31 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 16:20

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Voorvechters lhbt+ rechten Aruba ook blij met ‘moedig’ vonnis Curaçao

Foto: Stadhuis van Aruba
ORANJESTAD – “De rechter koos niet alleen voor het recht en de gelijkheid, maar boven alles voor gelijkwaardigheid onder de mensen. Chapeau! I bow to you!”

Zo reageert advocaat Desiree Croes die zich al jarenlang hard maakt voor gelijke rechten voor de Arubaanse lhbt+gemeenschap, op het Curaçaose vonnis in de zaak van twee vrouwen die willen trouwen.

Op Aruba wordt al jaren hierover geprocedeerd, maar zo zegt Croes: “Dit is het eerste vonnis dat rekening houdt met de rechten van de lhbt-ers op Curaçao, maar ook voor ons op de andere eilanden. Al te lang leven wij in een samenleving die een moderne rechtsstaat onwaardig is.”

- Advertentie -

Bij de opening van het nieuwe parlementair jaar op Aruba zegt Miguel Mansur van Accion 21, dat zijn partij zich gaat inzetten voor gelijke huwelijksrechten.

Miquel Mansur na de openingsrede van de Arubaanse gouverneur

Kritiek ook op het koninkrijk
Advocaat Croes haalt aan dat ook Nederland blijft falen in het zorgen voor gelijke rechten van burgers in het koninkrijk.

“Een overheid die een groep in de samenleving in gelijke gevallen ongelijk behandeld, moet zich diep schamen. Zo ook het Koninkrijk der Nederlanden dat erbij zit en ernaar kijkt. Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden. Bij het geringste teken van een mogelijke overspenderen van de overheden van de autonome landen, wappert Nederland met de waarborgfunctie.

- Advertisement -

Maar bij het met voeten betreden van mensenrechten, ho maar. Dan moeten de overheden en de lokale bevolking het zelf regelen.”

‘Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden’-Desiree Croes

Ze vraagt zich ook af hoe het zit met het concordantiebeginsel en het onverdeeld Nederlanderschap. Met concordantie wordt bedoeld dat wetgeving in de landen van het koninkrijk zoveel mogelijk op elkaar wordt afgestemd. Op Aruba is sinds enige weken ( vanaf 1 september) geregistreerd partnerschap voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk. Ook mogen paren van gelijk geslacht die elders zijn getrouwd, hun huwelijk inschrijven op Aruba. Maar getrouwde als geregistreerde paren hebben nog altijd niet dezelfde rechten als heterostellen.

Croes is in ieder geval blij met deze nieuwe uitspraak: “De dames die deze zaak zijn begonnen en de advocaten die voor een mooie pleidooi en overwinning hebben gezorgd, jullie zijn onze helden. Jullie geven ons, maar vooral de jongere lhbt-generatie hoop dat het inderdaad beter zal worden.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. @Ericlapas, mijn beste in Amsterdam heb je een straat met travos die hun diensten aanbieden. De kamers zijn te herkennen aan een blauw lampje. Je wilt niet weten hoeveel rijen daar staan van wachtende dringende klanten. De echte dames van plezier klagen over verlies aan klandizie. Dus geloof mij het lichtje brand echt wel hoor

  2. Heb begrepen dat veel lhbti’ers in Nederland in de prostitutie werken. Blijkbaar hebben de meeste mannen daar niet door dat ze met een man betaalde seks hebben. Het zou kunnen dat het licht altijd uit is.

  3. De wetgever heeft al lang nagelaten de ongelijkheid van mensen rechten te waarbotgen,niet alleen van homos en lesbiennes, ook van kinderen geboren in het huwelijk en buitenechtelijke kinderen die nog steeds niet gelijk behandeld worden bijvoorbeeld in wat betreft hun erfrechtelijke aanspraken. Daar is bovendien nog steeds een groot verschil tussen de verschillende landen van het Koningsrijk. Zo is het Concordantie beginsel,het gelijkheidsbeginsel,het verbod op discriminatie en de mensenrechten niet door de wetgever eindelijk aangepakt/ alleen gedeeltelijk minimaal aangepakt en worden kinderen in alle opzichten achter gesteld in het genoot van hun rechten.
    Het kan toch niet zo verder gaan dat zo een kind in Nederland andere rechten heeft als een kind op Curacao of andere eiland.Geheel Caribische gebied heeft al jaren lang , decennia lang, hun weten aangepast zo dat alle kinderen, ondanks of ze binnen of buiten het huwelijk zijn geboren, dezelfde rechten hebben en kunnen genieten. Maar in het Koningsrijk der Nederlanden is het niet zo,anno 2021!

  4. Ja op Aruba waar die Croes lekker veilig is, wel dapper het deugvingertje laten wapperen. Waarom gaat zij zich niet voor homo rechten inzetten in, ik noem maar wat Afghanistan, Iran, Dubai of nog beter in Amsterdam of Den Haag Schilderswijk. Nee liever vanuit het veilige Aruba kritiek leveren. Dat homos niet mogen trouwen maakt hun niet minderwaardig of onderscheiden. Homos kunnen nog altijd doen en laten wat zij willen. Alleen staat de wet niet toe dat zij kunnen trouwen. Als “deskundige” zou zij moeten weten dat een wet aanpassen niet zomaar 1,2,3 gebeurd en de wet omzeilen kan ook niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -