27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:18

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | ‘Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland’

Pfizer-kantoor in Nederland een soort “gigantische brievenbus-bv”

Vaccinproducent Pfizer sluist een groot deel van zijn winst weg via belastingparadijzen, waaronder Nederland, Luxemburg en Ierland. Dat meldt Follow The Money (FTM). In Nederland zou Pfizer zelfs helemaal geen belasting betalen, terwijl het bedrijf in Capelle aan den IJssel een kantoor heeft staan.

De Zuid-Hollandse plaats is de thuisbasis van de Nederlandse vennootschap van Pfizer, waar 220 mensen werken. Volgens FTM maakte de vennootschap de afgelopen tien jaar in totaal ruim 139 miljard euro winst en wordt er jaarlijks meer dan 36 miljard euro omgezet.

Farmaceut Pfizer heeft wereldwijd bijna 80.000 mensen in dienst, de meeste in de Verenigde Staten. Een bekend product van het bedrijf is Viagra, maar sinds vorig jaar staat de farmaceut vooral ook bekend als producent van een coronavaccin, samen met het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech. De medisch directeur van Pfizer Nederland schreef onlangs in de Volkskrant dat het bedrijf vanwege het vaccin een extra omzet verwacht van 21 miljard euro.

- Advertentie -

“Het gaat om enorme bedragen”, zegt FTM-journalist Henk Willem Smits bij radiozender BNR. “En die winst is onbelast.” Volgens hem is het Pfizer-kantoor in Nederland een soort “gigantische brievenbus-bv”. Door legale fiscale constructies hoeft de vennootschap in Capelle niets af te dragen aan de Nederlandse schatkist.

Smits noemt het “schrijnend” dat overheden met belastinggeld Pfizer-vaccins inkopen, maar dat het bedrijf daar zelf “geen stuiver aan bijdraagt”.

De farmaceut zegt in een reactie tegen FTM dat Pfizer in meer dan 150 landen over de hele wereld zaken doet. “Te allen tijde, en overal waar we actief zijn, houdt Pfizer zich aan alle boekhoud- en belastingwetten en betaalt het alle verschuldigde belastingen.”

Bron: NOS

Artikel delen

2 reacties

 1. Zolang elk land een eigen belastingwetgeving heeft en met tax holidays of toelages kan werken zal je dit blijven hebben.

 2. Zoals gewoonlijk zijn dit soort berichten weer een beetje over simplified. Tegen propaganda af.
  Dat belasting verhaal is niet waar het om draaid.
  Pfizer is beursgenoteerd.

  67.30% is in handen van institutionele beleggers.
  En rond 32%-36% van de aandelen is in handen van 10 fonds investeerders.
  The Vanguard Group, Inc. 7.59%
  SSgA Funds Management, Inc. 5.01%
  BlackRock Fund Advisors 4.86%
  Capital Research & Management Co…. 4.78%
  Wellington Management Co. LLP 4.42%
  Geode Capital Management LLC 1.62%
  Northern Trust Investments, Inc.(… 1.20%
  Norges Bank Investment Management 1.09%
  State Farm Investment Management … 1.01%
  Morgan Stanley Smith Barney LLC (… 0.80%
  Dat soort dingen wordt wel belast.

  Nederlandse pensioenfondsen en banken horen tot de grootse ter wereld en hebben dus ook aandelen en handel.
  Dat de winsten daardoor niet naar 1 individueel land gaan is eigenlijk wel goed.
  Dus het is vestzak broekzak.

  De financiële wereld. Is money in een blender geworden. En geld/ elektronisch wordt gedrukt als water. Geld is bitjes in een computer geworden. En daar wordt naar hartenlust me gespeeld.

  Daarom kunnen westerse regeringen zo strooien met miljarden subsidies. Het is valuta windhandel geworden. De dollar is failliet eigenlijk de OPEC wilde allang overstappen maar wordt verplicht tegen gehouden. Het is handel. En de massa wordt beziggehouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -