Dick Drayer | Achterkant van Curacao
Een rechtbank in Italië heeft onlangs na een proces van vijf jaar de verantwoordelijken van het staalconcern Ilva veroordeeld tot celstraffen van 22 en 20 jaar voor de langdurige vervuiling van de omgeving van de fabriek. Het vonnis is nog niet bevestigd in hoger beroep, maar de implicaties kunnen verstrekkend zijn. Tot aan Curaçao.
Het gaat om de gebroeders Fabio en Nicola Riva. Zij hadden Ilva in eigendom in de periode tussen 1996 en 2012. Volgens hun advocaat stak Ilva in die periode kapitalen in maatregelen om de uitstoot van zware metalen te reduceren, maar de rechter oordeelde dat het concern zeer nalatig is geweest bij het voldoen aan de milieuregels.
Volgens een onderzoek uit 2016 ligt het aantal gevallen van longkanker in de nabijheid van het staalcomplex 30% hoger dan wat gebruikelijk is. Werknemers van het bedrijf lopen een fors hogere kans op bepaalde vormen van kanker.
Politici de cel in
Los van de Riva’s veroordeelde de rechtbank een reeks voormalige directieleden van Ilva tot lange celstraffen. Bij het proces stonden 47 personen terecht, waaronder ook ambtenaren en politici. Een prominente bestuurder was Nicola Vendola, een centrumlinkse politicus die tot 2015 voorzitter van het regionale bestuur daar was.
De rechter legde hem een celstraf van drieënhalf jaar op, omdat Vendola de regionale milieudienst onder druk zette om kritische inspectierapporten af te zwakken. De chef van die milieudienst kreeg een gevangenisstraf van twee jaar.
Isla
De Italiaanse uitspraak laat zich makkelijk vertalen naar de Islaproblematiek op Curaçao. Achtereenvolgende regeringen op Curaçao hebben milieuafspraken niet geëvalueerd noch gehandhaafd. PdVSA kreeg vrij spel en wist zich vaak ook nog gesteund door de rechtspraak die de vervuilers een steuntje in de rug gaf door op cruciale momenten haar eigen uitspraken onderuit te halen*.
Voor de vergelijking van de Italiaanse Ilva-case en de Isla-problematiek wijs ik vooral naar het laatste vonnis in eerste aanleg dat bevestigd is in hoger beroep in de zaak van de stichting Clean Air Everywhere en het land Curaçao.
Het ging in deze zaak om de vraag of Curaçao jegens de bewoners onder de rook van de Isla onrechtmatig heeft gehandeld door in onvoldoende mate zorg te dragen voor de luchtkwaliteit in het gebied benedenwinds het Schottegat. De bewoners beriepen zich in dit verband op de grondrechten van artikel 2 EVRM (recht op leven) en artikel 8 EVRM (familieleven).
In het vonnis achtte het Gerecht het in de eerste plaats van belang dat Curaçao in de hindervergunningen van Isla (en electriciteitsproducent CRU) heeft voorzien in mogelijkheden om periodiek tot aanscherping van de milieunormen te komen, als dat noodzakelijk werd geacht ter bescherming van de gezondheid en het welzijn.
Maar ter zitting erkende de overheid dat van die mogelijkheden geen gebruik is gemaakt. Dit is van betekenis, zo stelt de rechter, omdat uit de richtlijnen van de WHO in redelijkheid niet anders kan worden afgeleid dan dat aanleiding bestond om tot aanscherping van de normen te komen en dus wel gebruik te maken van de mogelijkheden tot aanpassing van de voorwaarden. In dit verband wijst het gerecht erop dat uit artikel 8 EVRM voor de overheid niet alleen de verplichting volgt om milieubelastende activiteiten te reguleren maar ook om die regulering toe te passen.
Het Gerecht verklaarde vervolgens voor recht dat Curaçao ter zake de luchtkwaliteit in het gebied benedenwinds het Schottegat onrechtmatig jegens de bewoners van Curaçao onder de rook heeft gehandeld door voor wat betreft de mate van luchtverontreiniging geen deugdelijke normenstelsel vast te stellen, door effectieve maatregelen gericht op bescherming van het privéleven en de woonomgeving achterwege te laten en door onvoldoende informatie te verstrekken over de luchtverontreiniging en de risico’s daarvan.
Waarschuwing
Nu vast staat dat er door deze vervuiling onrechtmatig gehandeld wordt, kan in navolging van het Italiaanse vonnis ook een bedrijf, of persoon, hier niet zomaar aan voorbij gaan. Het nu dus ‘zo maar’ opstarten van de Isla-raffinaderij door een nieuwe operator zou dus ook strafrechtelijke gevolgen kunnen hebben….
De regering Pisas, RdK en CORC zijn gewaarschuwd!
—————
* lees in dit verband een eerdere reeks artikelen op de Achterkant van Curaçao
Bron: Achterkant van Curacao
Boso por kuminsa desmantela e roest bak numa paso NUNKA mas boso lo no por bai start e mas. Dia e merikano nan ku di BERDAD tabata opera e rafinaderia pa boso a bai y nan mes a stope, e rafinaderia su computernan bou di tera a kuminsa e proseso pa destrui e rafinaderia. E klepnan ku tabata tapa e pipanan bou di awa a habri y awa di laman a drenta e pipanan y asina a destrui hinter e instalashon di e rafinaderia y por lo tantu e lo no por wordu di start mas. A ni pa heru bieu boso lo no por bende mas paso salpeter a destrui hinter e instalashon nan kaba. Bisa ajoo na un futuro brillante ku boso por tabatin ku e rafinaderia. Awor boso lo mester sigui kumpra gasoline, gas etc. pa semper. Lokual ta sali boso masha karu mes. Ademas di tabata hanja 1000 millon dollar tur anja for di Merka pa opera e rafinaderia so, tambe Ulanda tabata hanja 2000 millon dollar tur anja pa e permit di e rafinaderia for di Merka. Ta danki na e sen nan aki e makamba nan por a bini Curacao y biba manera rey y reina den e kasnan y barrionan di mas karu. Awor tur esei a stop. By the way, ta boso mes mester bai finansia boso isla awor. Paso for di 17 di juni boso no ta hanja ningun sen mas di stort for di Merka riba boso kuenta na Banko Central. Boso no ke kere esei ta boso problema. Dus pabien na tur hende ku semper kier a desmantela e rafinaderia. Y bisa Gachi Leitu ku e no mester tin miedu mas ku e loko nan di Curacao lo por bula e rafinaderia riba ordu di e Nazinan manera dia 30 di mei 1969 ku nan kier a hadiele y ku ta danki na Stanley Brown un homber blanku bon hende ku a perde tur kos pa a kasa ku Anne Marie Braafheid pa a skapa su reputashon despues ku Anne Maria a bai Miss Universe na anja 1968 sali di dos, bai Italia bai hasi jen kos di berguensa y nan a ganja Stanley pe kasa kune. Danki na Stanley ku a tende di e plan nan di e Nazi nan y a konta Efrain Jonckeer over di nan y ela bise: Stanley wak kon bo ta hasi pa hiba tur hende leu for di Shell pa evita lo peor ku a kulmina den kimamentu di Otrabanda bou di ordu de e heroenan Papa Godett and company, bini for di Village di Aruba oriundo di St. Lucia miembro di Black Power a.k.a. Black Panthers na Merka un organisashon terrorista y communista finansia den komienso pa U.S.S.R. Pabien Curacao y sigui honra e heroe nan robes y sigui desprecia esnan ku a skapa boso manera Stanley Brown. MALAGRADESIDONAN.
Ik sprak een keer met een politicus en hij vertelde mij dat de maatregelen m.b.t. de corona er waren om levens te sparen.
Ik heb er nog spijt van hem toen niet geconftonteerd te hebben met het feit: waar waren jullie toen met de uitstoot van de isla? De ramingen waren sat er zo rond de 20 mensen PER JAAR vroegtijdig stierven als gevolg van de uitstoot van de isla… Maar ja, dat was niet in de buurt waar zij (politici) hun huis hadden… De hypocratie!
Just do as I say, don’t do as I do.
En de gezagdragers worden hier wel vaak boven de wet geplaatst. Verantwoording (ambtelijk en persoonlijk) wordt nog gevraagd nog gedragen.
Maar in dit geval is het een spelletje met smoke and mirrors. De roestbak gaat niet meer draaien. Dat was bekend toen pdvsa wegging groot achterstallig onderhoud achterlatend.
Daarna zijn er nog miljoenen uitgegeven, ik bedoel herverdeeld om een investeerder te krijgen. En in de tussentijd is de plant niet beter geworden.
Dus om nu weer op te starten, zelfs zonder aan de milieu regels te voldoen is niet rendabel. Maar misschien kan de schoothoop nog wel dienen om er nog een paar miljoen mee te verdelen…
Gaat rechter Van Schendel de gevangenis in?
Zal wel niet want een rechter is waarschijnlijk onschendbaar
( afgezien van bijzondere situaties)
Politieke gezagsdragers staan allemaal boven de wet op Curaçao.
Zoveel kapotmaken (blackout, internet, gaten, rampa, onderwijs) en in zakken stoppen (zie de bankrekeningen) zonder gevolgen.
Alleen de burger wordt naar de letter van de wet vervolgd, als je geen f&f hebt bijbOM, of Ministeries.
‘t Ja… In de V.S. is iemand ter dood veroordeeld die een moord gepleegd heeft. De uitspraak van die rechter kan ook gevolgen hebben voor Curacao!
De Italiaanse zaak draaide hoofdzakelijk om de corruptie van directeuren en politici.
Zou wel mooi zijn als onze politici ook 20 jaar cel krijgen