28 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kadushi | Carls’ familiebedrijf

HomeBlogsBlog Carlson ManuelColumn Kadushi | Carls' familiebedrijf
Kersvers gevolmachtigde minister Manuel bij zijn entree in het dubbele stadspaleis aan de Haagse Prinsegracht.

De staf van het Curaçaohuis is versterkt. Heel stilletjes (een cynicus zou zeggen: stiekempies) heeft de nieuwe gevolmachtigde minister Carlson Manuel twee externe adviseurs binnengehaald. Niet onlogisch, want de jonge MFK-politicus – ‘Carls’ voor intimi – heeft als muziekleraar weinig kaas gegeten van het openbaar bestuur.

De weg vinden in politiek Den Haag moet voor hem zoiets zijn als geblinddoekt zoeken naar de uitgang van een met op scherp staande mijnen bezaaid doolhof. Dus is het helemaal zo gek nog niet dat hij heeft besloten zijn kabinet uit te breiden met een team van persoonlijk ondersteuners.

Daar was ook wel enige reden toe. Wie zijn oren in de wandelgangen rond de Trêveszaal (waar de Rijksministerraad maandelijks bijeenkomt) te luisteren legt, hoort dat men tot nu toe niet erg onder de indruk is van de performance van de hoogste vertegenwoordiger van de Curaçaose regering.

En dan was er natuurlijk nog dat pijnlijke akkefietje met – eveneens rookie – minister Javier Silvania. Een goed in zijn schoenen passende gevmin had de penningmeester van het Kabinet Pisas behoed voor een publieke afgang ten overstaan van radioluisterend Nederland. Maar Manuel zat erbij, keek ernaar en liet het gebeuren.

Politici die zich bewust zijn van hun eigen gebreken behoren tot een in dit egotijdperk bijna uitgestorven soort. Het valt daarom des te meer te prijzen dat Manuel heeft ingezien dat hij deskundige hulp behoeft. Het enige waar misschien wellicht eventueel een heel klein vraagtekentje bij zou kunnen worden gezet, is dat hij het door zijn voorganger nagelaten team van goed ingewerkte professionals negeert en twee amateur-consultants heeft aangetrokken: zijn broer Carlton en diens echtgenote. Hun track record in ogenschouw nemend, hebben zij aan benodigde kennis, kunde en ervaring geen noot toe te voegen.

Het familiebedrijf heeft zich verschanst in de ruim bemeten salon van de gevolmachtigde minister. Voor de vaste ploeg van het kabinet is het een raadsel wat er achter de hermetisch gesloten deur wordt uitgespookt. De openheid van Manuel beperkt zich namelijk tot op social media geposte pr-kiekjes van een lange reeks beleefdheidsbezoeken.

De kersverse gevmin ontpopt zich ook nog eens als een onbeholpen beginneling op het gebied van (motiverend) leidinggeven. Hoog van de toren blazend was zijn eerste boodschap aan de medewerkers dat alles anders moest. Met andere woorden: degene aan wie hij te danken heeft dat hij in een gespreid bedje belandde, werd bij de enkels afgezaagd.

Koud op zijn post presenteerde Manuel de door hem gewenste werkwijze: “Het moet efficiënter en doelgerichter met de nadruk op een goede samenwerking tussen collega’s in een prettige werkomgeving.” Van dat laatste is, getuige een bericht in de Extra over de groeiende onvrede onder de medewerkers over de directieve managementstijl van de nieuwe gevmin, weinig terechtgekomen.

Het is niet te hopen dat de tijden van Marvelyne Wiels (de zus van…) herleven. Ook zij ontbeerde de kwaliteiten om haar land op het Haagse podium waardig te vertegenwoordigen. En ook zij omringde zich met family & friends die de vaste medewerkers op afstand hielden en soms de deur uitpesten hetgeen de Curaçaose belastingbetaler tonnen aan door de rechter opgelegde ontslagvergoedingen heeft gekost. Het leverde bovendien een vernietigend rapport op van de Ombudsman over de angstcultuur die het Curaçaohuis jarenlang verlamde en sloeg een diepe deuk in de reputatie van het land Curaçao.

Het kan eenzaam zijn aan de top… (Foto’s: Carlton Manuel)
 

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties.nl

27 reacties

 1. @Dislect, juist. Alle ministeries! Tel op wat je kwijt bent aan f&f.
  Het wordt steeds duidelijker hoe diep en vol de beerput is!
  En het had nog even gescheeld en FKP zou ook opgezadeld zijn met een familielid van Cooper, Pisas of Lamoney

 2. Waar moeilijk over doen.
  Een gevolmachtigde minister is de spreekbuis van de Curaçaose regering.

  Aangezien deze regering niet eens het merendeel van volk vertegenwoordigd wordt Curacao toch al niet meer serieus genomen. En dan kan je beter een stel benoemen die op feestjes en partijen nog voor wat vertier kan zorgen.

 3. Waarom een gevolmachtigde minister?
  Waarom weet iedereen over deze praktijken en de Curaçaose regering niet? Of ze doen alsof
  Jammer hoor. We gaan geen stap vooruit

 4. @knoek-koe,
  “Dit gebeurt aan de lopende band door de HELE overheid sinds 69, elke 4 jaar, of korter, opnieuw”
  Ik neem aan dat je het niet alleen over het Curaçao huis hebt.
  Maar over alle posities waar ze landskinderen kunnen plaatsen.
  Adviseurs, commissarissen, directie, rectors.
  Elke 4jaar of minder weer. Met pensioen, wachtgeld andere vergoedingen.
  En je dan afvragen waarom we een tekort hebben.

 5. Héél vroeger kostte een bezoek aan Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus twee
  handen vol geld,maar hedendaags is een rondje in het Curacaose Parlement meer dan
  bevredigend,want het barst van de binnenlandse clowns plus de meeliftende overzeese clowns… en het is nog gratis ook!

 6. F&F “a pleno bista” het curhuis binnenloodsen!
  Hoe duidelijk wil je het hebben?
  ojo Knops, ojo!

  Dit gebeurt aan de lopende band door de HELE overheid sinds 69, elke 4 jaar, of korter, opnieuw!

  Familie en aanhang (dj & make-up kip) binnenloodsen!
  Nepotisme in zijn puurste vorm!
  Hoe duidelijk wil je het hebben?
  Mas kla un gai no ta kanta!!!

 7. Het is een welbewuste poging om Nederland en internationaal duidelijk te maken wat de functie van de politiek is;
  Het plaatsen van vrienden en familie.
  Een andere functie heeft het niet.
  Wanneer gaat Nederland zeggen dat het “klaar” is?

 8. Denken de Curaçaose kiezers echt dat Nederlandse en Europese topambtenaren, parlementsleden, staatssecretarissen en ministers met dit corrupte zooitje debielen in het Curacaohuis over zaken gaan overleggen?
  En denkt Pisas dat ook?
  Dit is welbewuste politiek van Pisas dan om zo Curaçao maximale schade te berokkenen.

 9. Zie de foto, wat ‘n heertje, maar daar koop je niks voor. Maar ‘t kost weer ‘n aardige slof duiten , en die lui staan dalijk ook met de mond vol tanden.

 10. Broer is DJ, schoonzus is schoonheidsspecialiste!
  Zal een feestelijke en mooi opgemaakte boel zijn op het Curacao huis!
  Wat schuift het?
  Schaal bovenste plank?

 11. Woehaa, als ik dit zo lees is er niets mis en heeft men juist getracht om middels deze gevmin een zo goed mogelijke afspiegeling van de parteltjes in ons huidige bestuursteam neer te zetten. In de overige reacties een perfect passende bloemlezing van de kwalificaties van het circus.

 12. Knops heeft weer een stok om te slaan erbij gekregen om geen steungeld te geven aangezien de Pik / Cooper regering zich niet aan de afspraken houden wat betreft ambtenaren bezuiniging

 13. Of het zin heeft om in Nederland een “gevolmachtigd minister” te hebben laat ik even in het midden.
  Wat niet in het midden gelaten kan worden zijn de extra kosten die nu uitgegeven gaan worden.
  Het “bureau” in Nederland heeft een budget toebedeeld gekregen. Daar kan men in principe niet overheen.
  Hoe zijn de afspraken t.a.v. de meerkosten? Moeten de staten daar zonder meer akkoord mee gaan ten koste van de Curaçaose begroting? Lijkt mij niet verstandig.
  Haal deze man weg en plaats een ter zake kundig persoon op die post.
  Dit is weer de zoveelste blunder van de politiek op Curaçao.

 14. @Tico M zegt: ….”zolang het intelligente deel van Curacao het niet op zich neemt om het minder bedeelde gedeelte te onderwijzen dan wel wijsheid bij te brengen, zal men blijven stemmen op de radio dj’s, dansleraren enzovoorts enzoverder”….

  Nou Tico! Een hele zinnige stelling!
  Spijker op de kop!
  Vergeet de muziekleraren en politie agenten niet!

  Tijd dat men gaat stemmen op onderwijskundigen, en andere vakmensen.

 15. Schandalig! Hij is niet in staat om als Gevolmachtigde minister te functioneren: hij heeft geen kennis, is niet daarvoor opgeleid,kan geen leiding geven aan zijn ondergeschikte. Wat doet hij: stelt als ” ADVISEURS” zijn broer en schoonzus aan, die ook geen ervaring over de functie te adviseren hebben.Puur NEPOTISME op de kosten van de Curacao belastingbetaler. Dan was beter geweest zich te laten adviseren door een “waarzegger” die het zeker beter weet.

 16. Het onderschrift: “Het kan eenzaam zijn aan de top…” klopt wel. Als deze clown over 4 jaar opeens weer voor een echte baan moet gaan solliciteren dan zal dat niet meevallen

 17. Valt op dat hij geen oorbelletjes noch ringen aan de vingers heeft. Ik zie ook geen gouden ketting over zijn das prijken. Is hij wel een echte ydk ?
  Gevolmachtigd minister afschaffen en voortaan een Europese Nederlander als gouverneur.

 18. Het hele instituut van de gevolmachtigd minister (die uiteindelijk ook maar gewoon een ambtenaar is) kan worden afgeschaft. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde meer in deze tijd waar communicatie een druk op de knop is geworden. Het zou “Het Land” gigantische hoeveelheden geld besparen als dit `koninkrijkje` zou worden opgeruimd. De panden verkopen en afgelopen met deze dure poppenkast.

 19. De f&f cultuur bruist weer volop !
  Elk kabinet weer!
  Dit keer een broer én zijn echtgenote!
  Er worden stevige happen genomen, drie familiemonden tegelijk, uit de “bolo” van de staat!

 20. dit instituut is weggegooid geld: wat is er nu concreet gerealiseerd en waarom kunnen vergaderingen niet online gevoerd worden vanuit Curacao?

 21. Deze functie kan beter worden afgeschaft. Kost een vermogen en de politici van Curacao vliegen toch elke week naar Nederland als ze kunnen

 22. Het zijn staten verkiezingen hier worden personen en partijen gekozen voor zitting in de volksvertegenwoordiging de staten.
  De partijen kiezen de regering dus ook de gevolmachte minister.
  Het staat de staten vrij om een minister te kiezen die geen lid van de partij is (dan krijg je een zaken kabinet.
  In dit geval mocht, bij regeringsaccord de mkf de gevolmachtigde minister aan stellen.
  Pik is ook niet als premier gekozen.
  Hij werd premier op basis van verkiezingsuitslag en regeerakkoord.
  Of heeft er iets op het stemformulier gestaan wat ik niet gezien heb?

 23. Vele wijsgeren die ik spreek zeggen allemaal hetzelfde. Bezijden enkele extreme uitzonderingen, kan een ieder zich verkiesbaar stellen. Kennis en kunde zijn niet van belang, wat wel van belang is is dat die persoon afdoende stemmen, dus mandaat van het volk, behaalt. Welnu dat is een gegeven feit die onveranderlijk is. Edoch als het gaat om een minister of plaatsvervangende minister, dan zou het zo moeten zijn dat die personen wel degelijk kennis van zaken hebben. Niet tegenstaande dat zij verkozen worden, zouden er andere kiesregels moeten gelden voor deze personen. Dat voorkomt dat dit soort personen die parmantig, als ware zij de Zonnekoning of madame Pompadour zelf, door de troonzaal gaan schreiden (in dit geval dus het afgevaardigde huis)) in de waan zijnde dat al de werknemers simpele lakeien zijn die een blik niet waardig zijn. Dat gezegd hebbende en concluderend, zolang het intelligente deel van Curacao het niet op zich neemt om het minder bedeelde gedeelte te onderwijzen danwel wijsheid bij te brengen, zal men blijven stemmen op de radio dj’s, dansleraren enzovoorts enzoverder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties