25 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 03:59

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Steun en protest tijdens viering Internationale Pride Maand op Curaçao


WILLEMSTAD – Op school aan je docent moeten uitleggen dat homoseksualiteit en je ‘anders’ kleden niet betekent dat je dan ook een stripper bent. Het lijkt een vreemd gesprek maar het is de (nu) negentienjarige Shine Jansen overkomen.  “Mijn klasgenootjes hadden er weinig moeite mee, maar sommige docenten wel.”

Bij de opening van het nieuwe LGBTQ+-Centrum tijdens Internationale Pride Maand op Curaçao vertelt hij hoe het is om als jonge jongen uit de kast te komen op het eiland.

“Uit de kast komen was voor mij geen moeilijke opgave, want ik heb van huis uit een groot support-systeem”, zegt Shine. “Maar ik zag andere jongens op school er wel mee worstelen.”

- Advertentie -

Hij heeft zich voor de opening helemaal opgedoft. Shine heeft een shirt aan in de kleuren van de regenboogvlag en zit vol in de make-up. Hij heeft net een nummer gezongen tijdens de opening van het LGBTQ+-Centrum. ‘Laga nan skuchabo’ of te wel, laat ze je horen. Het nummer is aangenomen als het lijflied voor het nieuwe centrum en is typerend voor Internationale Pride Maand. Steeds meer bedrijven op Curaçao steunen de homo-beweging door zelf ook de regenboogvlag te hijsen.

Shine vertelt dat de andere kinderen op zijn school er niet zo heel veel problemen mee hadden toen hij uitkwam voor zijn geaardheid. “De meeste jongeren zijn wat dat betreft behoorlijk tolerant. De personen die het er moeilijker mee hebben zijn juist de leraren en de schoolbesturen”, vertelt Shine. Op Curaçao zijn er nog veel scholen op religieuze grondslag. Daar gelden strenge regels. Zo is een schooluniform verplicht, mogen jongens geen lang haar hebben, geen gekleurd haar, geen make up dragen, oorbellen of opvallende schoenen. “Het belemmerde mij om mijzelf te zijn op school”, aldus Shine.

‘Het belemmerde mij om mijzelf te zijn op school’- Shine

Het nieuwe LGBTQ+-Centrum, gelegen aan de Santa Rosaweg, is het tweede LGBTQ+-centrum op het eiland. Het eerste was een weggemoffeld huisje in de wijk Otrobanda. De bedoeling van deze locatie was vooral dat het niet teveel opviel. Zodat mensen stiekem naar het centrum konden gaan als ze advies of steun zochten. De nieuwe locatie ligt aan een drukke weg. Niet langer weggestopt op een anonieme plek maar vol in het zicht.

“Iedereen die van Bandariba naar de stad gaat en terugkomt langs ons centrum, ziet de regenboogvlag die we elke dag zullen hijsen, vandaar ook het lijflied dat Shine gezongen heeft. We willen ons niet langer onzichtbaar maken in de samenleving”, vertelt Mario Kleinmoedig van Fundashon Orguyo Kòrsou (FOKO), de organisatie achter het centrum.

- Advertisement -

Protestbrief kerkgenootschappen
Het centrum is een grote stap vooruit voor Curaçao. Dat blijkt ook uit de aanwezigen. Een aantal prominente figuren uit de Curaçaose samenleving is aanwezig bij de opening. Zoals de Amerikaanse consul Allen Greenberg, die tijdens de opening symbolisch de regenboogvlag hijst van het nieuwe centrum.

Zijn consulaat kwam deze week in het nieuws nadat een aantal Caribische kerkgenootschappen gezamenlijk een brief had geschreven als reactie op het hijsen van de regenboogvlag op verschillende Amerikaanse consulaten in de Caribische regio. Volgens ondergetekenden zou het een schande zijn dat de Amerikaanse consulaat de regenboogvlag zo open en bloot de hele maand lang liet waaien. Het zou een vlag zijn van intolerantie. En het hijsen van de vlag zou een gebrek aan respect inhouden voor de waarden van Cariben.

Gisteren markeerde het begin van de Pride-maand ter ere van de Stonewall-rellen van 1969 in Manhattan | Persbureau Curacao

Greenberg zelf ziet dit anders:

Allen Greenberg

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Blijft jammer dat we het hier niet volledig kunnen accepteren. Al heb je veel homos die open zijn zijn er ook verschillende die getrouwd zijn en kinderen hebben en in het geniep afspreken met andere mannen.

 2. Ben 100% eens met @Tico Martina, weet nog dat op de middelbare school hadden we ook een nicht op school en we zeggen bijna elke dag wat jongetjes met hem uit het bos komen. Ook toen was er veel hypocrisie rond homoseksualiteit want al die jongetjes die met deze jongen het bos in gingen hadden het over dat ze niks met homo’s te maken willen hebben.

  Toevallig herkende ik één van die jongetjes van toen als nr. 26 op de lijst van TPK van Calmes en wat opvalt is dat Calmes zegt tegen homohuwelijk te zijn. Weet niet of die nr. 26 intussen uit de kast is gekomen of het nog steeds stiekem in de bosjes doet.

 3. Ach hou toch op. Altijd die onzin verzinsels die worden verteld. Geen enkele leraar dacht dat je een stripper was. Vroeger op school was er ook altijd minimaal 1 homosexueel persoon in de klas. Niemand die er moeite mee had. Wordt een beetje moe van die fantasieverhalen van homos over hoe zwaar ze het wel niet hadden. Wat je in bed doet met een ander moet jezelf weten swa, maar kom niet liegen om zo sympathie te kweken.

 4. Wij leven in een vrij land, ergo:

  “Als ik dit artikel lees kan ik best wel begrip hebben voor onze vriend Viktor O.”

  Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

 5. Ja ja weer die hypocriete homofobe figuren van de diverse kerkgenootschappen. Zag die geloofsgestoorde, homofobe pastor Flores ook weer zijn gal spuwen op tv en zich uit te laten over zaken die hem eigenlijk geen ene ruk aangaan.

  Geloven/ religies van de wereld. Enge instituten die vooral gericht zijn op onderdrukking en uitsluiting van mensen die hen niet bevallen. Is heel normaal volgens hun geloof. Engerds!

  Live and let live. Get a live!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

Democracy now! | Thursday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...
- Advertentie -