31 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | ABN Amro maakt excuses voor slavernijverleden

Het provinciehuis van Noord-Holland werd eind achttiende eeuw gebouwd door Henry Hope, op het hoogtepunt van zijn betrokkenheid bij de slavernij ANP

De slavenhandel had een groot aandeel in de geschiedenis van ABN Amro. Dat concluderen onderzoekers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in een rapport in opdracht van de bank zelf. Daarin worden twee achttiende-eeuwse voorlopers van ABN Amro bestudeerd: Hope & Co en R. Mees & Zoonen.

Deze voorlopers waren betrokken bij slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten die door slaafgemaakten waren gemaakt.

- Advertentie -

ABN Amro biedt “diepgevoelde” excuses aan voor deze betrokkenheid:
ABN Amro maakt excuses voor slavernijverleden: ‘Erkenning voor de nazaten’

Hope & Co was een grote financiële speler in de achttiende eeuw en volgens de onderzoekers een spil in de Caribische slavernij. Uit een reconstructie van de boekhouding blijkt dat ongeveer een kwart tot een derde deel van de opbrengsten van Hope & Co uit slavernij voortkwam.

Hope & Co en R. Mees & Zoonen zijn via diverse fusies verbonden aan het huidige ABN Amro. Dit is een zeer versimpelde weergave daarvan:

Hope & Co en R. Mees & Zoonen zijn via diverse fusies verbonden aan het huidige ABN Amro. Dit is een zeer versimpelde weergave daarvan:

Minstens vijftig plantages die met tot slaafgemaakten werkten kregen een lening van Hope & Co, waarbij slaafgemaakten als onderpand dienden. “In die lijsten staan schattingen van hoeveel elke persoon waard is, met naam en toenaam”, zegt onderzoeker Pepijn Brandon van het IISG. “Een mannelijke slaafgemaakte met een specifieke opleiding kwam voor een heel hoog bedrag in de boekhouding. Maar bij sommige mensen werd neergezet dat ze ‘van geen waarde’ waren: oude of gewonde mensen.”

Volgens de onderzoekers bemoeide Hope & Co zich nadrukkelijk ook zelf met de plantages. “Het waren geen investeerders op afstand, maar ze lieten zich uitgebreid informeren”, zegt Brandon. “Soms wilde het bedrijf dat de plantagehouder slaafgemaakten naar een andere plantage verplaatste, om de winst te verhogen. Gezinnen werden daardoor uit elkaar gerukt.”

De verplaatsingen stuitten op groot verzet van de slaafgemaakten. In één geval liet een plantagehouder Hope & Co weten dat het lastig was om de verplaatsingen door te voeren. Toch moest hij ermee doorgaan van de financier.

Henry Hope, één van de oprichters van Hope & Co, liet eind achttiende eeuw Paviljoen Welgelegen bouwen, waar nu het Provinciehuis zit. Dat was in de periode dat hij veel geld verdiende aan de slavernij.

Hoewel R. Mees & Zoonen een kleinere speler was, heeft ook dat bedrijf veel verdiend aan de slavernij. De onderzoekers schatten dat ruim de helft van de zeeverzekeringen waarbij het bedrijf bemiddelde, gerelateerd was aan de slavernij. Zo stond op de polis voor slaafgemaakten op een slavenschip in detail beschreven wanneer de verzekeraar zou uitbetalen.

“Er werd geen levensverzekering afgesloten voor de personen op dat schip, maar een schadeverzekering. Alsof het ging om goederen die schade konden oplopen tijdens de reis”, zegt Brandon. “Tot in detail werd uitgewerkt onder welke condities een vergoeding aan de slavenhandelaar zou worden uitbetaald.”
Roemrucht verleden

Het is volgens de onderzoekers lastig te zeggen wat ABN Amro precies aan de slavernij heeft verdiend, omdat er zoveel fusies tussen voorlopers zijn geweest. “Maar je kan wel zeggen dat ABN Amro zich beroept op het roemruchte verleden van de voorgangers uit de achttiende eeuw”, zegt Brandon. “Dit onderzoek laat zien dat je dat verleden niet los kan zien van het slavernijverleden.”

“In de meer dan 300 jaar geschiedenis van ABN AMRO heeft de bank veel om trots op te zijn”, zegt CEO Robert Swaak van ABN Amro in een reactie. “We erkennen dat dit verleden ook zijn schaduwkanten heeft. We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt.”

Volgens hoofdonderzoeker Pepijn Brandon was Hope & Co een spil in de internationale slavenhandel;

Voorloper ABN Amro was een ‘spil in het internationale slavernijweb’

Volgens Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), is het uniek dat een bedrijf op deze manier excuses maakt. “Tot nu toe deden alleen gemeentes dat, het is dus heel bijzonder. Ik waardeer het ook dat hij de pijn van de voorouders benoemt en concrete stappen wil nemen. Als een grote partij als ABN Amro zo’n boodschap omarmt, is dat een belangrijke stap in de strijd die we al twintig jaar voeren.”

Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van de Nederlandsche Bank (DNB) dat ook deze nauw betrokken was bij de slavernij. DNB heeft geen excuses gemaakt, maar denkt daar nog wel over.

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. Slavernij was en is iets ongeciviliceerds.

  Zullen we ons daarom maar inzetten op de Slavernij van vandaag de dag?

  Ook omdat wij er nog veel last van hebben van 150 jaar geleden kunnen wij juist nu helpen om hedendaagse slavernij aan te pakken.

 2. @.S.Bolivar, Ze wachten ook nog op geld van de Afrikaanse slavenhandelaars die in Europa witte slaven haalden en zij dit slaven verhandelde aan Arabische landen.

 3. Mooi, eerst mensen uitbuiten , deels uitroeien en daarna- 160 jaar later – even sorry zeggen.Het kost nu niks. Geen schadevergoedingen, geen rechtszaken. Goed geregeld en het klootjesvolk maar blij

 4. Grappig dat een bank zich bemoeide met de winst van plantages.

  Tegenwoordig zeggen ze dat Curaçao een hoog risico land is. In verband met het witwassen waarop zij moeten controleren. Hopa, eur 15/mnd boven op de kosten van elke rekening. Tja, je moet toch ergens je winst behalen.

 5. @Yuana, Schadevergoeding voor de mensen die als slaaf hebben gewerkt.

  @Robert, Vrijwel alles wat er vroeger is gebeurt was wreed (en we zien nu in Oekraine dat we er niet van leren). Dan moet iedereen excuses gaan aanbieden.

 6. Een nobel en goed gebaar van deze bank. Hoe lang geleden ook, en in geheel andere barre tijden. Wat toen ‘gewoon’ was is nu bizar en wreed. Wat toen arbeidskrachten zonder rechten waren, zijn nu mensen. En wat toen misdadige handel en zaken waren, is gegroeid naar een gewone bank, zoals er zovele zijn. Goed dat vuile verleden te erkennen en, ook op deze manier, een plaats te geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -