28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 10:47

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Follow the Money: Nederlandse militairen oefenen illegaal in natuurgebied Curaçao

Het militaire oefengebied op Curaçao Facebook Defensie Caribisch Gebied

Het Nederlandse ministerie van Defensie gebruikt een beschermd natuurgebied op Curaçao als militair oefen- en schietterrein, terwijl daar geen vergunningen voor zijn aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Het gaat om een voormalige plantage op Curaçao, Wacawa. Op een kale vlakte daar werd in 2019 een militair oefendorp van zeecontainers gebouwd. Defensie deelde daar eerder deze beelden van op Facebook. Het is het belangrijkste oefengebied in het Caribisch gebied.

- Advertentie -

“Op dat terrein wordt met scherp geschoten”, zegt FTM-journalist Pepijn Keppel op NPO Radio 1. “Ook worden er mortiergranaten afgeschoten, anti-tankraketten afgevuurd en er wordt op open zee geschoten.” Een Antilliaanse vissersboot werd al eens geraakt door mitrailleurkogels.

Beschermd natuurgebied

Volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao is Wacawa een conserveringsgebied. Er leven zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals zeeschildpadden, vogels, vleermuizen en het Curaçaose witstaarthert, het grootste landzoogdier van het eiland. De gebieden zijn bestemd voor het “behoud en herstel van de natuurwetenschappelijke, historische, culturele en landschappelijke waarden”.

Uit documenten die Follow the Money heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) blijkt dat Defensie geen vergunning heeft aangevraagd voor de werkzaamheden en militaire oefeningen op Wacawa. De defensietop op het eiland wist daarvan, maar besloot de bouw toch door te zetten.

Curaçao heeft Defensie nodig

In het aanvraagformulier voor de vergunning staat dat er twee maanden gevangenisstraf en een boete van omgerekend ruim 2200 euro volgt als er zonder vergunning wordt gebouwd.

Volgens FTM-journalist Keppel kan het voor Defensie als consequentie hebben dat het oefenterrein moet worden afgebroken, maar wordt er door de Curaçaose autoriteiten niet ingegrepen. “Vooral ook omdat Defensie een belangrijke rol heeft op Curaçao. Nederlandse militairen verdedigen de kust en zorgen ervoor dat er niet te veel vluchtelingen op het eiland komen. Dus Curaçao heeft Defensie ook nodig.”

Het ministerie van Defensie zegt de “gang van zaken te betreuren en er alles aan te doen de situatie zo snel mogelijk op te lossen”. Defensie gaat ervan uit dat het gebruik kan blijven maken van het terrein.

Bron: NOS

Artikel delen

5 reacties

 1. Goede vraag zou zijn hoeveel Ronald Finies de overheid schuldig is aan niet afgedragen penningen mbt het verhuur v.h. terrein?

  Verder raad ik de reaguurders aan het volledige art te lezen.
  Uitermate verhelderend.

 2. Pfffff..gaan we over vergunningen beginnen?
  Er kon een hele “8-baan” gebouwd worden op Knipbaai, ZONDER vergunning. De PNP leidster Lar-money gaf 9 miljoen uit zonder ” vergunning”.

  Het hele toke de keda en “plachi” di dia had/heeft geen “vergunning”.!

  Overschreidingen van de ISLA /PDVSAzijn nooit aangepakt door de verschillende ministers! De grootste vervuiler van het eiland:

  Ziekenhuis dumpt onbewerkt gifwater in het milieu

  Laten we beginnen met een vergunning voor ministers/bestuurders en statenleden, nadat ze aantonen dat ze kunnen besturen/ deugen, 5 zinvolle woorden kunnen uitspreken zonder ahm, uhm, ahan , tok oewel etc kunnen zeggen

  Verschillende keren gaan kamperen op Wacao, brandschoon terrein! Itt tot vele andere delen van Curaçao waar overal troep ligt

 3. Deze journalist van FTM (what that may be…) probeert duidelijk te maken dat hij op het spoor is van fout geld (follow the money) inzake het oefenterrein bij Wacawa (bestaat al langer dan Peppie oud is) dat nodig is ter bescherming van burger en land Curacao. Mijn hemel wat een pretenties heeft deze man. Als je jezelf journalist noemt, doe dan in vredesnaam goed onderzoek en beperk jezelf niet als journalist door tendentieus te oreren over follow the money versus illegaal oefenen en vervolgens het te hebben over een natuurgebied met kwetsbare vogeltjes. Lees eerst goed welke overeenkomsten er gesloten zijn omtrent het gebruik van het terrein en onderbouw nu wie hier verkeerd gebouwd heeft (met een paar gestapeld containers op het al heel oude oefenterrein). Wat een gehaktbal is dit ventje…. Schrijf iets nuttigers..

 4. Aardig dat Follow The Money zich opwindt over vergunningen etc op ons eiland.
  Voor algemeen welzijn en milieu lijkt het me zinvoller dat ze het vergunningsgebeuren van de raffinaderij onder de loep nemen.
  Maar ja, de mensen hier zijn natuurlijk geen bedreigde diersoort

 5. Defensie moet maar eens in de archieven op zoek. Al decennia lang wordt daar geoefend, verschijnen regelmatig advertenties in de krant, ook met betrekking op schietoefeningen op zee, waarvoor vissers gewaarschuwd worden.
  Daar er regelmatig om een x aantal jaren een nieuwe commandant zeemacht op Curacao gestationeerd is zal men er van uitgegaan zijn dat de vergunning in het verre verleden door de overheid verstrekt is. (Anders moet men ook bij de overheid te rade gaan)
  Dat er containers geplaatst zijn die voor bepaalde oefeningen nodig zijn doet m.i. niets af van het oefengebeuren. Het zijn geen bouwsels die muurvast geplaatst zijn maar ten alle tijde verwijderd kunnen worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Tax-holiday Curaçao eerder afgegeven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania wijzigt tijdelijk de Tax-holiday regels voor investeerders. Daarmee moet het aantrekkelijker worden om naar Curaçao te komen en te...

Trouw | Belastingadviseurs melden duizenden mogelijke zaken van belastingontwijking

Dirk Waterval Multinationals en hun belastingadviseurs en notarissen hebben begin dit jaar ruim 4500 meldingen gedaan van hun eigen betrokkenheid bij mogelijke belastingontwijking. Sinds januari van dit jaar...

ParadiseFM | “Verwachte inkomsten uit nieuwe gokbelasting niet realistisch”

De inkomsten uit het belasten van de Curaçaose gokindustrie zijn niet realistisch en onvoldoende onderbouwd. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De krant beschikt over een advies van...

ParadiseFM | Amerikaanse basis heeft nieuwe commandant

De Amerikaanse Forward Operating Locations op Curaçao heeft een nieuwe bevelhebber in de persoon van Donald Morris. Hij verving vorige week John McCoy die tijdens een ceremonie...

ParadiseFM | Walvis- en dolfijnonderzoek gaande in Cariben

Er is al 3 maanden een uitgebreide walvis- en dolfijnonderzoek gaande in de Cariben. Zo schrijft de Amigoe. Het project wordt onder andere door het Wereld Natuur...

ParadiseFM | Curaçao opnieuw door IOC afgewezen

Curaçao is opnieuw afgewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door die beslissing loopt het eiland alweer een kans mis om een olympische status te krijgen. Door...
- Advertentie -