27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:07

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Ziekenhuis Curaçao stopt met niet-spoedeisende zorg tot einde jaar

Foto: Kim Hendriksen
WILLEMSTAD – Het Curaçao Medical Center (CMC) stopt met het uitvoeren van niet-electieve (niet-spoedeisende) zorg van patiënten met een verzekering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), tot zeker het eind van het jaar. Dat laat het management van het CMC tijdens een persconferentie weten.

De reden hiervoor is dat het ziekenhuis geen geld meer heeft. Op dit moment heeft het CMC een tekort opgebouwd van 51.1 miljoen gulden. De keuze om te stoppen met electieve zorg voor SVB-patiënten heeft een grote impact op de Curaçaose samenleving, waarvan zo’n 85 procent van de inwoners een SVB-verzekering heeft.

Dit is niet de eerste keer dat de niet-electieve zorg stil wordt gelegd op Curaçao. Voor het nieuwe ziekenhuis geopend is, had het oude St. Elisabeth Ziekenhuis (Sehos) ook eerder al geen geld meer om de electieve zorg voort te zetten.

Medisch directeur Ingemar Merkies over de keuze wie krijgt er wel zorg en wie niet

Met het openen van het nieuwe ziekenhuis werd dan ook beloofd dat door het reorganiseren van het zorgstelsel en additionele kostenbesparingen er zo’n 80 miljoen gulden bespaard zou worden en er geen tekorten meer zouden zijn. Amper twee jaar na de opening van het nieuwe ziekenhuis staat het CMC er financieel weer net zo slecht voor.

- Advertentie -

Meer diensten, meer kosten
De woordvoerder tijdens de bouw van het CMC, Clifton Walle, vertelde Caribisch Netwerk in 2019 al dat de kosten voor het nieuwe ziekenhuis met zo’n 59 miljoen gulden per jaar omhoog zouden gaan. De operationele kosten stijgen aangezien het CMC meer diensten is gaan aanbieden. “Nieuw gebouw, nieuwe processen, nieuwe apparatuur. Er is een calculatie gedaan, wat je nodig hebt als werkkapitaal, zodat je de financiële situatie die het Sehos nu treft, niet ook in het CMC zal treffen”, vertelde Walle toen desgevraagd.

Nu blijkt dat na deze berekening er geen nieuwe afspraken over de tarieven met de SVB overeen zijn gekomen, aangezien de SVB volgens het CMC meer dan twintig jaar oude tarieven hanteert die al helemaal niet zijn toegespitst op een hypermodern ziekenhuis. “De huidige tarieven zijn gerelateerd aan de ‘Medisch Tarief Sociale Verzekeringen’, wat dateert uit begin van 2000. Anno 2021 en met een nieuw ziekenhuis zijn deze tarieven niet meer kostendekkend”, aldus het CMC.

Hiertegenover stond dat volgens de woordvoerder vier efficiëntiemaatregelen doorgevoerd zouden worden in de gezondheidszorg waardoor er naar verwachting in totaal 80 miljoen gulden bespaard kon worden. Maar dit blijkt dus niet genoeg. De huidige financiële situatie is volgens het CMC tot stand gekomen doordat het ‘zorgbudget van de SVB niet toereikend is, extra kosten door de Covid-pandemie en onverwachte uitgaven gerelateerd aan het nieuwe ziekenhuis’.

“Boven op de reguliere kosten, heeft het CMC een extra 13.6 miljoen gulden uitgegeven aan de Covid-pandemie. Daarbovenop is nog 29.9 gulden uitgegeven aan onverwachte uitgaven met betrekking tot het nieuwe gebouw. Deze fondsen waren bedoeld voor de electieve zorg”, aldus het CMC. Medisch directeur Ingemar Merkies legt de schuld van de penibele financiële situatie vooral bij derden neer:

Medisch directeur Ingemar Merkies over de financiële situatie
- Advertisement -

Het budget van de SVB dekt alleen nog de zorgkosten voor augustus van dit jaar. Vanaf 1 oktober zal per casus gekeken worden wie er wel of geen zorg kan krijgen.

Het CMC zal de electieve-zorg voor SVB-patiënten vanaf januari 2022 weer opstarten wanneer het nieuwe zorgbudget voor 2022 ontvangen is. Electieve zorg en behandelingen die al ingepland zijn, worden niet beschouwd als spoed. Alle klinische (poli) afspraken zullen volgens planning gewoon doorgaan, ook voor SVB-patiënten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Als je iets zegt over corona wat gezonheid technisch in verhouding niet zoveel voorstelt dan heb je tientallen reacties.
    Het zieken huis gaat dicht voor svb wat 80 plus van de zorg is. Omdat er simpel gezegd nu wordt toegegeven dat een veel en veel te duur gedrocht is neergezet wat niet te financieren is.
    Geen enkele reactie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -