wordt beziggehouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -