27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Ziekenhuis bezorgd over nieuwe AruBIG: ‘liever volgens Nederlands systeem blijven werken’

Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Vanaf 2 augustus is de AruBIG in werking en dat betekent dat onder andere artsen, apothekers, tandartsen en andere medisch personeel zich in het nieuwe Arubaanse medische register moeten laten opnemen. Maar het ziekenhuis Horacio Oduber Hospitaal (HOH)ziet deze ontwikkeling met zorgen tegemoet.

 

Jacco Vroegop, directeur HOH

Dat zegt directeur Jacco Vroegop: “We maken ons daar wel zorgen over.” Hij legt uit dat driekwart van het ziekenhuispersoneel vorlgens het Nederlandse systeem (BIG) is opgeleid en een kwart niet. Deze laatste groep gaat normaal mee in het Nederlandse systeem en dat werkt volgens Vroegop goed.

“Maar als die balans er niet meer zal zijn dan wordt het steeds lastiger voor de Nederlandse artsen om andere collega’s bij te scholen en op hetzelfde niveau te brengen.”

Waarom wordt AruBIG ingevoerd?
Werken volgens het Nederlandse systeem BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) betekent dat er bepaalde kwaliteitsnormen zijn, protocollen en andere regelingen om zo ook de patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen te beschermen.

Aruba is met een eigen wet AruBIG gekomen om het tekort in medische beroepen op te lossen. Maar ook om jongeren die vaak in de regio studeren en niet in Nederland, de kans te geven om in de gezondheidszorg op Aruba te werken. Die konden door de regels en kwaliteitsnormen van het Nederlandse systeem meestal niet aan de slag zonder zich eerst bij te laten scholen in Nederland en/of erkende opleidingen.

‘Ga je BIG verlaten, dan ga je een heel ander ziekenhuis bouwen’

Volgens Vroegop wil het ziekenhuis in het Nederlandse BIG-systeem blijven werken omdat het juridische systeem van HOH hierop is gebouwd. “Dus onze verzekeringen, dus ook aansprakelijkheidsverzekering, onze protocollen, onze richtlijnen. Ga je dat verlaten, dan ga je een heel ander ziekenhuis bouwen. Dat kan, maar dat heb je natuurlijk niet van de een op de andere dag gedaan. En dat brengt echt wel significant gedoe met zich mee.”

Wat betekent het voor patiënten?
Op de vraag wat de patiënten op Aruba hiervan gaan merken bij de overstap naar AruBIG, zegt de ziekenhuisdirecteur:

“Het Nederlandse systeem is een efficiënt systeem gebleken in de juiste keuzes maken in behandelingen en kosten die eraan gekoppeld worden.” Bij systemen van andere landen is dat anders, zegt hij, en dat heeft vooral gevolgen voor de kwaliteit van de zorg.

“Colombia bijvoorbeeld, daar is de zorg in ziekenhuizen supergoed. Maar daar wordt wel veel meer experimenteel gewerkt. Dat is in Colombia te bekostigen, maar niet op Aruba.”

Arubaans register
De Arubaanse overheid heeft personen in medische beroepen die onder de AruBIG vallen, opgeroepen om zich te registeren. Dat kan tot 15 november en daarna gaat volksgezondheid hierop controleren.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...