28 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Verdachte Arubaanse minister betrapt door Gerecht

HomeLandenArubaAVC | Verdachte Arubaanse minister betrapt door Gerecht

Dick Drayer | Achterkant van Curacao (met vonnis)

In de zaak Avestrus (Struisvogel) wordt Sevinger verdacht van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen bij de uitgifte van overheidsgronden in de periode 2009-2017.

Oslin Benito ‘Benny’ Sevinger, voormalig minister en thans AVP-Statenlid op Aruba, heeft in een civiele zaak een stevige tik op de vingers gekregen van de Arubaanse rechter. De karatekampioen en populaire politicus gaf na de verkiezingen van 22 september 2017 als demissionair bewindspersoon gauw nog even een cadeautje weg.

Hij tekende een overeenkomst van erfpacht, waardoor het Arubaanse bedrijf Ocean Eco Cleaning voor een relatief laag bedrag bepaalde percelen als erfpachter zou kunnen verkrijgen.

De bedoeling van Ocean was om op die percelen appartementen te gaan bouwen, vermoedelijk voor verhuur, iets anders dus dan gebruik voor de eigenlijke bedrijfsactiviteiten. Het spotprijsje van 173.000 florin werd direct betaald door Ocean.

Maar zijn opvolger, Otmar Oduber, die kort daarna aantreedt, zet alle verkoopprocessen van publieke eigendommen stop. Ocean stapt naar de rechter. De deal zou onderdeel zijn van het afscheidsbeleid van de regering Eman.

Afscheidsbeleid

Onder dat ‘afscheidsbeleid’ zegt de rechter ironisch dat onder meer wordt verstaan dat niet lang voor een wisseling van de regering inhoudelijk twijfelachtige besluiten worden genomen met als kennelijk motief het volgend bestuur, waarvan mag worden aangenomen dat het een dergelijk besluit niet zou nemen, voor een voldongen feit te stellen. Met alle consequenties van dien voor de schaarse Arubaanse openbare goederen en middelen.’

De rechter vindt bovendien dat ook naar het ongeschreven recht van Aruba het demissionair bestuur past om een zekere mate van terughoudendheid te betrachten ten aanzien van te nemen besluiten. ‘Dit geldt temeer als het gaat om, zoals hier het geval is, een niet urgente aangelegenheid die kon wachten op afhandeling door het opvolgend missionaire bestuur.

De handelwijze van Sevinger is zonder nadere uitleg meer dan twijfelachtig en onbegrijpelijk, aldus het gerecht. Zeker nu gebleken is die een ongekende snelheid aan de dag legde, waarvoor anderen normaliter maanden zo niet jaren op een dergelijke beslissing moeten wachten. Nog los van het feit dat de beslissing van Sevinger zeer onzorgvuldig was omdat er geen enkel ambtelijk onderzoek en/of advies aan is voorafgegaan.

Bekende van Justitie

Benny Sevinger is een bekende van Justitie. Eerder werd de oud-minister aangehouden op verdenking van gesjoemel met overheidsterreinen. In de zaak Avestrus (Struisvogel) wordt hij verdacht van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen bij de uitgifte van overheidsgronden in de periode 2009-2017.

Sevinger wordt ervan verdacht voor bevriende ondernemers grote stukken terrein in zeer korte tijd te hebben geregeld. Hij wordt op 26 mei 2021 gearresteerd.

Kort daarna zijn er verkiezingen. Mike Eman, toen nog premier, gelooft heilig in de onkreukbaarheid van zijn pupil en noemt het Openbaar Ministerie ‘partijdig’. Volgens hem worden rond verkiezingstijd altijd acties ondernomen door het OM tegen AVP-leden. Daarmee zou die de kiezer willen beïnvloeden, aldus de ex-premier.

Daglicht

De woorden van Eman vinden kennelijk weerklank onder de achterban van de AVP. Sevinger wordt tijdens de verkiezingen van 25 juni vorig jaar met voorkeursstemmen gekozen in het parlement. Dat hij kort daarop wordt beëdigd in het parlement, noemt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes een zwarte dag voor Aruba.

Deze civiele zaak toont aan dat het bestuurlijke daglicht nog steeds niet terug is op Aruba.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Voor het vonnis op rechtspraak.nl, klik hier

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

6 reacties

  1. Op Curaçao is het net zo vies en vuil als het om ministerdeals onder de tafel gaat.
    Waarschijnlijk veel erger dan je vermoedt.

    Daarom houden ze zo van privacy en geheimhouding. (Zie de discussie onlangs over integriteit met allemaal “bevlekte” figuren die prat gaan over privacy, en die allemaal rijkelijk meegesnoept hebben,)

    Het verdraagt geen licht!!

    Daarom houden ze ook niet van scherpzinnige employees in de staatsbedrijven en overheidstop.

    En privacy juristes springen graag bij om deze landsrovers , verraders is een passender woord, tegen woekerhonoraria bij te staan.

    Pek en veren voor dit soort ministers, gezagsdragers en RvC leden.

  2. De cooper mfk heeft niks anders gedaan als dit soort deals onder de tafel. Totdat iemand erachter kwam, maar die idioot van ‘n Cooper , Joost mag weten hoe , heeft de weldoener het eiland ontzegt. Het werd Cooper veeel te heet onder z’n poten.

  3. Zelf heb ik ook een tijd op karate gezeten en daar leert iemand discipline en zelfbeheersing maar bij deze man is het ergens toch fout gegaan.

    Eén ding is zeker als oud karate kampioen hoeft hij niet bang te zijn dat ze in de gevangenis iets tegen zijn wil met hem doen.

  4. Deze civiele zaak toont aan dat het bestuurlijke daglicht nog steeds niet terug is op Aruba.
    Nee dat denk ik ook niet als er naar de gasdeal gekeken wordt, andere hootfrol speler een die hier zich opwerpt als publiek geweten. Om vervolgens het zelfde publiek weer pootje te lichten en zich verschuilen achter een, in mijn ogen, wederrechtelijke non-disclosure.
    Het daglicht is niet terug, als het er al geweest was, op Aruba.
    Hier op Curaçao ook niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties